Bytte AMALGAMFYLLINg

Så du trodde du burde bytte ut disse?

I mange tilfeller frarådes det faktisk. Sjekk om du bør bytte fyllinger.

AMALGAMTENNER: Tannlegene foretrekker i utgangspunktet å unngå å legge fyllinger i tennene dine. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
AMALGAMTENNER: Tannlegene foretrekker i utgangspunktet å unngå å legge fyllinger i tennene dine. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Har du hørt at du bør bytte ut amalgamfyllingene dine med nye fyllinger, eller synes fyllingene dine er så skjemmende at du helst vil erstatte dem med noen som er hvite?

Rådet fra tannlegen er at du bør tenke deg om før du gjør dette.

Bytte amalgamfyllinger

- Det er ingen grunn til å bytte ut amalgamfyllinger hvis det ikke har oppstått sprekker, falt av biter, eller oppstått ny sykdom under eller rundt fyllingen, sier tannlege og president i Den norske tannlegeforening, Camilla Steinum.

Noen fyllinger byttes også av estetiske årsaker fordi pasienten ønsker det.

- Når vi bytter fyllinger, må vi imidlertid alltid fjerne mer tannsubstans og dermed svekke tannen. Anbefalingen er derfor å bytte fyllinger kun når det er en grunn til å bytte dem, sier hun.

Hvit plastfylling

Når en amalgamfylling byttes, erstattes den vanligvis av en type hvitt fyllingsmateriale.

Som oftest kompositt, som er en plastfylling.

- Tannleger legger fyllinger først når vi må, og vi legger stor vekt på å forebygge slik at vi skal slippe å legge fyllinger. Første bud er å unngå karies med god hygiene og riktig kosthold. Heldigvis er også mye av den gamle fyllingsterapien nå erstattet av vevsbesparende teknikker, sier hun.

Små kariesangrep, altså hull i tennene, blir nå ofte behandlet uten at det legges fyllinger.

Skånsom behandling

- For ikke så lenge siden boret tannlegen opp store hull også ved små kariesangrep, men i dag behandles små hull mye mer forsiktig, bekrefter tannlege Erik Svendsrud.

Han forteller at utviklingen av hull kan stanses før behandling er nødvendig, og at det er å foretrekke fordi de beste tennene er de uten fyllinger.

- Og hvis hullet likevel fortsetter å utvikle seg, vil tannlegen forsøke å behandle tannen så skånsomt som mulig, sier han.

Krone eller kompositt

Valget står da mellom en rekke varianter av fyllinger og teknikker, og det er tannlegens oppgave å vurdere hvilket alternativ som er det beste for hver enkelt pasient.

- Når valget er gjort, vil pasienten som regel få bedøvelse slik at han eller hun slipper smerte og slapper bedre av. Om hullet er lite, velger vi som regel en fylling av kompositt, mens det ved større hull og skader kan være bedre å velge en indirekte løsning, et dekkende innlegg eller krone, sier han.

Det kan fremstilles ved at det tas et avtrykk som sender til en tanntekniker.

- Tannteknikeren lager da en vakker og holdbar porselensfylling, men det er også mulig for tannlegen å ta et digitalt avtrykk og frese ut fyllingen i en datamaskin mens pasienten er der, sier han.

Myk fylling

Dersom tannlegen velger å tette igjen hullet med en fylling, er det altså kompositt som er det vanligste materialet i Norge i dag.

- Det er et lettflytende plaststoff som er tilsatt mikroskopiske fyllpartikler for å oppnå rett styrke og konsistens. Kompositten er myk når den legges på plass i tannen, og herder ved at det lyses på den med et sterkt, blått lys, sier Steinum.

Hun forteller at fyllingen er teknisk krevende å legge, og kommer i mange forskjellige tannfarger.

- Det gjør det mulig å lage estetisk pene fyllinger, sier hun.

Ikke lov med amalgam

Likevel kan kompositt ha enkelte begrensninger.

- Den kan for eksempel være for svak der tannen utsettes for store tyggekrefter, og i slike tilfeller kan keramisk innlegg eller en krone brukes i stedet, sier hun.

Tannlegen forteller at årsaken til at amalgam ikke lenger brukes, er at Miljøverndepartementet, med virkning fra 1. januar 2008, endret produktforskriften og fastsatte et forbud mot bruk av kvittsølv i produkter.

- Det gjelder blant annet tannfyllingsmaterialet amalgam, sier hun.

Selv om helseplagene knyttet til amalgamfyllinger er omdiskutert, er noen plager godt dokumentert.

Varierende varighet

Hvor lenge en fylling varer, vil påvirkes av flere faktorer.

- Fyllingen størrelse og plassering i tannen er en av disse faktorene. En liten fylling som er lett å holde ren, kan forventes å holde lenger enn en stor fylling med vanskelig tilgjengelighet for renhold, sier hun.

Pasientens bittforhold har også betydning.

Hvis du gnisser eller presser tennene sammen, utsettes både tenner og fyllinger for store krefter, og da kan levetiden til fyllingene reduseres.

- Videre vil godt renhold og kosthold, som forebygger nye hull i tennene, øke fyllingens levetid. Til slutt har det betydning hvor god evne tannlegen har til å utnytte komposittens egenskaper og lage en best mulig fylling, sier hun.

Varigheten av krone og fylling er ikke evig

Det er likevel viktig å være klar over at fyllinger før eller siden må skiftes.

En fylling holder ikke evig, og det gjør heller ikke en krone.

- For å lage en krone, må det som er igjen av tannen slipes og formes til. Det tas så et avtrykk før den slipte tannen dekkes med en midlertidig krone, sier Steinum.

Etter en til to uker er den permanente kronen ferdig og kan sementeres på plass, men det har også noen steder blitt vanlig at kronen lages av tannlegen mens pasienten venter.

- Den kan da settes inn allerede samme dag, sier hun.

Ulike kroner til tennene

- Kronens farge og fasong er tilpasset de andre tennene og resultatet blir derfor pent. Prosessen er krevende og teknisk vanskelig både for tannlegen og tannteknikeren, hvilket er årsaken til at prisen på en krone er høyere enn prisen på en fylling, sier hun.

Du har krav på et overslag fra tannlegen om hva behandlingen kommer til å koste deg.

Steinum forteller videre at det finnes flere ulike kronetyper, og at disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk.

- Varigheten av kronen avhenger derfor av både kronetype, forhold i munnen og pasientens hygiene og kosthold, sier hun.

Skadede tenner

Steinum bekrefter at et annet alternativ er innlegg.

- Det er en tannrestaurering som kan brukes i stedet for tannfargede fyllinger i plast. Det benyttes til å reparere tenner som er skadet, sier hun.

Ofte lages innlegg i tenner som har store fyllinger fra før, men da må først den gamle fyllingen fjernes og tannen slipes ned.

- Det tas så et avtrykk før tannen dekkes med et midlertidig fyllingsmateriale. Det vanligste har vært at avtrykket sendes til en tanntekniker som lager selve innlegget, men i likhet med kroner kan også innlegg i en del tilfeller lages av tannlegen mens pasienten venter, sier hun.

Gulltann

- Det finne ulike typer innlegg som har ulike egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er gullinnlegg og keramisk innlegg eller porselensinnlegg, sier hun.

Fordelen med gullinnlegg er at de ikke kan knekke, og den største ulempen er rett og slett at de er gullfargede.

- Det er derfor mange som heller velger keramisk innlegg. De er imidlertid også svært sterke og har en overlegen estetikk, sier tannlegen.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2016, og sist oppdatert 12/09 2017.

Les også