Spis eplet med skallet på

Et eple om dagen skal være godt for helsen, men det forutsetter at du spiser eplet med skallet på. Det er i skallet den store helsegevinsten ligger.

SKALLET TELLER: spiser du eple med skallet får du i masse antioksidanter
SKALLET TELLER: spiser du eple med skallet får du i masse antioksidanter Foto: Foto: Stuart Miles
Sist oppdatert

Epler er en god kilde til fiber, pektin, noe vitamin C og sunne kalorier. Visste du at et lite eple har like mye antioksidanter som 1500 mg vitamin C? Vitamin C-innholdet er relativt lavt i epler, men epler er derimot spekket av andre naturlige antioksidanter, f. eks. flavonoider.

Det er i skallet det sitter

Epleskallet er særlig rik på fiber og antioksidanter. Fjerner du skallet så halverer antioksidantinnholdet i eplet. Avhengig av type eple så reduseres antioksidantinnholdet med 33-66 % viser analyser. Derimot endres ikke vitamin C-innholdet seg nevneverdig ved skrelling av epler fordi mye av C-vitaminet befinner seg i selve eplekjøttet.

Epleskallet inneholder i tillegg andre gunstige plantekjemikalier, såkalte triterpenoider, som kan påvirke utviklingen av kreftceller.

Vitamin C i epler

Ved lagring, f. eks. under transport, av epler så synker vitamin C-innholdet sakte og sikkert. Desto lengre eplet lagres, desto mindre vitamin C er igjen. Gode lagringsforhold som kjølige og mørke omgivelser reduserer vitamin C-tapet noe.

Sammenligner vi vitamin C-innholdet i norske og importerte epler så ser vi at det er en viss forskjell. Et norsk eple (150 g) gir ca. 15 mg vitamin C, mens et importert eple rundt 5 mg vitamin C.

Spis et eple om dagen, men spis det med skallet på om du vil være ekstra sunn. Bare husk å vask eplet før du spiser det! Synes du epleskallet ikke er noe godt? Så kjøp økologiske epler - disse er nemlig ikke vokset eller sprøytet. I følge Bioforsk så inneholder økologiske epler mer tørrstoff, mer vitamin C, mer mineraler og mer antioksidanter enn konvensjonelt dyrkede epler.

Kilder:

Bente L Halvorsen, Monica H Carlsen, Katherine M Phillips, Siv K Bøhn, Kari Holte, David R Jacobs Jr, and Rune Blomhoff. Content of redox-active compounds (ie, antioxidants) in foods consumed in the United States. Am J Clin Nutr 2006;84:95-135.

He X, Liu RH.Triterpenoids isolated from apple peels have potent antiproliferative activity and may be partially responsible for apple's anticancer activity. J Agric Food Chem. 2007 May 30;55(11):4366-70. Epub 2007 May 8.

Grete Lene Serikstad. Økologiske epler - sunt og godt! Bioforsk Økologisk 2007, Vol. 2, nr.6

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også