Underliv sex og samliv

Slik eldes du i underlivet

Single kvinner kan få en ubehagelig overraskelse.

MANGE ENDRINGER SKJER: Mye skjer i underlivet etter hvert som kroppen blir eldre. I denne artikkelen får du vite om de viktigste endringene.

MANGE ENDRINGER SKJER: Mye skjer i underlivet etter hvert som kroppen blir eldre. I denne artikkelen får du vite om de viktigste endringene. Foto: FOTO: Jacek Chabraszewski

Publisert Oppdatert
EKSPERT: Gynekolog Britt-Ingjerd Nesheim

EKSPERT: Gynekolog Britt-Ingjerd Nesheim Foto: FOTO: Ullevål Universitetssykehus

Vi eldes ikke bare utvendig og synlig. Innsiden av kroppen trekker også på årene.

En aldringsprosess med tydelige konsekvenser finner sted i fruktbarhetsorganene våre. Den akselererer når vi mister menstruasjonen, som regel i begynnelsen av 50-årene.

- Da skrumper reproduksjonsorganene våre inn ganske enkelt fordi de er blitt overflødige, sier Brit-Ingjerd Nesheim, gynekolog og professor i medisin ved Universitetssykehuset i Oslo.

Begynner ved 35-årsalderen

- I fruktbar alder vil livmoren ha størrelse og fasong som en pære, egglederne er som blyanter og eggstokkene minner om ruglete mandler, sier Nesheim.

- Nøkkelordet er kjønnshormoner. Det er når produksjonen av østrogen og progesteron begynner å avta at endringene begynner, forklarer hun.

- Selv om fruktbarheten vår begynner å avta allerede fra 35-årsalderen, merker vi ikke forandringene som østogenfallet fører med seg før menopausen. Da blir endringene etterhvert svært merkbare, sier gynekologen.

For noen er overgangsalderen svært plagsom. Men det finnes råd som hjelper for de fleste.

Dette er aldringstegn vi alle vil merke:

Mindre testosteron

Eggstokker og livmor vil skrumpe inn i størrelse og utseende, egglederne blir etterhvert tynne som sytråder. Dette er en gradvis prosess over tid.

- I eggstokkene kan det likevel foregå en viss produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron, sier Nesheim.

Mister egg

Aldringen med hensyn til fruktbarhet starter på sett og vis i allerede i fosterstadiet. Frem til fosteret er 6 måneder har det 7 millioner eggceller. Så dannes det ikke flere, men raser ned i antall. Ved femårsalderen har vi 1/2 millioner egg igjen. Når vi når fruktbar alder har vi "bare" ca 100 000. De gjenværende eggene modnes ved hjelp av kjønnshormonene østrogen og progesteron, og er klare til bruk. Deretter går eggproduksjonen stadig nedover. Når vi kommer i overgangsalderen er fruktbarheten vår allerede kraftig redusert.

Kilde: Britt-Ingjerd Nesheim

Men hvor stor praktisk betydning dette har for følelsen av velvære, er man usikker på.

- Testosteron er jo et hormon som gir en viss vitalitet og kraft. Dersom man fjerner eggstokkene, opphører all testosteronproduksjon også. Reaksjonene på dette er forskjellige fra kvinne til kvinne. Dette kommer veldig an på om man selv har valgt å fjerne dem eller har vært nødt til det, sier gynekologen.

- Velger man å fjerne dem på grunn av plagsomme, men ufarlige cyster, kan det oppleves som en lettelse å bli kvitt blødningene og smertene, sier hun.

- Men fjerner man dem ufrivillig på grunn av en ondartet svulst, kan enkelte føle seg trøttere, slappere og mer initiativløse etterpå. Men dette kan også være psykisk betinget reaksjon - og ikke snakk om et reellt testosterontap, sier gynekologen.

Tørrere skjede

Skjeden blir tørr når østrogenproduksjon avtar. Dette gjelder for alle kvinner.

- For mange kvinner kan derfor samleie bli direkte smertefullt, spesielt hvis de ikke har et regelmessig seksualliv, sier Nesheim.

- En inntrengning kan i verste fall gi rifter og blødninger. Her gjelder; use it - or loose it, sier hun.

På den annen side trenger du ikke lide for nytelsen. Det finnes botemidler for tørr skjede.

Tørr skjede er en av flere årsaker til at samleie kan gjøre vondt.

- Så hvis viljen hos begge parter er til stede, burde man kunne beholde et bra sexliv lenge, sier gynekologen.

Det er mye det kan være nyttig å vite om kvinnens underliv for å ha et friskt og sunt seksualliv.

Gynekolog Lars Meyer ved Volvat Medisinske senter på Hamar bekrefter problemet med tørr skjede hos eldre kvinner.

- Hos fruktbare kvinner er slimhinnen i skjeden tykk og robust, lyserød og ruglete. Med østrogentapet skjer det en atrofi som ellers i kroppen; vevet blir tynnere, skrøpeligere og tørrere.

