BEHANDLING: Mange kvinner som sliter med å bli gravide, kan få hjelp av behandling mot PCOS.

Symptomer på PCOS

Minst to av disse tre kriteriene må være til stede for å få diagnosen PCOS:

  • Sjeldne/uregelmessige menstruasjoner.
  • Tegn på forhøyede nivåer av mannlige kjønnshormoner, enten ved hårvekst i ansikt, på magen og innsiden av lårene, eller ved hormoner påvist i blodprøve.
  • Typisk "PCOS-utseende" på eggstokkene ved ultralydundersøkelse.

I tillegg er disse symptomene ofte, men ikke alltid til stede:

  • Overvekt, spesielt rundt midjen (eplefasong).
  • Tynt hodehår med viker.
  • Kviser, uren hud.
  • Økt forekomst i familien av diabetes type 2, høyt blodtrykk, eller hjerte- og karsykdommer.
  • Problemer med å bli gravid på grunn av sjelden eller uregelmessig menstruasjon.

Omtrent fem prosent av norske kvinner har en mer eller mindre uttalt form av PCOS.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) betyr "mange små blærer på eggstokken-syndrom". Dette er en form for hormonforstyrrelse, der det ofte forekommer forhøyede nivåer av mannlige kjønnshormoner og høye nivåer av insulin.

Hva slags medisinsk behandling finnes?

Mange behandles med metformin, et legemiddel som er godkjent til bruk ved diabetes 2. Men dette er ikke godkjent som behandling ved PCOS av Statens Legemiddelverk, og forskningen er uferdig og sprikende når det gjelder bruk av metformin til behandling av PCOS. En del studier tyder på at legemiddelet har noe effekt på vektnedgang, demper søtsug og har en viss langtidseffekt på hårvekst og hudproblemer. Metformin har i en del studier vist seg å gi mer regelmessig menstruasjon, men en ny, stor studie tyder på at tradisjonelle eggløsningstabletter er mer virkningsfulle enn metformin.

Hva kan PCOS-kvinner gjøre selv?

60-70 prosent av PCOS-kvinner er overvektige. Og for dem vil en vektnedgang på bare fem prosent av kroppsvekten bidra til å normalisere hormonbalansen i kroppen, og dermed øke sjansene for å kunne bli gravid, for dem som ønsker det. Vektnedgang vil også gi bedre forutsetning for å gjennomføre ukompliserte svangerskap.

Å gå ned i vekt vil også forebygge sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Regelmessig trening vil dessuten senke insulinnivået i kroppen.

Å behandle insulinresistensen gjør det lettere å gå ned i vekt, og andre hormoner blir samtidig normalisert, sier lege Sofie Hexeberg ved Fedon Lindberg-klinikken.

- I tillegg til å virke regulerende på blodsukkeret, er insulin et fettlagringshormon, som også hemmer fettforbrenningen. Ved insulinresistens ser man ofte for mye insulin i blodet, også i fastende tilstand, slik at man lett legger på seg og har vanskelig for å gå ned i vekt, sier legen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!