Hamburgerbakterien

Kvernet storfekjøtt kan være en riktig yngleplass for bakterier, hvis du ikke varmebehandler kjøttet godt nok.

HAMBURGER: Kan inneholde E.coli
HAMBURGER: Kan inneholde E.coli Foto: Foto: Istock
Sist oppdatert

EHEC er en samlebetegnelse for visse sykdomsfremkallende varianter av E. coli. Den vanligste av disse er E. coli 0157. Denne bakterien kalles også hamburgerbakterien, og hovedreservoaret regnes for å være tarm hos storfe. Det er størst fare for forurensing av bakterien i kjøttdeig og farseprodukter, fordi bakteriene har så mange overflater å bosette seg på. Bakterien kan medføre blodig diaré og alvorlig nyresykdom.

Dårlig stekte hamburgere

Bakterien har forårsaket store sykdomsutbrudd og dødsfall blant annet i USA, Skottland og Sverige. Bakterien forekommer relativt sjeldent, og den kan derfor være vanskelig å påvise. Dårlig stekte hamburgere har vært påvist som smittekilde i flere utbrudd. I Norge meldes det om sykdom som skyldes hamburgerbakterien fra rundt 15 pasienter årlig.

Mørketall

Det er forholdsvis store mørketall når det gjelder matbåren sykdom, siden bare en liten andel av de syke kontakter helse- og næringsmiddelmyndighetene. Myndighetene regner med at bare 10 prosent av de som blir syke oppsøker lege og at bare 10 prosent av disse tilfellene igjen blir rapportert til meldesystemene for næringsmiddelassosierte og smittsomme sykdommer. Problemet kan derfor være langt større enn det tallene tilsier.

Redigert av GH Arsky nov 2008

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2003, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også