EKSPERT: Gynekolog Lars Meyer

EKSPERT: Gynekolog Lars Meyer Foto: FOTO: Volvat medisinske senter, Hamar

Kvinnens underliv

Kvinners underliv består av skjedeåpningen med klitoris, de store og små leppene, urinrørsåpningen og skjeden som leder inn til livmortappen. Livmoren består av livmorhalsen og livmorkroppen hvorav to eggledere fører inn til eggstokkene som ligger i bukhulen. Urinblæren ligger foran livmoren.

Kilde: Oslos Universitetsykehus

Men opplevelsen av disse forandringene er subjektive.

Et godt seksualliv handler om mye mer enn slimhinnens tykkelse, mener gynekologen.

Undersøkelser viser at kvinner som har et godt forhold til egen kropp, har bedre sex.

Redusert fettvev

Fettvevet i underliv og kjønnslepper forsvinner med årene.

- Vi blir slappere nedentil. Men akkurat det tror jeg godt voksne kvinner ser stort på, sier Nesheim.

- De prioriterer ikke utseendet på understellet når så mye annet kunne trenge å løftes først, for å si det slik, sier hun.

Her får hun medhold av plastikk-kirurg Christian Busch ved klinikk Teres i Bergen.

Han har foretatt flere intimkirurgiske inngrep hos yngre kvinner som vil redusere kjønnsleppene sine. For store kjønnslepper kan gi problemer under seksuelt samvær, sier han.

- Godt voksne kvinner derimot bryr seg ikke. Skulle de komme ut av propsjoner nedentil fordi fettvevet forsvinner i underlivsregionen, gjør de sjelden eller aldri noe med det. Selv om mulighetene for forskjønnelse finnes, sier plastikk-kirurgen.

- Modne kvinner er mer opptatt av funksjonen enn av estetikken, fastslår Busch.

Østrogen er et hormon som også påvirker fettsammensetningen i kroppen ellers. Dette og andre hormoner kan også påvirke vekten.

Aldringstegn i underlivet som gjelder for en del, men ikke alle kvinner:

Livmorfremfall

- Livmorfremfall er et av de mer dramatiske problemene, sier Nesheim.

EKSPERT: Gynekolog Christian Busch.

EKSPERT: Gynekolog Christian Busch. Foto: FOTO: Teres Bergen

De vanligste forandringene:

50 pluss

I Norge er gjennomsnittsalderen for siste menstruasjon 51,4 år. Symptomene for menopausen varierer. Rundt 1/3 registerer ingen symptomer, 1/3 har bare moderate plager., mens 1/3 har sterke plager. Fire-fem år etter den siste menstruasjonen blir lokale symptomer fra underlivet stadig mer tydelige. Redusert slimproduksjon, tørr skjede og smerter ved samleie kan bli resultatet.

60 pluss

Nesten halvparten av kvinnene på 61 år har symptomer i skjede og nedre urinveier. Østrogenmangelen gjør slimhinnen i skjede og ytre kjønnsorganer tynne, tørre og mindre elastiske. Kjertelenes utsondring av slim i skjeden er ytterligere redusert. Kjønnsleppene er tørre og såre og kan gnisse mot undertøyet, hårveksten i vulvaområdet avtar. Manglenede østrogenproduksjon rammer også slimhinnen i urinrøret , bindevev og bekkenbunnsmuskulatur. Endret bakterieflora i skjeden gir lettere urinveisinfeksjoner.

75 pluss

pH - verdien i skjeden forandres. Melkesyrebakteriene som skaper lav pH-verdi i skjeden blir færre. Med stigende pH-verdi kommer ny bakterieflora som kan gi utflod med brennenede svie i skjeden og de ytre kjønnsorganene. Mange kan også oppleve tyngdefornemmelse i underlivet, og at organene i bekkenbunnen "faller ned". Skjedeveggene blir svake og kan bule ut fordi muskler og bånd i underlivet er blitt svakere som følge av østrogenmangelen. Sjansen for urinveisinfeksjoner øker.

Kilde: Kvinne, kjenn din kropp (Pax forlag 2004), lommelegen.no

Et av symptomene er tyngdefølelse i underlivet, samt problemer med å tømme urinblæra. Dette rammer ikke bare eldre kvinner, men også yngre.

Her spiller både antall fødsler, alder og ikke minst gentikk inn. Fremfallet skjer når båndene og vevet som holder livmoren og skjedeveggene på plass, blir slappere.

Da kan både skjede og livmormunn falle ut gjennom åpningen - og skjeden kan i enkelte tilfeller nærmest vrenge seg utover.

Det gjør det ikke bare samleie umulig , men også vanskelig å gå på do. Fremfallen livmor/skjede kan i tillegg gnisse mot undertøy og gi sårhet og ubehag, sier Nesheim.

