Lei av myke gulrøtter?

Disse tipsene fra Matportalen.no vil gi deg mindre svinn i grønnsakskuffen.

FRISKT OG FRISTENDE: Hvis du ikke vet hvordan grønnsaker og frukt skal oppbevares, blir levetiden på produktene kortere.
FRISKT OG FRISTENDE: Hvis du ikke vet hvordan grønnsaker og frukt skal oppbevares, blir levetiden på produktene kortere. Foto: ISTOCKPHOTO
Sist oppdatert
  • Salat, brokkoli og gulrøtter pakkes ofte i plastfolie for å unngå at de visner. Løk og tomater skal derimot ikke pakkes for tett.
  • Optimal lagringstemperatur for agurk er 12,5 grader for å unngå kuldeskader. Banan og tomat trives best over 13 grader. Og tropisk frukt bør oppbevares over 12 grader. Velg romtemperatur fremfor kjøleskap.
  • Jordbær og salat har kort holdbarhet og bør lagres ved null til fire grader. Hvis jordbær ikke kjøles raskt ned etter høsting, mister de én dag av holdbarhetstiden for hver varme time som går.
  • Tomat, pære, plomme, fersken, mango og papaya bør ligge noen dager før de spises slik at de blir modne. Noen ganger stopper dessverre modningsprosessen for tidlig.
  • Eple, pære, melon og tomat danner mye etylengass og bør ikke lagres sammen med bladgrønnsaker, kålvekster, agurk og gulrot, som er følsomme for denne gassen. Resultatet er dårligere holdbarhet.
  • Generelt bør man unngå sterk belysning. Det gir økt temperatur og tørker ut frukt og grønt.

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også