– Er fete fordi de ikke nyter maten

Tynne får større nytelse av usunn mat enn de som er overvektige.

NOK NYTELSE? Personer som har lett for å bli overvektige må ofte spise mer for å få samme nytelse som personer som lett holder vekten.

NOK NYTELSE? Personer som har lett for å bli overvektige må ofte spise mer for å få samme nytelse som personer som lett holder vekten. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Det kan kanskje høres ut som et paradoks, men en av forklaringene på hvorfor noen blir overvektige og noen blir slanke, kan være at de som lettere blir overvektige, ikke synes mat med mye fett, eller mye sukker, er like tilfredsstillende som andre.

Fordi tilfredsstillelsen eller "belønningen" for å spise usunn mat ikke blir så stor, kan de som lettere bli overvektige, overspise for å kompensere for den lave belønningen de får for å spise.

Kan forklare overspising

En studie av hjernen til unge kvinner og jenter sent i tenårene, fant betydelige forskjeller i hvordan hjernen reagerte hos tynne og overvektige personer når de drakk en sjokolade-milkshake eller en drikk uten smak, skriver The Independent.

Ved å se på aktiviteten i hjernen og ta en genetisk test av jentene kunne forskerne til og med forutsi hvilke av jentene som kom til å legge på seg i året som kom.

Funnene i studien er i tråd med tidligere forskning som viser at få dopamin-reseptorer i hjernen kan forklare overspising.

Belønning i hjernen

MINDRE MAT: Personer som har flere dopamin-reseptorer i hjernens belønningssenter blir raskere tilfresstilt av mat, og trenger ikke å spise så mye.

MINDRE MAT: Personer som har flere dopamin-reseptorer i hjernens belønningssenter blir raskere tilfresstilt av mat, og trenger ikke å spise så mye. Foto: Foto: Crestock

- Selv om tidligere forskning har vist at overvektige kan føle mindre nytelse når de spiser, og derfor spiser mer for å kompensere, er dette det første ordentlige beviset for sammenhengen, sier Eric Stice ved Oregon-universitetet i Eugene i USA.

Forskningen er den første i sitt slag som bruker hjernescanning, gentesting og oppfølging over et år for å finne sammenhenger mellom dopamin og overvekt.

Dopamin er et signalstoff i hjernen. Stoffet er viktig for hjernens belønnings- og motivasjonssystem og spiller en rolle i forhold til avhengighet. Belønningssenteret stimuleres av signalstoffet dopamin. Et høyt dopaminnivå i kroppen gir en utpreget følelse av glede og velvære.

Måtte spise mer for samme belønning

Den genetiske testen som ble brukt telte dopamin-reseptorene i hjernens belønningssenter. Kvinnene som hadde gener for færre slike dopamin-reseptorer måtte spiser mer for å få den samme nytelsen som de som var født med flere dopamin-reseptorer.

Og forskerne fikk rett i antagelsene om hvem som kom til å legge på seg i løpet av det neste året. De med færre reseptorer, la også mer på seg.

- Overvektige kan ha færre dopamin-reseptorer, slik at de overspiser for å oppveie denne mangelen på belønning. Mennesker med færre reseptorer må ha mer belønning i form av mat eller rus for å føle det samme nytelsesnivået, sier Eric Stice.

- Funnene viser at biologiske faktorer kan ha påvirkning på om vi legger på oss eller ikke, noe som er viktig for bedre å forstå hvordan vi kan forhindre overvekt, sier Cara Bohan ved Oregon-universitetet i Eugene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning