Fiber reduserer risikoen for svangerskapsforgiftning

Amerikanske forskere mener ekstra fiber i kosten hos gravide, kan redusere risikoen for svangerskapsforgiftning.

VELG GROVT: Brødene skal være merket med en skala for hvor grovt brødet er. Spiser du grovere må du også huske å drikke mer.

VELG GROVT: Brødene skal være merket med en skala for hvor grovt brødet er. Spiser du grovere må du også huske å drikke mer. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Dette gir 25 gram fiber om dagen

6 skiver grovbrød

3 poteter

1 glass appelsinjuice

125 gram kokt broccoli

En neve hasselnøtter

Ved å øke det daglige inntaket av fiber de tre første månedene av svangerskapet kan gravide redusere risikoen for svangerskapsforgiftning. Det kommer frem i en studie som er publisert i fagtidsskriftet American Journal of Hypertension.

Svangerskapsforgiftning skjer ved 5% av alle svangerskap. Svangerskapsforgiftning er seks til åtte ganger vanligere hos førstegangsgravide enn blant kvinner som har født før.

Fiber reduserte risiko

1538 gravide kvinner var med i den amerikanske studien, og kostholdet deres ble undersøkt før unnfangelsen og gjennom de tre første månedene av svangerskapet.

Resultatene kan tyde på at kvinner som har et fiberrikt kosthold, mer enn 21.2 gram om dagen, reduserte risikoen for svangerskapsforgiftning med 67 prosent, sammenlignet med de som hadde lavere inntak av fiber (mindre enn 11,9 gram).

Studien er gjennomført av forskere ved The Swedish Medical Center i Seattle i USA.

Grovt brød og sunne frokostblandinger

FIBERRIK KOST: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Dinkost sier at nordmenn generelt trygt kan spise mer fiber. Gode kilder kan blant annet være rotgrønnsaker, pærer, grovt brød, brokkoli og hasselnøtter.

FIBERRIK KOST: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Dinkost sier at nordmenn generelt trygt kan spise mer fiber. Gode kilder kan blant annet være rotgrønnsaker, pærer, grovt brød, brokkoli og hasselnøtter. Foto: FOTO: HM Foto/Petter Berg

- For å øke fiberinntaket er det viktig å velge grove kornprodukter, sier Ernæringsfysiolog i Dinkost, Gunn Helene Arsky, til klikk.no.

Hvis du vil finne ut hvor grovt brødet er kan du se på merkingen av brødet. En sirkel på pakningen viser grovhetsskalaen. Hvis du vil velge fiberrikt brød må du ta brødene som har skravert 3-4/4 av sirkelen.

- Hvis man liker frokostblandinger er det best å velge de der man ser grynene fra havre og bygg, og at de ikke er bakt inn i for eksempel fett. Liker du best frokostblandinger som for eksempel corn flakes, går det an å tilsette kruskakli for å få opp fibernivået, sier Arsky.

Fem om dagen

Ernæringsfysiologen sier at fem om dagen er viktige fiberkilder.

- Frukt og grønnsaker er viktig. Særlig er frukt og grønnsaker med skall og trevler fiberrike, for eksempel pærer og rotgrønnsaker.

Det aller viktigste er variert kost, og hvis du blir fysen på noe snacks kan nøtter og tørket frukt gi deg ekstra fiber. Se også faktaboksen øverst til høyre i artikkelen der du kan se hva du må spise for å få i deg 25 gram fiber på en dag.

Husk å drikke

- Gjennomsnittlig får nordmenn i seg 17 gram fiber om dagen. Det er langt opp til den øvre anbefalte grensen som er 35 gram, sier Gunn Helene Arsky.

Hun legger også til at det er svært viktig å drikke nok når man spiser fiberrik kost.

Norske leger kommer ikke til å endre praksis før rådet om å spise mer fiber under graviditet blir offisiselt.

Endrer ikke norsk praksis

- Studien er publisert i et velrenommert tidsskrift, umiddelbart vil jeg si at dette er en konklusjon som kan virke rimelig. Men en enkelt observasjonsstudie som dette er i seg selv ikke nok til å endre vår praksis. Før dette kan bli offisielle råd, bør denne sammenhengen først bekreftes med flere studier, sier seksjonsoverlege Tore Henriksen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet til Dagens Medisin.

FEM OM DAGEN: Frukt og grønt er viktig for gravide. Frukt og grønnsaker gir også ekstra fiber til ksoten din.

FEM OM DAGEN: Frukt og grønt er viktig for gravide. Frukt og grønnsaker gir også ekstra fiber til ksoten din. Foto: FOTO: Crestock

Norske leger har mest fokus på om den gravide tidligere har hatt høyt blodtrykk, overvekt, diabetes, eller har et høyt sukkerinntak. Alle er faktorer som kan ha sammenheng med svangerskapsforgiftning.

For det meste ukomplisert

Faktorer som kan føre til utvikling av svangerskapsforgiftning er blant annet for høyt blodtrykk, førstegangsgraviditet, kronisk nyresykdom, flerlinggraviditet, diabetes, sykdom eller feil hos fosteret og bindevevssykdom. Tilstanden kan også være arvelig.

For det meste er en svangerskapsforgiftning ukomplisert, men fosterveksten kan i noen tilfeller være nedsatt. De sjeldne tilstandene HELLP (nedsatt leverfunksjon og forstyrrelser i blodcellene) og eklampsi (krampeanfall med bevisstløshet hos en gravid) gir alvorligere komplikasjoner, og de kan i noen tilfeller medføre dødelig utgang for mor og barn.

Les mer i Pasienthåndboka om svangerskapsforgiftning.

Les også: Slik reduserer du risikoen for svangerskapsforgiftning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning