nedsunken livmor

- Føler noe «faller ut» av skjeden

- Reduserer livskvaliteten for mange kvinner, sier overlege.

NEDSUNKEN LIVMOR: Kvinner i alle aldre kan få underlivsfremfall. Men risikoen øker betydelig med høyere alder. Også vanskelige fødsler er en risikofaktor.
NEDSUNKEN LIVMOR: Kvinner i alle aldre kan få underlivsfremfall. Men risikoen øker betydelig med høyere alder. Også vanskelige fødsler er en risikofaktor. Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

- Kvinnene plages med at de føler noe «faller ut» av skjeden, eller de har en følelse av «kul» i skjeden. Noen har assosierte plager som urinlekkasje eller treg avføring.

Det forteller Anne Cathrine Staff, professor I ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, og forskningsleder og overlege ved Kvinneklinikken på Oslo Universitetssykehus.

Hun snakker om såkalt genitalt prolaps, eller "underlivsfremfall".

Tilstanden kan ramme enhver kvinne, men noen kvinner har større risiko enn andre: Kvinner som har født spesielt store og mange barn, overvektige kvinner, de som har gjennomgått store fødselsskader, og eldre kvinner, ifølge professoren.

- Noen studier viser også økt risiko spesielt etter tangforløsning under fødsel, og muligens vakuumbruk, sier Staff videre.

Dette skyldes livmorfremfall

Underlivsfremfall er fremfall av kvinnelig kjønnsorganer, det vil si livmor og/eller skjeden. Bak skjedeveggen dytter blæren på dersom fremre skjedevegg buker ut og endetarm/tynntarm dytter bakre skjedevegg frem, ifølge Staff.

Underlivsfremfall skyldes dårlig støtte av underlivsorganene:

- Det skyldes svekket støtteapparat slik som redusert støtte fra bånd og bindevev, noe som spesielt skjer med økende alder eller hos kvinner med genetisk dårlig bindevev, sier Staff videre.

Årsaken er svekkelse av en eller flere støttestrukturer i bekkenbunnen, for eksempel muskelvev, bindevev eller senevev, forklarer overlegen.

Kul vises utenfor skjeden

- Dette er et tema som reduserer livskvaliteten for mange kvinner, mener Rune Svenningsen, fagansvarlig overlege for urogynekologi ved Gynekologisk seksjon ved Oslo universitetssykehus.

Han forteller at underlivsfremfall bestående av enten livmor eller skjedevegger kan komme helt frem og i noen tilfeller forbi skjedeåpningen som en kul.

Symptomer på underlivsfremfall

- Underlivsfremfall, også kalt livmorfremfall eller nedsunken livmor, medfører ubehag ved bevegelse og trykkfølelse i underlivet.

- Livmorhalsen kan bli sår hvis den kommer utenfor skjeden, og det kan gi blødning når den gnisser mot underbuksene.

- Det er vanligvis ikke problemer ved samleie, da fremfallet går tilbake i liggende stilling, men for noen kan det være problematisk.

- Kan hindre fullstendig tømming av urinblæren ved vannlatningen. Det blir stående urin i blæren, som gir risiko for infeksjon, blærekatarr.

Kilde: Helseleksikonet

Samtidig er en viss grad av slapphet i skjedeveggene normalt hos kvinner som har født barn, ifølge overlegen.

- Og det er en glidende overgang før vi kaller dette fremfall. Noen kan ha ganske store fremfall av skjedevegger og livmor uten at de har noen plager av dette, mens andre kvinner får symptomer på relativt små fremfall, forklarer Svenningsen videre.

- Det viktigste er at det er kun kvinner med plager som skal ha behandling, da dette ikke er en farlig tilstand, sier han.

- Kan påvirke seksuallivet

Svenningsen forteller at kvinner vanligvis vil kjenne ubehag fra kulen i skjedeåpningen samt nedpress og tyngdefornemmelse.

- Avhengig av type fremfall og hvilket bakenforliggende organ som har seget ned, vil det også kunne påvirke funksjonen til bekkenorganene.

Urinlekkasje, tømningsvansker, hyppig vannlating og tilbakevendende blærekatarr er vanlige plager hos kvinner som opplever fremfall.

- Fra tarm kan det gi problemer med å få ut avføringen. Videre kan det påvirke seksualfunksjonen negativt, sier overlegen.

Slik kan det forebygges

Selv om man befinner seg i gruppen som er mest utsatt for underlivsfremfall, kan problemet likevel forebygges, ifølge Svenningsen.

- Fremfall kan forebygges ved at kvinnen er flink med opptrening av bekkenbunnen etter fødsel. Det gis instruksjon om bekkenbunnstrening og knipeøvelser mens man er på barselavdelingene, sier han.

Men har man hatt en spesielt tøff fødsel, kan det være behov for hjelp og systematisk trening hos en spesialtrenet fysioterapeut, opplyser overlegen videre.

Behandling av underlivsfremfall

Når man først har fått underlivsfremfall, er den gode nyheten at mye kan gjøres, ifølge Staff.

- Kvinner med slike plager bør ta kontakt med fastlege. Det er sjelden absolutt nødvendig med operasjon, og fastlegen kan anbefale å prøve ut pessar-ring, som kan holde mange typer fremfall på plass, forteller hun.

Da må kvinnene også bruke østrogen i skjeden, men det anbefales ikke til kvinner som har gjennomgått brystkreft.

- De aller fleste fastleger vil imidlertid henvise videre til gynekolog, som vil utrede pasienten og gi råd om behandling, ifølge professoren.

Kirurgisk inngrep

Større fremfall må, ifølge Svenningsen og Staff, som regel ha rekonstruerende kirurgi.

- Dette er operasjoner som gjenoppretter normal anatomi og gjøres i noen tilfeller gjennom skjede og i andre tilfeller gjennom magen, sier han.

På Ullevål sykehus gjøres cirka 220 slike operasjoner hvert år, ifølge overlegen.

Staff forteller at ved deres plastiske operasjoner bruker de oftest å forsterke det svekkede bindevevet, og operasjonen tar cirka 1,5-2 timer dersom både fremre og bakre skjedevegg repareres, livmorhalsen amputeres og livmoren «løftes opp» ved at de sterke livmorsbåndene forkortes og forsterkes.

- Noen få ganger opererer vi med kunstig bindevevserstatninger, eventuelt kan vi operere fra magen i stedet for fra skjeden, dersom det er mest hensiktsmessig, sier professoren.

Anbefaler ikke operasjon til unge kvinner

Staff mener at kirurgi gir gode resultater, men likevel er det ikke noe som anbefales kvinner i fertil alder:

- Dette er fordi kutting av livmortappen inngår i den beste type av operasjon kalt Manchester. Etter slik kutting av livmortappen, øker risiko for senabort og premature fødsler, forteller hun.

De anbefaler i stedet unge kvinner med slike problemer bekkenbunnstrening og pessar-ringbehandling, frem til de er sikre på at de ikke skal gjennomgå flere graviditeter.

- Fremfall hos unge kvinner under 45-50 år er imidlertid sjelden, ifølge professoren.

Svenningsen mener, som Staff, at pasienter med store fremfall som er for syke for operasjon eller ikke ønsker operasjon, vil kunne ha stor nytte av pessar-ring.

- Dette pessaret må kontrolleres hos lege hver sjette til tolvte måned, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2017, og sist oppdatert 10/08 2018.

Les også