Tenner:

Sunn livsstil skader tennene

Sunnhet er ikke alltid hva det gir seg ut for å være. I alle fall ikke når det gjelder tannhelse.

PASS PÅ: Frukt og juice kan skade tannemaljen.
PASS PÅ: Frukt og juice kan skade tannemaljen. Foto: FOTO: Image Library
Sist oppdatert
SYRESKADER: Hele 40 prosent av befolkningen over 20 år har syreskader på tennene. Daglig skyll med fluor anbefales av tannleger.
SYRESKADER: Hele 40 prosent av befolkningen over 20 år har syreskader på tennene. Daglig skyll med fluor anbefales av tannleger. Foto: FOTO: Colourbox

Slik forebygger du

  • Innta ikke sure næringsmidler for ofte eller for lenge om gangen.
  • Innta dem helst i sammenheng med de faste måltidene. Drikk gjerne et glass melk etter maten.
  • Kalsium nøytraliserer syre.
  • Skyll munnen med vann etter maten
  • Har du inntatt sure næringsmidler, vent en time med å pusse tennene
  • Hold ikke sure drikkevarer i munnen lenge. Bruk sugerør.
  • Bruk fluorholdig tannkrem som ikke sliter
  • Bruk myk tannbørste. Unngå å børste for hardt.
  • Gå regelmessig til tannlege. Se etter tegn på tannerosjon
  • Husk: Salatdressing, vin, aprikos, appelsin, eple, druer, eplejuice, coladrikker og sitronsaft er «syreverstinger» med pH under 3,6.

Å drikke flaskevann med null kalorier - bare tilsatt en dråpe smak, kan skade tannemaljen. Det samme kan de anbefalte seks måltidene om dagen gjøre. Samt frukt.

- De sunneste av oss risikerer faktisk syreskader på tannemaljen med livsstilen vi har, sier Lillian Hajdu (45), allmennpraktiserende tannlege ved Majorstuen tannlegesenter.

Hun har 19 års erfaring med tenner og tannhelse - og har sett hvordan syreskadene øker i omfang.

- Nyere forskning viser at 40 prosent av befolkningen over 20 år har syreskader på tennene. Dette er et helt nytt fenomen, sier Lillian Hajdu.

Skillsmisse og tannproblemer

- Tiden man lever i vil alltid avspeile seg i munnhulen. Som for eksempel skilsmissestatistikken. Oppløste hjem kan bety tilfeldige måltider. Mat i farta er ikke gunstig for munnhulens pH, eller surhetsgrad. Heller ikke stadige slurker med brus og mineralvann fra flasker med skrukork, sier Hajdu.

Syreskadene brer seg også til folk som trimmer mye og passer på vekten, og som følger kostholdsekspertenes råd og spiser lite og ofte, og gjerne masse frukt, for å holde forbrenningen ved like og kaloriinnholdet nede.

Så drikker man flaskevann - igjen med null kalorier, bare tilsatt en ørliten dråpe med fruktsmak.

Smakstilsatt vann er syreholdig

- Men denne ørlille dråpen kunstig smak er faktisk konsentrert syre oppløst i vannet og kan gjøre samme syreskaden som et glass Coca cola.

Når det kommer til syreskader gir lightbrus bare en illusjon av trygghet. Selv om sukkerfrie drikker forhindrer kariesangrep, tærer syren like mye på tannemaljen som de sukkerholdige variantene.

- Hvordan det ligger an med rent kullsyreholdig vann vet vi ikke enda, men det forskes på saken, sier Hajdu.

Det er heller ingen løsning i tannpuss - tvert imot. Pusser man tennene etter for eksempel at glass brus eller et eple, får man mekanisk belastning på tennene i tillegg til syreangrepet.

- Vent en time. Drikk heller et glass melk på slutten av måltidet, spis en ostebit eller en banan. Det er baseholdige matvarer som nøytraliserer syren i munnhulen, råder tannlegen.

Spytt er bra

- PH- verdien skal ikke synke under 7. Gjør den det, vil det sure miljøet tære på emaljen, forklarer Hajdu.

- Den beste buffer mot lav pH, er spytt. Spyttet gjør det ikke bare lettere å tygge og svelge; med en viss type enzymer nøytraliserer den også sur pH.

- Poenget er at spyttet bare er i stand til å mobilisere dette enzymet fire ganger i løpet av et døgn. Sagt med andre ord bør vi derfor heller ikke spise mer enn fire ganger om dagen. I alle fall ikke hvis vi skal se det fra tennenes perspektiv. Det som skjer når munnhulen surner, er at emaljen forvitrer. Jo surere miljøet er, jo lettere vil kalsium og andre mineraler som emaljen består av, løse seg opp. Emaljetykkelsen minker. Den harde kappen som omgir tennene på alle sider slites stadig tynnere, sier tannlegen.

Langsom erosjon - ubotelig skade

- Dette er en relativt langsom prosess, som skjer på mikroplanet. Emaljen er en til to millimeter tykk, så det er nanomillimeter det er snakk om. Først etter et par år vil det kanskje begynne å synes, men da er skaden til gjengjeld ubotelig. Tannemalje er et biologisk sett unikt materiale som aldri vokser ut igjen. Tennene kan bli sprøere og brekke av i kantene, slik at de blir kortere - og tyggeflaten mindre. Det er en skade som ikke er helt uvanlig. Andre ganger blir tennene gule fordi emaljen er blitt så tynnslitt at tannbenet skinner gjennom. I ekstreme tilfelle er emaljen slitt helt bort, slik at det er strake veien inn til tannbenet. Da ligger nerven blottet - og det er såpass smertefullt at man må rotfylle for å eliminere isingen. Av og til må man også sette på krone. Det kan bli en kostbar affære, for dette koster ca. 6000 kroner per tann. Dessuten gjør svakere emalje også tennene mer sårbare for kariesangrep, forklarer Hajdu.

Daglig fluor

Den gode nyheten er at fluor verken viser seg å være kreftfremkallende eller helsefarlig på andre måter. I sin tid - før den falt i unåde - var fluor god medisin mot karies og skapte en nullhull generasjon.

Men å bruke kun tannkrem med fluor kan fungere som en sovepute. I tillegg bør man ta regelmessig behandling med munnskyll, tabletter og fluorpensling.

Bortsett fra å være bevisst på hva man putter i munnen, ser fluortabletter - også i voksen alder - ut til å ha en preventiv virkning i å styrke tannemaljen. Den lager nærmest et gitter i substansen. Tannlegen vil finne ut hva slags dosering som passer til den enkeltes behov.

Daglig skylling i fluor er også et alternativ, da det legger en beskyttende hinne rundt tennene.

Fluortannkremen har vist seg å ikke være en god løsning alene, for dem som har karies eller syreskader. Snarere er det blitt en sovepute fordi den praktisk talt er umulig å dosere.

Allmenntannlegen anbefaler likevel ikke at vi slutter med et sunt kosthold.

- Når du spiser et eple, spis det i forbindelse med et måltid - og når du drikker syreholdig mineralvann, ikke rull det rundt i munnen, men svelg ned med det samme - og begrens det til færrest mulige slurker. Bruk gjerne sugerør bak i svelget.

- Det er ikke alltid hva du spiser og drikker som er avgjørende, men måten du spiser og drikker det på, sier Lillian Hajdu

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også