De beste proteinene finner du i rent kjøtt, fisk, fugl, egg, melkeprodukter og belgfrukter

Undersøkelser viser at et kosthold med nok proteiner gir større vekttap enn et kosthold med lite proteiner. Proteinene fra kjøtt, fisk og egg gjør at du blir raskere mett og bidrar til å dempe suget etter mat mellom måltidene.

Kort sagt, du spiser mindre.

Øker forbrenningen

Nok proteiner ved slanking forhindrer dessuten at musklene dine taper seg, noe som ofte skjer ved vektreduksjon.

Ifølge Professor Arne Astrup, direktør for Institutt for human ernæring i Danmark, ser det også ut til at et kosthold med tilstrekkelig protein øker forbrenningen.

Ett gram per kilo

Effekten av protein slår til når andelen av proteiner i kosten utgjør mellom 20 og 30 prosent av den energien du spiser hver dag. Det betyr at hvis du har et inntak på 1800 kcal per dag (en normal slankediett), trenger du mellom 90 og 135 gram protein hver dag. Dette er fullt mulig å få i seg gjennom et sunt og variert kosthold.

Som en tommelfingerregel sier vi at en person trenger rundt 1 gram protein pr. kilo kroppsvekt pr. dag.

Det betyr at en person på 75 kilo trenger rundt 75 gram protein pr. dag. Dette vil du garantert få i deg hvis du spiser sunt og variert.

Både fugl og fisk

Det er bare det at mange som slanker seg kutter ikke bare ned på kaloriene, men også på proteinene. Da kan det fort bli for lite protein, noe som kan ha en negativ virkning på slankeresultatet.

Du trenger altså ikke ha et unormalt høyt inntak av proteiner hvis du vil ned i vekt. Du bør bare være litt ekstra bevisst på å få i deg proteinholdig mat. De beste proteinene finner du i rent kjøtt, fisk, fugl, egg, melkeprodukter og belgfrukter.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!