Glutenfri pavlova og krydderkake uten egg:

Pavlova-drømmen er uten mel

Bak en glutenfri Pavlova uten mel eller en krydderkake uten egg. Her er oppskriftene til helgekosen.

GLUTENFRI PAVLOVA: Ballettdanserinnen Anna Pavlova skal ha gitt navnet til denne florlette og sprø marengsbunnen.
GLUTENFRI PAVLOVA: Ballettdanserinnen Anna Pavlova skal ha gitt navnet til denne florlette og sprø marengsbunnen. Foto: FOTO: Svein Brimi
Sist oppdatert

Hvis du har matintoleranse og ikke tåler hvetemel, bør du smake glutenfri Pavlova som stekes i langpanne. Se oppskrift lenger ned i artikkelen.

Husk at eggene bør være romtempererte før du baker, eggedosis av tempererte egg blir luftigere enn om du tar eggene rett fra kjøleskapet.

En gammel regel sier at eggedosisen er stiv nok når du kan skrive «Ole» med vispene. Ikke la eggedosisen (eller kakerøren) blir stående for lenge før du setter den i ovnen, da går luften ut. Har du brukt vispene til pisking av smør og sukker eller til krem, vær nøye med å vaske vispene med såpevann før du pisker eggedosis, ellers ødelegges eggets evne til å la seg stivpiske.

Hvis du ikke tåler egg, kan du prøve krydderkaken uten egg. Den myke og saftige langpannekaken er svært holdbar og smaker deilig til helgekaffen.

Lykke til med bakingen!

KRYDDER: Denne kaken får en deilig, krydret smak av kanel, nellik og allehånde.
KRYDDER: Denne kaken får en deilig, krydret smak av kanel, nellik og allehånde. Foto: FOTO: Svein Brimi

Langpannekake med krydder, uten egg

Med eller uten egg:

Matvarer inneholder egg hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten (alfabetisk rekkefølge): Eggehvite, eggeplomme, eggepulver, majones, ovalbumin. "Strøkavring" kan inneholde loff med egg.

Som regel er det mulig å finne eggfrie alternativer, og det finnes en eggerstatning på markedet. Bakepulver fungerer også som en slags eggerstatning. Hvis du er veldig sensitiv, må du også ta hensyn til hvordan maten er plassert; det må ikke spises mat som har ligget på samme fat som for eksempel eggerøre.

(Kilde: nhi.no)

(Ca. 20-24 kakestykker)

150 g smør

8 dl kulturmelk

5 dl sukker

3 ts kanel

3 ts malt nellik

1 ts allehånde

1 ss natron

10 dl hvetemel

Pynt: Melis og sjokoladehjerter

Smelt smøret og bland i melken. Tilsett resten av ingrediensene og bland det godt sammen. Smør langpannen, 30 x 40 cm og dekk bunnen med bakepapir og hell i røren. Stekes i ovnen på nederste rille ved 200º i ca. 30 min. Avkjøl kaken. Dryss over melis og pynt med sjokoladehjerter.

Glutenfri Pavlova i langpanne, uten mel

(Se bilde øverst i artikkelen, ca 18 kakestykker)

Glutenfritt:

Glutenfri kost defineres vanligvis som en kost uten hvete, rug, bygg, havre, triticale (hybrid mellom hvete og rug) og spelt.

Matvarer inneholder gluten hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten (alfabetisk rekkefølge): Bygg, dinkel, durumhvete, gluten, havregryn, havremel, hvete, kavring, kli, makaroni, nudler, pasta, rug, sammalt hvete, semulegryn, spaghetti, spelt, triticale.

(Kilde: nhi.no)

6 eggehviter

1 ts eddik

7 dl sukker

3 ts maisstivelse (maisenna)

1 ts vaniljeessens

8 ss kokende vann

FYLL:

3 dl kremfløte

15 jordbær

15 bringebær

20 blåbær

Stivpisk eggehvitene sammen med eddik. Tilsett sukker litt og litt sammen med maisenna, vaniljeessens og kokende vann. Pisk marengsen glatt, stiv og skinnende, ca. 12 min. Kle en langpanne, 30 x 40 cm med bakepapir. Fordel marengsmassen i en sprøytepose og sprøyt det i formen. Stekes i ovnen på midterste rille ved 180°. La kaken stå 10 min. før temperaturen reduseres til 150°. Stekes videre i ca. 45 min. Avkjøl kaken i ovnen med døren på gløtt. Pisk kremfløten stiv og fordel det på toppen av kaken og pynt med friske bær på toppen.

(Oppskriftene er tilrettelagt av Kristin Jøtun for Hjemmet. Rekvisitter utlånt av Hadeland glassverk.)

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES MER:

Slik lager du glutenfri cupcakes

Fem oppskrifter på kaker uten sukker og mel

Alt om lavkarbo

Lavkarbo-dietten alle klarer

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også