Har du noen gang følt deg sulten etter å løst en komplisert oppgave?

Forskere har funnet ut at vi har vi en tendens til å spise mer etter at vi har konsentrert oss hardt.

Problemet er bare at det ekstra matinntaket lett kan føre til at du legger på deg, siden økt hjerneaktivitet ikke nødvendigvis betyr høyere kaloriforbrenning.

Klare resultater

Studien er gjennomført blant studenter ved universitetet i Laval av forskere fra Quebec i Canada, og er publisert i Psychosomatic Medicine. Studien var egentlig innledende, men etter å ha fått statistisk signifikante resultater, har forskerne valgt å gå ut med det de fant.

Studentene fikk den samme frokosten i testperioden. To og en halv time senere skulle personene gjør én av tre ting.

De skulle slappe av i en stol, eller lese og redigere en tekst, eller utføre en vanskelig og krevende oppgave på en pc mens de ble distrahert. Studentene utførte de forskjellige oppgavene på forskjellige dager, skriver ars techinca.

Sultne etter tankearbeid

Det ble tatt forskjellige prøver under testingen, og testpersonene skulle svare på hvor utfordrende oppgaven var og hvor sultne de følte seg etterpå. Så fikk studentene gå til en buffet der de kunne ta så mye mat de ville.

Resultatene var klare. Da testpersonene hadde redigert tekst, spiste de 202 Kcal mer enn da de hadde slappet av.

Etter å ha utført den mest kompliserte oppgaven, spiste de 252 Kcal mer.

Dette til tross for at det å bruke hjernen aktivt ikke betyr at man forbrenner flere kalorier.

Kan ha to forklaringer

Forskerne tror dette kan ha to forklaringer.

1) Stabilisering av blodsukker: Hjernen har behov for glukose (sukker), og testene viste at nivået av glukose og insulin var ustabile da studentene utførte den vanskeligste oppgaven. Forskerne tror at et større matinntak kan være kroppens måte å forsøke å stabilisere blodsukkeret på.

2) Stress: Testene viste blant annet høyt nivå av kortisol (et hormon som blir satt i sammenheng med stress), noe som tyder på at den vanskeligste oppgaven førte til mye stress hos studentene. Høyt stressnivå har tidligere vist seg å ha innvirkning på matinntaket.

Nå skal forskerne gjennomføre en større studie for å få flere svar på sammenhengen mellom tungt tankearbeid og økt matlyst.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!