LITT FORSKJELL: En skive vanlig gulost inneholder 35 kcal, mens lettere gulost inneholder 27 kcal. I løpet av et år vil forskjellen utgjør nesten ett kilo på badevekta di. © Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Nordmenn drikker stadig magrere melk, men til gjengjeld har vi fått smaken på fete oster, særlig hvite oster, viser "Utvikling i norsk kosthold 2010".

Her er bytt-ut-listen hvis du vil ha mager ost som kan høvles:

Hvite oster:

Bytt ut:

Tine Gräddost: 38 prosent fett

Hvitost og gulost: 26-28 prosent fett

Velg:

Vita hjertego` Gul og Sivet: 15 prosent

2 prosent av dette fettet er mettet fett.

Norvegia Lettere: 16 prosent fett

Synnøves lett gulost: 16 prosent fett

Tine Jarlsberg Lettere: 16 prosent fett

Nøkkel Lettere: 17 prosent fett

Aller magrest:

Synnøve ekstra mager ost: 10 prosent fett

Brune oster:

Bytt ut:

Fløtemysost (Synnøve): 29 prosent fett

Velg:

Tine lettere flytemysost: 16 prosent fett

Aller magrest:

Tine mager mysost: 7 prosent fett

Myke oster:

Dessertoster og muggoster inneholder opptil 44 prosent fett. Velger du smøreoster i stedet, kan du få oster med fettinnhold ned på tre prosent.

Sjekk fettinnholdet i et tilfeldig utvalg av oster. De magreste ostene finner du nederst:

Tine Royal Blue: 44 prosent fett

Tine Selbu Blå: 40 prosent fett

Tine Norsk Brie: 33 prosent fett

Tine Camerbert: 27 prosent fett

Tine kremost: 25-27 prosent fett

Tine Taffel: 24 prosent fett

Tine Snøfrisk: 23 - 25 prosent fett

Kavlis Edelost: 20 prosent fett

Tine smørbar: 16-17 prosent fett

Kavli smøreost: 16-17 prosent fett

Kavli mageroster: 6-7 prosent fett

Øvrige mageroster: 6-7 prosent fett

Aller magrest:

Kavli lettost naturell: 3 prosent fett

Pultost og gammelost: 1 prosent fett

Prim:

Bytt:

Tine Prim (ulike varianter): 7,8 - 14 prosent fett

Velg:

Tine Prim lettere: 4 prosent fett

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!