Type 2 diabetes

Type 2 diabetes er en svært vanlig kronisk sykdom i Norge, og stadig flere får den. Hva skyldes denne formen for diabetes, og hva kan vi gjøre?

DIABETES TYPE 2: Usunt kosthold, overvekt og en inaktiv livsstil forbindes med diabetes hos voksne.
DIABETES TYPE 2: Usunt kosthold, overvekt og en inaktiv livsstil forbindes med diabetes hos voksne. Foto: Foto: Monkey Business Images/Crestock
Sist oppdatert

Arvelige egenskaper ligger til grunn ved utviklingen av type 2 diabetes, men det er livsstilen som i all hovedsak avgjør om sykdommen utløses eller ikke. Type 2 diabetes er den av folkesykdommene med størst vekst, og er en vanlig følgesvenn til usunt kosthold, overvekt og en inaktiv livsstil. Men helt sikre på hva som er den utløsende faktoren, er forskerne ennå ikke. For ikke alle overvektige har diabetes type 2, og ikke alle med diabetes type 2 er overvektige. Arv og gener spiller inn, men det gjør også miljøet (mosjon og kosthold). Spesielt ser det ut til at et fett kosthold gjør cellene lite mottagelige for insulin, samtidig som mye sukker i kosten presser bukspyttkjertelen til å lage mye insulin. Til sammen sliter dette på kroppen.

Diabetes type 2 rammer vanligvis godt voksne (og kalles derfor på folkemunne gammelmannssukkersyke), men i de senere år har også stadig flere unge under 20 år utviklet diabetes type 2. Dette skyldes også livsstilsendringer - stadig flere unge er overvektige, og de blir det stadig tidligere. Unge i dag er også ofte lite fysisk aktive på fritiden. Denne livsstilen øker dessverre risikoen for å få diabetes type 2.

Liten effekt

Hos personer med type 2 diabetes lider kroppen under en relativ mangel på insulin, det vil si at selv om produksjonen er normal, så er effekten ute i vevet minimal. Dermed må bukspyttkjertelen øke produksjonen sin for å få flyttet sukkeret (glukosen) fra blodet og inn i cellene. Etter hvert vil denne overproduksjonen slite på bukspyttkjertelen, slik at det også kan bli snakk om en virkelig mangel på insulin.

Fordi kroppen har en god evne til å kompensere dersom insulinet ikke virker som det skal, får type 2 diabetikere ofte diagnosen etter å ha gått med sykdommen i flere år. Symptomer som tretthet, uopplagthet, hodepine, tørste og hyppig urinering er lett å bortforklare for oss som lever travle liv.

Behandling

Type 2 diabetes behandles i første omgang med kostomlegging og mer fysisk aktivitet, med tanke på å redusere en eventuell overvekt og bedre cellenes insulinfølsomhet. Det kan også være behov for antidiabetika, medisiner som på ulik måte kan øke produksjonen av insulin eller bedre insulinfølsomheten i vevet. Noen type 2 diabetikere må også bruke insulininjeksjoner.

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også