Tanndannelsen starter allerede når fosteret er 3-4 måneder gammelt og avsluttes ved 21 års alder (visdomstenner). Hovedelementene i tenner og kjever er kalsium og fosfat. For å opprettholde en normal konsentrasjon av kalsium og fosfat i blodplasma, er vitamin D viktig.

Kalsium- og /eller vitamin D-mangel kan føre til skader i tannemaljen. Skadene kalles for hypoplasier og øker tannoverflatens porøsitet. Noen fast årsakssammenheng mellom hypoplasier og karies er ikke påvist.

Vitamin D-mangel er i Norge mest utbredt blant barn av ikke-vestlige innvandrere. Helsestasjonene anbefaler daglig inntak av tran hos barn fra de er 4 uker gamle. En teskje (5 ml) er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin D på 10 mikrogram hos barn under 3 år. Alternativt kan vitamin D-dråper benyttes. I tillegg produserer huden vitamin D når den utsettes for sollys.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!