- Før operative inngrep var mulig, måtte både skjede og livmormunn dyttes inn og opp før både samleie og dobesøk. Man kan jo bare tenke seg hvordan kvinnene må ha lidd opp gjennom tidene. Men slike ting ble aldri snakket om, sier Brit-Ingjerd Nesheim.

Trange skjedeåpninger

Både Nesheim og Meyer mener eldre kvinner uten partner kan få problemer med for trang skjedeåpning. Dette skjer fordi man ikke har et aktivt seksualliv.

Meyer understreker at han ikke har sett noen gode studier som bekrefter dette. Han opplyser likevel at han stadig ser dette i praksis.

- Mange eldre kvinner som lever alene, får trangere skjedeinngang med årene, forklarer Meyer.

Noen kan bli for trange for samleie.

- Slike skjedeinnganger ser jeg opptil flere ganger i måneden, sier han.

Meyer betrakter ikke dette som noen sykelig tilstand, men mer en naturlig prosess hos aldrende kvinner.

Eksem

Tørre skjeder vil ramme alle når østrogennivået synker. Dette må ikke forveksles med Vulva Lichen Sclerosis som er et eksem på de ytre kjønnsorganenere. Det forekommer hyppigst hos voksne kvinner over 50 år, og ti ganger oftere hos kvinner enn hos menn.

Her kleber vevet seg sammen og gir svie, sprekkdannelse og kløe og gjør et samleie tilnærmet umulig.

Det er først og fremst klitoris og kjønnslepper som bli angrepet og det sprer seg ikke opp i vagina. Men denne tilstanden kan behandles medisinsk, sier Nesheim.

Økt kreftfare

I likhet med kreft forøvrig, øker også faren for livmor- og eggstokkreft med årene.

- Dessuten kan urinveis- og inkontinesproblemer øke, men det er en litt annen historie, sier Brit-Ingjerd Nesheim.

Overgangsalderen har også sine positive sider:

Plager som forsvinner:

Mange underlivsproblemer forsvinner etter menopausen. Infeksjoner avtar, det samme gjelder muskelknuter - og selvsagt menstruasjonsproblemer.

Soppinfeksjoner er plagsomt for mange i fruktbar alder, selv om det kan forebygges og kureres.

Mange fornøyde kvinner

- Min erfaring er at dagens voksne kvinner fra 55 år og oppover stort sett er fornøyde med helse og samliv. Det ene påvirker det andre - og underlivet eldes med resten av kroppen uten at dette er spesielt traumatisk, sier Lars Meyer.

Pasientene hans er påpasselige med rutinekontroller og godt informert om egen underlivshelse. Han tror ikke dette er snakk om noen spesielt priviligert gruppe, men at disse representerer landsgjennomsnittet.

- Men det kan kanskje gjøre en forskjell at de kommer hit på eget initiativ og ikke etter henvisning fra fastlege. Da er det oftere sykdom med i bildet, sier han.

Østrogenet bestemmer

Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen produseres hovedsakelig i eggstokkene og i morkaken. Det fører til utviklingen av kvinnelige kjønnskarakteristika som bryster, kjønnshår og modning av egg. Østrogennivået er lavt i barneårene og frem til puberteten og etter at menstruasjonen opphører. Den viktigste hormonelle forandringen ved menopausen er fallet i østrogensekresjone fra eggstokkene. De hormonelle endringene kan også føre til hetetokter, nattesvette, søvnproblemer, hjerteklapp, muskel - og skjelettplager, konsentrasjonsvansker, tretthet og humørsvigninger. Symptomene forsvinner i løpet av fem til ti år.

Kilder: wikipedia, Store Medisinske Leksikon, Kvinne - kjenn din kropp (Pax forlag 2004)

- Voksne kvinner synes ofte at det er deilig å være ferdig med både menstruasjon, menstruasjonssmerter, prevensjon og barnefødsler, sier gynekologen.

- De nyter "sin annen ungdom" og lengter ikke tilbake, sier Meyer som synes det er altfor mye fokus på uhelse og problemer hos denne aldersgruppen.

Eldre + sex = sant

- For yngre mennesker er det vanskelig å tenke seg at foreldrene har et seksualliv, for ikke å snakke om besteforeldrene. Selv om både menn og kvinner mister den ungdommelige spensten, også i underlivet, er det ingen ting i veien for at de kan ha et godt sexliv langt opp i årene. Som gynekolog har jeg fått bekreftet det mer enn en gang, forteller han.

- Ikke sjelden forteller damer i 75-årsalderen meg at nå har hun og ektemannen måttet roe ned samlivet. Men det er først og fremst fordi han har fått problemer med prostata, sier Lars Meyer.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Her er kvinnens erogene soner

Her er forskjellene på menn og kvinner i senga

Derfor forsvinner de smale midjene

Så fort forfaller kroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning