Stortingsvalget 2009: velgernes matvaner

Det blir et sushivalg

Frp-velger rører sjelden eller aldri etnisk mat, mens en Krf-er aldri bestiller hjemkjørt pizza.

Publisert Oppdatert

Last ned

Rapporten som ppt-fil (Powerpoint-fil)

- Min hypotese er at Ap-ere og Fremskrittsparti-velgere griller oftere og spiser mer kjøtt enn Høyre- og SV-velgerne, sier valgforsker Frank Aarebrot til Klikk.no.

Dette underbygges langt på vei av en analyse Klikk.no har fått utført hos Synovate med bakgrunn i det som kalles Norsk Monitor. Der kommer det frem at Frp-ere sjelden eller aldri rører etnisk mat. Den skal være tradisjonell, og den skal hverken lukte rart eller smake eiendommelig. Men halvgrovt brød, det spiser de gjerne.

- Et slikt resultat viser at spising og partivalg har den samme kilden, og det er klassebakgrunnen, sier Karl Fredrik Tangen, førstelektor ved Markedshøyskolen. - Og Frp-velgeren har en folkelig bakgrunn. De tjener også mindre, og vil sannsynligvis derfor kjøpe blant annet mer farsemat.

- Dette med at vi skyr sushi, tror jeg ikke stemmer, sier kommunikasjonsrådgiver i Fremskrittspartiet, Morten Wold. - Bare se på partilederen vår, hun elsker sushi (noen som også bekreftes i dagens utgave helgemagasinet til Dagens Næringsliv, D2).

Wold mener at Frp-velgernes matvaner sier noe om at de er glad i norsk kultur og mat.

Bortsett fra da, norske matspesialiteter som Blåmuggost fra Telemark og Villsau fra Vestlandet, som de ifølge undersøkelsen holder seg unna.

Les også: Lage sushi? Klart du kan

Venstre: Hater Nugatti

Ifølge Tangen er Venstre, Høyre og SV søskenpartiene fra overklassen. Og slik spiser de også. Du får for eksempel ikke dyttet i en Venstre-velger en brødskive med verken Sjokade eller Nugatti. Aldri i verden!

Men hadde det vært et Fairtrade-stempel på påleggsboksene, ville de kanskje vurdert det. For de er mer enn gjennomsnittet opptatt av Fairtrade-merket mat. Et fokus de deler med SV-erne.

Ap: Lite spisformuleringer

Ap er et parti som kanskje ikke står for de største spissformuleringene. Ingen store utslag hverken den eller andre veien. De rommer på mange måter et tverrsnitt av den norske befolkningen. Og slik spiser de også. Som gjennomsnittet.

Men om du byr en Ap-velger akevitt rundt juletider, bør du ha kjøpt den største flasken på Polet. For en Ap-er er mer enn gjennomsnittet glad i en Løitens eller en Gammel Oplansk.

Les også: Brune akevitter

Sp: Norsk mat!

Sannsynligvis blir du ikke overrasket over å få vite at hos senterpartivelgerne står det ikke annet enn norskstemplet mat på bordet. Selv når de er stilt overfor muligheten til å kjøpe billig, utenlandsk kylling, velger de norsk.

Kinesisk og indisk mat? Det rører de aldri. Da tar de seg heller et stykke hjemmebakt brød med ditto syltetøy på, og med et glass god kald melk.

Og du finner svært sjelden en middagstallerken på et Sp-bord uten norske poteter. For den rotfrukten må de ha. Selv om den strengt tatt har en sydamerikansk opprinnelse.

- Sp-velgere har en langt sterkere næringsorientering enn de andre velgerne, forklarer Tangen. - De svarer som produsenter, mens de andre svarer som konsumenter.

- Det overrasker meg ikke at våre velger går for norsk tradisjonsmat, mange av dem jobber jo på produksjonssiden, sier parlamentarisk nestleder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum. Han tror imidlertid at den jevne Sp-velger spiser like mye kinamat som gjennomsnittet. Vedum avliver samtidig myten om at Sp vil stenge grensene for importmat.

- Vi er jo avhengig av matimporten, og matkulturer utvikler seg jo i møtet med andre mennesker og smaker.

Les også: Tradisjonsmat fra Telemark

KrF: Nix pizza på døren!

KrF-erne er i følge Synovate-undersøkelsen ganske like Sp-velgerne. Norsk mat må det være. Men deres begrunnelse er ifølge Tangen mer samtidskritisk.

- KrF vil gjerne holde på det som var. Eller som kanskje aldri har vært.

Og en gang langt tilbake fikk man aldri kjørt pizza eller kinamat hjem på døren. Slik vil Krf-erne fortsatt ha det. For i følge undersøkelsen vil du aldri se en takeawaybil stoppe foran døren til en KrF-velger. I så fall måtte det være for å spørre om veien til en Ap-velger, som på mange måter er en gjennomsnittsnordmann, og gjennomsnitts-Ola og -Kari spiser jo både hjemkjørte pizzaer og vårruller.

Les også: Fem pizzaer du må smake før du dør

Rødt: Kutter salaten selv

Partiet Rødt vil neppe bli å finne på Stortinget etter valget, og ikke finner du dem i ferdigmatdisken heller. De synes rett og slett ikke at putt-rett-i-ovnen maten smaker noe bedre enn den de lager selv.

De foretrekker også å kutte opp salaten selv. Ingen ferdigpakkede og -mixede salater i en Rød-handlepose, takk.

Helst sykler de til butikken. Og gir du dem en oppskrift på sushi (som det finnes 50.000 av på nettet om man søker), lager de det gjerne.

Antiernæring

Skulle det ende opp med en regjering med Frp-representanter, vil sannsynligvis ikke kostholdsfokuset bli veldig andreledes enn med dagens helseminister.

- Bjarne Håkon Hanssen kunne gjerne vært en Frp-er ut ifra sin framtoning som blant annet pølsespiser, mener Karl Fredrik Tangen. Han tror man i så fall vil se en Frp-statsråd som uten problemer vil gå mot det ernæringseksperter sier.

- Sunn fornuft er bedre enn ekspertfornuft, vil de mene, og derfor vil de føre en ernæringspolitikk som i liten grad er oppdragende.

- Vi er for mangfold og valgfrihet. Folk må selv få velge hva de vil spise, supplerer Morten Wold i Frp. - Når det gjelder økologisk mat er vi veldig positive til dyrking av slike matvarer.

Og er kvaliteten god, tror han også Frps prisbevisste velgere er villige til å betale ekstra for å kjøpe den.

Les også:

Faktorer som påvirker kostholdet

Blogg: Du stemmer som du spiser

Prut deg til et kupp

Flere kvinner sikrer eiendelene sine

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning