Gen får deg til å velge usunn mat

Fedme-gen forklarer hvorfor noen alltid velger potetgull fremfor gulrøtter.

VELGER KALORIER: En spesiell genvariant kan få barn til å foretrekke usunn og fet mat framfor sunne alternativer.

VELGER KALORIER: En spesiell genvariant kan få barn til å foretrekke usunn og fet mat framfor sunne alternativer. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Årsaken til at noen alltid vil ha lyst på pommes frites framfor salat, kan være et gen som også tidligere har blitt knyttet til en økt risiko for overvekt.

Forskere har funnet ut at barn som var bærere av genvarianten FTO hadde en tendens til å overspise kaloririk mat, melder BBC.

De spiste hele 100 ekstra kalorier per måltid.

FTO er en gengruppe som er svært vanlig blant europeere. Ifølge BBC skal halvparten av oss være bærere av fedme-genet.

Studien er gjennomført av anerkjente The New England Journal of Medicine og Dundee University i Skottland.

Forskningsleder og professor Colin Palmer understreker at FTO-genet ikke automatisk vil føre til overvekt:

- Det er fortsatt ditt valg. Genet vil ikke gjøre deg overvektig om du ikke overspiser, sier professoren.

Les også: 30 spørsmål om slanking

USUNN: Svært mange europeere er bærere av fedme-genet FTO, som kan gjøre deg ekstra hungrig på kaloririk mat.

USUNN: Svært mange europeere er bærere av fedme-genet FTO, som kan gjøre deg ekstra hungrig på kaloririk mat. Foto: Foto: Crestock

Dratt mot fet mat

Forskerne gjennomførte spisetester på 100 barn i alderen fire til 10 år. Hvert barn deltok i tre spisetester hvor de ble tilbudt en rekke ulike matvarer.

Barna som var bærere av en spesiell variant av FTO-genet så ut til å bli mer instinktivt dratt mot kaloririk, fetende mat.

Ifølge forskerne har ikke genvarianten noe å si for hvor raskt kroppen brøt ned maten, eller hvor aktive folk var.

Det er heller ikke noe bevis for at de som var bærere av denne varianten, hadde vansker med å kjenne når de var mette og burde stoppe og spise.

Les også: Tjukk av tjukke venner

Overvekt hos barn

Ernæringsfysiolog i Klikk.no, Lise Von Krogh, synes den nye studien virker spennende og gir ny kunnskap om barn og overvekt.

- Det interessante er at studien viser at barn med denne genvarianten spiser feil mat. De spiser altså ikke mer enn andre barn, men ved å velge usunne matvarer får de i seg hele 100 ekstra kilokalorier - noe som er svært mye for en liten kropp, sammenlignet med en voksen, sier ernæringsfysiologen, som minner om at det økte kaloriinntak øker risikoen for overvekt hos barnet. I studiene hadde barna med den uheldige varianten av FTO-genet høyere vekt og kroppsmasseindeks.

Hun understreker hvor viktig det er å gi barna gode matvaner tidlig. Har barnet en sterk hunger etter søt og fet mat, må foreldrene være ekstra påpasselige.

Se også: Er du en tallerkenrengjører?

Det er også budskapet fra ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad Kolsgaard som har vunnet pris for sitt arbeid med overvektige barn og unge ved Stor & Sterk-prosjektet på Ullevål Universitetssykehus.

- Har man et barn som er bærere av genvarianten er det en ekstra stor utfordring for foreldrene. Det er viktig at man ikke har usunn mat tilgjengelig til hverdags, og nekter barna å spise den sunne maten som serveres, må man ikke gi dem usunne alternativer. Det finnes en annen genfeil som gir barna økt apetitt, og det finnes ikke noe medisin mot dette. I slike tilfeller må foreldrene være ekstra flinke til å begrense barnas inntak av fet mat og gi dem sunne alternativer, sier Pollestad Kolsgaard til Klikk.no.

Les også: - Er fete fordi de ikke nyter maten

Les mer om kosthold på Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning