TEGN PÅ CØLAIKI 

Dette er symptomene på at du har cøliaki

Oppblåst mage, diaré eller magesmerter?

TEGN PÅ CØLIAKI: Slapphet, magesmerter, diaré eller forstoppelse etter å ha spist brød, pasta og boller? Da kan du ha cøliaki.

TEGN PÅ CØLIAKI: Slapphet, magesmerter, diaré eller forstoppelse etter å ha spist brød, pasta og boller? Da kan du ha cøliaki.

Publisert Oppdatert

Symptomer på cøliaki:

- Diaré
- Vekttap

- Slapphet

- Magesmerter

- Veksthemming
- Oppblåst mage
- Jernmangel

- Dårlig opptak av folat
- Dårlig opptak av fettløselige vitaminer

Kilde: Helseleksikonet.no

- En person som har cøliaki vil som regel oppleve voldsomme magesmerter, oppblåst mage og diaré, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim fra matfordeg.no, og fortsetter:

- Personen kan også oppleve vektreduksjon, tretthet, slapphet og hodepine.

Du kan likevel oppleve å ha perioder med forstoppelse og vanlig avføring.

- Ofte er diaré et kjennetegn på at du har cøliaki. Likevel er det ikke alltid dette er tilfelle, og det kan derfor være vanskelig å sette en diagnose med en gang, sier ernæringsfysiologen.

Skal vi tro Norheim, kan det ta flere år før du diagnosen.

- Mange som sliter med cøliaki blir vant til smertene. Dette er ofte en av årsakene til at det tar tid å få diagnosen, forteller hun.

Kroppen får ikke det den trenger

Ifølge generalsekretær i Norsk cøliakiforening, Knut Peterson, er det mange som tror at cøliaki er en allergi – det er feil.

- Cøliaki er en autoimmun sykdom – ikke en allergi, fastslår han.

Når du har cøliaki vil kroppen reagere på gluten ved at tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt.

- Tarmtottene er der for å suge til seg næring til kroppen. Når disse blir ødelagt vil ikke kroppen lenger få den energien den trenger, og du kan dermed føle deg trøtt og sliten, sier Peterson.

Gluten finnes i bygg, hvete og rug – og til manges overraskelse; spelt.

- Mange ser på spelt som et helsemessig bra produkt, og tenker at dette er en god erstatter for de som ikke tåler hvete, men spelt inneholder også gluten, forteller han.

Lever i uvitenhet

TEGN PÅ CØLIAKI: Alle med påvist cøliaki-diagnose har rett til grunnstønad. Det glutenfrie utvalget av mat blir også stadig større.  Foto: FOTO: Guro Heiret

TEGN PÅ CØLIAKI: Alle med påvist cøliaki-diagnose har rett til grunnstønad. Det glutenfrie utvalget av mat blir også stadig større.  Foto: FOTO: Guro Heiret Foto: FOTO: Guro Heiret

Peterson mener at det er mellom 80.000 og 100.000 personer som har cøliaki i Norge. Kun 20.000 av disse har fått diagnosen.

- Det er mange som ikke er klar over at de har cøliaki, mener generalsekretæren i NCF.

Den fysiske reaksjonen kan nemlig variere fra person til person.

- Noen vil oppleve litt urolig mage og ferdig med det, mens andre vil oppleve å kaste opp og få voldsomme magesmerter. Ødeleggelsen i tarmen vil imidlertid være like ille for alle, sier Peterson og fortsetter:

- Å spise gluten når du har cøliaki, vil over tid føre til skader på tarmtottene.

Glutenfritt kosthold

For de med cøliaki er det med andre ord viktig å ha et kosthold helt uten gluten. Dette kan imidlertid være en utfordring for mange.

- I starten kan det virke vanskelig å skulle kutte ut gluten. Det finnes gluten i veldig mye, og du må hele tiden passe på hva du får i deg, påpeker Peterson.

Han er derfor glad for å se at utviklingen går i riktig retning når det gjelder merking av gluten.

- Merking av gluten forbedres stadig, og nå nylig ble det bestemt at også menyer skal merkes, sier generalsekretæren i NCF.

Han påpeker at erfaring også vil gjøre det lettere for de som har cøliaki.

- Etterhvert vil det bli en vane å skulle være uten gluten, sier han.

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet

Å ha mageproblemer og magesmerter kan både være plagsomt og skjemmende. I mange tilfeller er det også vanskelig å vite hva som er årsaken til problemet.

- Det finnes mange som har et behov for å spise glutenfritt uten å vite det, og så har du de vi kaller ikke-cølakisk glutensensitive, forklarer Peterson.

Dette er personer som delvis reagerer på samme måte som en med cøliaki, men tarmtottene vil ikke bli ødelagt dersom du spiser gluten.

- I slike tilfeller er det vanskelig å stille en diagnose, og det kan være svært frustrerende for personen det gjelder, mener generalsekretæren i NCF.

Har du ikke-cøliakisk glutensensitivitet er det likevel greit å holde seg unna gluten.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning