Han gjennomskuer deg

Undersøkelse med ultralyd gir en smertefri saumfaring av nesten hele kroppen. – Kreft kan oppdages to år før den ellers gir seg til kjenne, sier radiolog Tor Austad.

AVSLØRER: Med en ultralydmaskin til en halv million kroner kan Tor Austad avsløre om du er i ferd med å utvikle en alvorlig sykdom.

AVSLØRER: Med en ultralydmaskin til en halv million kroner kan Tor Austad avsløre om du er i ferd med å utvikle en alvorlig sykdom. Foto: FOTO: HÅKON BONAFEDE

Publisert Oppdatert

Du tar av deg skjorten, legger deg på en benk, blir innsmurt med gel på bryst og buk - og radiolog Tor Austad ved Majorstuen Medisinske i Oslo følger med på en dataskjerm og forklarer deg fortløpende hva han ser. Etter å ha sjekket de indre organene i nesten hele kroppen, er du ferdig undersøkt etter en halv time.

På undertegnede gjorde Austad ett uregelmessig funn: en harmløs cyste i den ene nyren.

- Halve befolkningen i Norge har en slik. Du behøver ikke bry deg om den, lyder den beroligende beskjeden.

De øvrige indre organene som ble undersøkt - fra halspulsårene øverst til testiklene nederst - var det ikke noe å si på. Heldigvis. For det er ikke til å legge skjul på at det var med en god porsjon nervøsitet jeg la meg på benken. Hva ville Austad finne inne i min snart 60 år gamle kropp? Jeg fryktet det verste. Men resultatet var oppløftende og ga en lettelse det knapt er mulig å beskrive.

Som et slags ekkolodd

Austad bruker en ny ultralydteknologi til undersøkelsen. Vidunderet koster en halv million kroner, og for en tusenlapp får du en ultralydsjekk. Er du over 40 år, bør du ta en sjekk annethvert år, for statistikken viser at risikoen for å få alvorlige sykdommer øker etter at man er blitt 40-50 år.

Ultralydapparatet er et slags ekkolodd som lager bilder på en fjernsynsskjerm. En slik diagnostikk har vært i bruk i 40 år, det er ikke påvist bivirkninger, og den er fullstendig smertefri og gir altså ikke ubehag av noe slag.

Austad forteller om en pasient han hadde - en 51 år gammel mann i god form. Ultralydapparatet, som er suverent når det gjelder å se forskjell på en harmløs cyste og en svulst som kan være ondartet (dvs. kreft), avdekket en ørliten svulst (den var 15 millimeter stor) i mannens urinblære.

- Etter et par år ville svulsten ha utviklet seg så mye at mannen ville ha begynt å tisse blod, og et omfattende inngrep ville ha vært nødvendig - og utsikten for helbredelse mer uviss. Nå kunne pasienten bli frisk med et atskillig mer beskjedent inngrep. Han fikk fjernet svulsten og er i dag helt frisk, sier Austad.

Steinharde funn

Austad kan se nærmere på de fleste av kroppens organer.

- Gallesten og nyresten er typiske ultralyddiagnoser. Finner jeg en gallestein som ikke gir plager, gjøres det ikke noe med dette. Det samme gjelder for nyrestein som ikke hindrer passasjen fra nyren og ned til urinblæren, forklarer Austad.

I halsregionen undersøkes skjoldbruskkjertel, lymfebaner og halspulsåre. I sistnevnte tilfelle ser han om det er fettavleiringer eller forkalkninger i åreveggen. Er åren trang, noe som kan måles med ultralydapparatet, kan operasjon bli aktuelt.

Hos kvinner undersøkes også bryster og eggstokker, hos menn prostata og testikler. Ultralyd kan som nevnt oppdage kreftsvulster flere år før symptomer melder fra om dem. Viktig er også undersøkelse av hovedpulsåren i mageregionen, for hos pasienter som er eldre enn 55 år er det vanlig at denne utvider seg gradvis. Sprekker hovedpulsåren, kan det stå om livet. Da er det godt å vite at ultralydundersøkelsen kan avsløre sykelige dannelser i denne slik at man får gjort noe før en eventuell katastrofe inntreffer.

I det hele tatt - det ga en svært god og lettet følelse å ha blitt undersøkt med den nyeste apparatur i sitt slag og av en svært erfaren radiolog. Austad har mer enn 30 000 ultralydtimer bak seg og har praksis i Ålesund, Ulsteinvik og Oslo.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning