rotfylling

Alt du må vite om rotfylling av tenner

Er rotfylling smertefullt? Hva er pris på rotfylling? Vi gir deg svaret.

ROTFYLLING: Her er en oversikt over alt du trenger å vite om rotfylling - pris, smerter, hva det er og eventuelle risikofaktorer.
ROTFYLLING: Her er en oversikt over alt du trenger å vite om rotfylling - pris, smerter, hva det er og eventuelle risikofaktorer. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Dersom du tror tannen din trenger rotfylling, bør du komme deg til tannlegen så fort som mulig. Tannen blir nemlig ikke bra uten behandling.

Hva er rotfylling?

– Hvis pulpa i tannen er skadet eller infisert av bakterier, er det nødvendig med en rotfylling. Pulpa er hulrommet inne i tannens sentrum, og dette inneholder nerver, blodkar og celler, sier tannlege Eva Hagen.

Hun forteller at det finnes mange forskjellige innganger for bakterier, men den hyppigste årsaken til at bakterier kommer seg inn i pulpa, er karies som har boret seg gjennom både emaljen og tannbeinet som beskytter hulrommet.

– Det kan også være nødvendig med rotfylling når nerven dør på grunn av hyppig og sterk tannbleking eller tannskade som kutter blodtilførselen til tannen. Det er derfor viktig å ikke bruke sterke blekemidler som ikke er godkjent av en tannlege, sier hun.

Les også: Seks årsaker til tannpine

Slik foregår rotfylling

– Hvis nerven i en tann er betent eller død, kan det være nødvendig å gjøre en rotfylling. Dette kan også skje på grunn av dype hull, dype fyllinger, slag mot tannen, tanngnissing eller andre påkjenninger, sier tannlege Camilla Steinum.

Pris på rotfylling

Rotfylling tann med en tannkanal:

Varierer fra 1000 til 5350 kr. Gjennomsnittspris i Norge er 3177 kr.

Rotfylling tann med to tannkanaler:

Varierer fra 1300 til 6050 kr. Gjennomsnittspris i Norge er 3728 kr.

Rotfylling tann med tre til fire tannkanaler:

Varierer fra 1800 til 7050 kr. Gjennomsnittspris i Norge er 4669 kr.

Kilde: Hvakostertannlegen.no

Hun forteller at en rotfylling innebærer at nerven fjernes og at rotkanalen deretter fylles med rotfyllingsmateriale.

– For å utføre en rotfylling må man først bore seg gjennom tannkronen og inn til nerven, forklarer Steinum.

Deretter brukes spesialinstrumenter for å rense rotkanalene grundig for bakterier og dødt vev, og vi bruker i tillegg antibakteriell skyllevæske.

- Dersom tannen rotfylles på grunn av en infeksjon, kan det også være at du må gå en stund med bakteriedrepende middel i de rensede rotkanalene før rotfyllingen kan gjøres ferdig, sier hun.

Rotfylling utføres under lokalbedøvelse.

Smerter ved rotfylling

– Når tannlegen har fjernet all karies og renset alle rotkanalene grundig, fylles rotkanalene med et bakterietett fyllingsmateriale, kalt gutta-percha, forklarer Hagen, og legger til:

- Deretter bygger tannlegen opp tannen enten med krone eller en fylling. Det er vanlig at tannen føles litt øm å tygge på noen dager etter behandlingen, men dersom smertene øker eller vedvarer kan det være et tegn på at noe er galt eller at betennelsen ikke er borte.

Skjer dette anbefaler både hun og Steinum å oppsøke tannlegen for videre undersøkelse.

– Rotfylling er en behandling som krever nøyaktighet og tid. Det er mer krevende jo flere kanaler tannen har, men behandlingen kan som regel utføres helt smertefritt, sier Steinum.

Årsaker til bakterier i pulpa

- Fraktur av tann

- Mistet fylling

- Periodontitt

- Ødelagt krone

- Tanngnissing

- Syreskader.

- Med blodet

Kilde: Tannlege Eva Hagen

Hun forklarer at sterke smerter etter behandlingen kan bety at ikke alle kanalene i tannen er funnet og renset skikkelig.

– Eller det kan skyldes at det er en sprekk i tannen som gjør at det er umulig å få fjernet infeksjonen skikkelig. Noen ganger kan man da gjøre en rotfylling om igjen med godt resultat, men andre ganger er det ingenting som kan redde tannen, og den må fjernes, sier hun.

Les også: Alt om helfo og refusjon fra tannlegen

Risiko for knekt tann

Hvis tannen er øm, kan det være til stor hjelp å ikke bite så hardt på den rotfylte tannen de første dagene. Vær for øvrig klar over at den rotfylte tannen er død, og derfor ikke har nerver som sier i fra hvor hardt du biter. Dette gir økt risiko for at du tygger for hardt og dermed knekker tannen.

– Selv om en vellykket rotfylling har gode prognoser, er risikoen for videre komplikasjoner alltid til stede. En av de de mest hyppige komplikasjonene er fraktur av tannen, sier Hagen.

Dette skyldes en kombinasjon av at tannen mangler nerver, som altså gjør at du ikke merker hvor hardt du biter, og at blodtilførsel mangler. Dette igjen gjør at tannen blir sprø og svak i forhold til en levende tann.

– Ved fraktur av tann må du oppsøke tannlegen umiddelbart for vurdering av videre behandling. I noen tilfeller må tannen trekkes, mens den andre ganger kan reddes med ny toppfylling eller krone, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2013, og sist oppdatert 28/06 2018.

Les også