Slanking

Drahjelpen som virkelig virker

Flere produkter hevder å være slankende. Her er sannheten.

Foto: FOTO: iStockphoto/Konstantin Grebnev

Publisert Oppdatert

Det finnes en rekke midler på markedet som hevdes å være gunstige for å gå ned i vekt. Her er et lite, men lovende utvalg.

Liposinol

Dette er et nytt naturmiddel som både skal binde fett og redusere appetitten. Virkestoffet er kaktusfiber. Det legger seg som en flytende gelé rundt fettet og hindrer det i å bli absorbert.

Foreløpig er det bare gjort noen små studier på Liposinol, men de viser at middelet reduserer fettopptaket med 28,3 prosent.

Det reduserer også farten maten forbrennes på, noe som reduserer blodsukkerstigningen - og dermed søtsuget. Samtidig skal Liposinol bidra til å forbedre kolesterolverdiene ved at det øker det gode og reduserer det dårlige kolesterolet.

Utfordringen med å benytte seg av et slikt produkt er at det ikke skiller mellom det gode og det dårlige fettet.

Zenecal

Zenecal er et reseptbelagt legemiddel som bidrar til å føre fett ut av kroppen med avføringen. Det gir vektnedgang.

Ulempen: Spiser du for mye fett mens du tar dette middelet, straffes du med diaré.

Reductil

Dette er også et reseptbelagt legemiddel. Det virker appetitthemmende. Utfordringen når du går på dette medikamentet - og spiser mindre - ligger i å kvalitetssikre den maten du spiser slik at du får i deg nok sunt fett, proteiner og riktige karbohydrater.

Ulempen: En bivirkning kan være økt blodtrykk. Du skal derfor følges nøye opp av lege om du bruker dette middelet.

Accomplia

Dette er en ny medisin som virker direkte både på fettcellene og på sentralnervesystemet. Medikamentet påvirker appetitten og gir forventet vekttap, på lik linje med de øvrige medikamentene (9-12 kilo i året). Accomplia er reseptbelagt.

Ulempen: Angst og depresjon er en kjent bivirkning, og du må derfor følges nøye opp av lege.

Pulverkurer

SLANK TIL SLUTT: Det finnes midler på markedet som kan hjelpe deg på vei. Men vær varsom - mange har bivirkninger.

SLANK TIL SLUTT: Det finnes midler på markedet som kan hjelpe deg på vei. Men vær varsom - mange har bivirkninger. Foto: FOTO: iStockphoto/Konstantin Grebnev

Har du prøvd alt uten å lykkes, kan det forsvares å prøve en pulverkur i en kortere periode. Men velg kur med omhu, slik at du vet at du får i deg nok proteiner. Gjør du ikke det, ender du opp med å miste muskler i stedet for fett. Spis også grønnsaker ved siden av.

Ulempen: Faren ved pulverkurer er at de reduserer forbrenningen, og at de er lite pedagogiske fordi de ikke lærer deg noe om hvordan du bør spise for å holde vekten nede. Skal du prøve en pulverkur, bør du gjøre det i samarbeid med ernæringsfysiolog.

Karbo- og fettblokkere

Det finnes mange forskjellige slike på markedet. Problemet er at de kommer med svært varierende dokumentasjon. Det er helt greit å prøve dem, men det lønner seg nok å huske at det ikke finnes noen lettvint vei til en slankere kropp, og at virkeligheten innhenter deg den dagen kuren er over.

Ulempen: Dårlig dokumentert virkning. Lett å gå opp igjen når kuren er over.

Melkesyrebakterier

Det kan være en sammenheng mellom dårlig tarmflora og diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft. Alle som har et problem med overvekt, bør derfor vurdere et tilskudd av melkesyrebakterier. Disse bakteriene bidrar til å gjenopprette en normal tarmflora. Fås kjøpt på apotek og i helsekostbutikker.

Omega-3-fettsyrer

Omega-3-fettsyrer er godt for deg uansett om du er overvektig eller ikke. Men vil du ned i vekt, er det tegn som tyder på at det kan være ekstra gunstig å ta et tilskudd av disse fettsyrene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning