Frisk pust med riktig kost

Slik får du god ånde

Over halvparten av oss lider av dårlig ånde. Andelen kunne vært mye lavere.

KAN UNNGÅS: Det er ingen grunn til å plage omgivelsene dine med dårlig ånde. Her er tipsene som hjelper deg å fjerne vond lunkt fra munnhulen.
KAN UNNGÅS: Det er ingen grunn til å plage omgivelsene dine med dårlig ånde. Her er tipsene som hjelper deg å fjerne vond lunkt fra munnhulen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no/ Milena Boniek
Sist oppdatert

Tygg deg til god ånde

Tyggegummi stimulerer spytt-produksjonen. Men ikke gjør tyggingen til en uvane! Tygg sukkerfri tyggegummi for eksempel når du er på toalettet, og kvitt deg med den før du går tilbake til de andre.

  • Nellikspiker er en kjent og mye brukt metode mot dårlig ånde i Midtøsten. Nellik inneholder stoffer som har en antibakteriell virkning, og mange tannleger bruker nellikolje i sitt daglige virke.
  • I Hellas og Tyrkia tygger de på mastiks, kvae fra noen spesielle trær. Mastiks inneholder en del stoffer som kan bidra til bedre munnhygiene, men også her er det selve tyggingen som nok er mest virkningsfull, fordi du stimulerer spyttsekresjonen.
  • Reduser inntaket av fisk, kjøtt, egg, ost og kål, disse matvarene inneholder mye svovel i proteinforbindelsene. Bruk heller et variert utvalg av grove kornprodukter i en periode.
  • Kaffe og alkohol kan også føre til dårlig ånde. Kutt ut disse og se om det hjelper.
  • Frø av bukkehornskløver er kraftige i smaken og en viktig ingrediens i mange karriblandinger. Drikker du jevnlig te av bukkehornskløverfrø, kan du få bukt med den dårlige ånden. Ha en teskje frø i en halv liter kaldt vann og la det småkoke på lav varme I et kvarter. Sil av og drikk som vanlig te.

Ofte er vi ikke oppmerksomme på den dårlige ånden selv, men for noen er dårlig ånde et problem som går på selvtilliten løs.

- Heldigvis er det mye du kan gjøre for å få friskere pust, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Share

HER ER LØSNINGEN HVIS DU HAR ...

Bakterier i munnhulen

Den aller vanligste årsaken til dårlig ånde er bakteriebelegg på den bakre delen av tungen. Hos enkelte merker vi ikke lukten ved vanlig utpust, men først når tungen tas i bruk til å snakke med. Bakteriebelegget stammer i sin tur ofte fra nesehulen.

Bakteriene utgjør et viktig forsvarsverk for eksempel mot candidasoppen. Uten bakteriene vil denne soppen, som finnes i de fleste friske munner, kunne blomstre opp og føre til en alvorlig infeksjon.

Løsning:

Når det gjelder bakteriebelegget på den bakre delen av tungen, er det for det første viktig å pusse tungen med tannbørsten, gjerne med en tannkrem som inneholder sink. Sink er et metall som vi behøver i kosten vår, og sinkrike matvarer, som grove kornprodukter, kan også hjelpe på ånden.

Bruk også tungeskrape, det hjelper. Men vær varsom med alkoholholdige munnskyllemidler - mange av disse tørker ut spyttkjertlene og kan dermed gjøre det enda lettere for bakteriene å trives i munnhulen.

Du bør også passe på å ikke fôre bakteriene i munnhulen. Det betyr at du må være nøye med å skylle munnen etter et måltid, gjerne bare med rent vann. Selv små matrester er fest for bakteriene.

Hvitløksånde

IKKE BARE TENNA: Puss også tungen godt for å motvirke dårlig ånde.
IKKE BARE TENNA: Puss også tungen godt for å motvirke dårlig ånde. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Er du glad i hvitløk, har du sikkert stiftet bekjentskap med fenomenet hvitløksånde. Dette skyldes ikke bakteriene på tungen, men et stoff som skilles ut via lungene.

Hvitløk inneholder blant annet ulike svovelforbindelser, og svovel har en til dels ubehagelig lukt som kan minne om råtne egg. Andre matvarer som også kan gi dårlig ånde, er løk og blandingskryddere som chilimiks og karrimiks som inneholder løk eller hvitløk.

Løsning:

Inntil kroppen er ferdig med å omsette disse matvarene og skille ut stoffer via lungene, vil den ubehagelige lukten vedvare. Munnskyll eller friske, sukkerfrie tyggegummier kan gi en midlertidig frisk pust som "overdøver" gassene i utpusten.

I land der det er vanlig å spise mye hvitløk, serveres gjerne spisskummenfrø eller anisfrø etter maten. Dette skal rense opp og forfriske pusten. Det skader ikke å prøve!

Atkins eller faste

Har du lagt om kosten i det siste, kanskje i retning av Atkinsdietten, med mye kjøttmat, ost og andre protein- og fettrike matvarer? Denne dietten presser kroppen til å skru om forbrenningen sin fra den sedvanlige karbohydratforbrenningen over på protein- og fettforbrenning. Dette kalles ketose, og gir seg utslag i at kiloene raser av.

FULL AV SMAK OG LUKT: Hvitløk gir en særegen lukt fra munnen.
FULL AV SMAK OG LUKT: Hvitløk gir en særegen lukt fra munnen. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto

Når fett og protein skal gi deg all energien du trenger, skapes det ulike nedbrytningsstoffer - ketoner - som hoper seg opp i blodet og så skilles ut i form av gass i lungene. Ketonene er ufarlige, men de lukter ikke spesielt godt.

Mange synes det lukter neglelakkfjerner av pusten.

Det samme problemet oppstår når du faster, og ikke inntar energi. Da må kroppen hente energi fra reservene sine, og det betyr gjerne fett fra fettvevet og etter hvert protein fra muskelvevet. Med fett og protein som råstoff, kommer kroppen raskt i ketose også ved faste, enten denne er frivillig (en kur) eller ufrivillig (sult).

Løsning:

Fordi dette er et resultat av energiforbrenningen i kroppen din, er det ikke mulig å forandre på dette så lenge du er i ketose. Men hvis du følger Atkins-dietten, er det heller ikke snakk om å være i denne fasen av dietten i mer enn to til tre uker.

Så kanskje du bare må holde ut neglelakkfjerner-lukten? Du kan prøve å overdøve den med sukkerfrie tyggegummier eller halstabletter, det bryter heller ikke med diettens prinsipper.

Neglelakkfjerner-lukt uten Atkins-dietten

Hvis du ikke følger Atkins-dietten, men likevel opplever at det lukter neglelakkfjerner av ånden din, kan dette være et tegn på at kroppen din er i ketose, men at årsaken er en uoppdaget diabetes.

Ved diabetes, enten det er type 1 eller type 2, er det for lite av hormonet insulin i blodet, fordi bukspyttkjertelen enten ikke produserer nok (type 1) eller at cellene som skal reagere på insulin, er blitt mindre sensitive (type 2).

Uansett er effekten at sukker fra blodet ikke slipper inn i cellene, fordi det er insulinet som slipper sukkeret inn. Dermed opplever cellene at de har energimangel, selv om blodet er fullt av sukker (energi).

Dette er diabetes type 2

  • Kronisk stoffskiftesykdom som skyldes mangel på hormonet insulin og/eller nedsatt insulinvirkning (insulinresistens).
  • Symptomene kommer gradvis, og mange vet ikke at de har sykdommen, som i stor grad er genetisk betinget.
  • Risikoen for å utvikle sykdommen øker med alderen og spesielt hvis man har et kosthold med mye karbohydrater, beveger seg lite og er overvektig.
  • De fleste som rammes er over 50 år, men sykdommen rammer stadig flere yngre.
  • Type 2-diabetes øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet og sår på føttene som kan ende med amputasjon.

Er du i risikosonen?

Ta en tur til legen og sjekk hvis du

... er tørst og må tisse ofte

... har ofte soppinfeksjoner i underlivet

... føler deg slapp og trett

... er over 50 år og overvektig

... har høyt blodtrykk, har hatt angina pectoris, hjerteinfarkt eller hjerneslag

Blodsukkeret stiger, og cellene begynner å forbrenne fett i stedet. Da oppstår en annen form for ketose enn ved Atkins-dietten, nemlig diabetisk ketoacidose. Dette innebærer i tillegg at blodet blir surt. Lukter det neglelakkfjerner av ånden din uten at du følger Atkins-dietten, bør du derfor gå til lege og finne ut om du har diabetes.

Løsning:

Er det diabetes type 1 du har, er du helt avhengig av å få tilført insulin via injeksjoner. Dette vil gjøre at sukkeret på ny slipper inn i cellene, og forbrenningen går som normalt igjen. Da forsvinner lukten fra ånden.

Har du type 2 diabetes, kan det hende at det er nok å legge om kosten noe, samt å mosjonere mer. Hvis ikke dette er tilstrekkelig, kan du få tabletter som bedrer insulinproduksjonen og cellenes sensitivitet for insulin, eller du kan få insulininjeksjoner.

Tannkjøttsykdom eller hull i tennene

Periodontitt og gingivitt er to betennelsestilstander i tannkjøttet, og begge kan lede til dårlig ånde. Men det er kanskje et lite problem i forhold til at de til syvende og sist kan angripe kjevebenet slik at tennene løsner. Hull i tennene er forårsaket av bakterier, og om tennene ikke blir reparert, kan tannen råtne - noe som skaper dårlig ånde.

Løsning:

Ta en tur til tannpleier eller tannlege regelmessig, minst hvert år. Få renset godt opp mellom tennene, og lær deg riktig pusseteknikk og bruk av tanntråd.

BETENNELER: Kan gi kronisk dårlig ånde - med mindre du tar tak i situasjonen og kommer deg til tannlegen for behandling.
BETENNELER: Kan gi kronisk dårlig ånde - med mindre du tar tak i situasjonen og kommer deg til tannlegen for behandling. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Få hjelp til å dempe eventuell betennelse i tannkjøttet, og få fylt igjen hull. På denne måten er det lettere å holde munnhygienen under kontroll, og ånden blir garantert bedre.

Les mer:

Hva skjer når du faster?

Lider du av dårlig ånde?

Tilbake til Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også