Sulten av hjernebry

Høyere hjerneaktivitet forbrenner ikke flere kalorier. Men du får antagelig mye større appetitt.

FARLIG SULT: Blir du lettere sulten når du har konsentrert deg hardt? Du er ikke alene, problemet er bare at hard tenking ikke nødvendigvis brenner mer kalorier enn om du ikke gjør noe som helst.
FARLIG SULT: Blir du lettere sulten når du har konsentrert deg hardt? Du er ikke alene, problemet er bare at hard tenking ikke nødvendigvis brenner mer kalorier enn om du ikke gjør noe som helst. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

Har du noen gang følt deg sulten etter å løst en komplisert oppgave?

Forskere har funnet ut at vi har vi en tendens til å spise mer etter at vi har konsentrert oss hardt.

Problemet er bare at det ekstra matinntaket lett kan føre til at du legger på deg, siden økt hjerneaktivitet ikke nødvendigvis betyr høyere kaloriforbrenning.

Klare resultater

Studien er gjennomført blant studenter ved universitetet i Laval av forskere fra Quebec i Canada, og er publisert i Psychosomatic Medicine. Studien var egentlig innledende, men etter å ha fått statistisk signifikante resultater, har forskerne valgt å gå ut med det de fant.

Studentene fikk den samme frokosten i testperioden. To og en halv time senere skulle personene gjør én av tre ting.

De skulle slappe av i en stol, eller lese og redigere en tekst, eller utføre en vanskelig og krevende oppgave på en pc mens de ble distrahert. Studentene utførte de forskjellige oppgavene på forskjellige dager, skriver ars techinca.

Sultne etter tankearbeid

Det ble tatt forskjellige prøver under testingen, og testpersonene skulle svare på hvor utfordrende oppgaven var og hvor sultne de følte seg etterpå. Så fikk studentene gå til en buffet der de kunne ta så mye mat de ville.

Resultatene var klare. Da testpersonene hadde redigert tekst, spiste de 202 Kcal mer enn da de hadde slappet av.

Etter å ha utført den mest kompliserte oppgaven, spiste de 252 Kcal mer.

Dette til tross for at det å bruke hjernen aktivt ikke betyr at man forbrenner flere kalorier.

Kan ha to forklaringer

Forskerne tror dette kan ha to forklaringer.

1) Stabilisering av blodsukker: Hjernen har behov for glukose (sukker), og testene viste at nivået av glukose og insulin var ustabile da studentene utførte den vanskeligste oppgaven. Forskerne tror at et større matinntak kan være kroppens måte å forsøke å stabilisere blodsukkeret på.

2) Stress: Testene viste blant annet høyt nivå av kortisol (et hormon som blir satt i sammenheng med stress), noe som tyder på at den vanskeligste oppgaven førte til mye stress hos studentene. Høyt stressnivå har tidligere vist seg å ha innvirkning på matinntaket.

Nå skal forskerne gjennomføre en større studie for å få flere svar på sammenhengen mellom tungt tankearbeid og økt matlyst.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også