Trygg på helsereise

Hvorfor ikke kombinere behandlingen med en ferie i utlandet?

Få et skreddersydd helseprogram på reisen.

Få et skreddersydd helseprogram på reisen. Foto: Foto: Åse Henriksen

Publisert Oppdatert
Budapest er en populær destinasjon for helsereiser.

Budapest er en populær destinasjon for helsereiser. Foto: Foto: Scanpix

Stadig flere norske selskaper tilrettelegger for nettopp slike reiser. Her får du rådene om hvem, hva, hvor - og, ikke minst, hvorfor ikke.

Før du velger behandling i utlandet må du ha tenkt gjennom hvorfor du velger behandling i et annet land og hva du får for pengene. Det er viktig at du sjekker kvaliteten på behandlingstilbudet. I det inngår også å sjekke hvordan oppfølgingen vil skje.

Sjekk forsikringene

Du bør finne ut hvem du kan kontakte dersom det oppstår komplikasjoner etter hjemkomst og hvem du kan snakke med hvis det er noe du lurer på. Bakterier som kan gi alvorlige sykehusinfeksjoner, er i tillegg vanligere i en del andre land enn i Norge, sier Torunn Janbu, president i Den norske legeforening.

- Sjekk også forsikringene dine. Gjelder reiseforsikringen når du reiser for å få behandling eller må du ha en egen forsikring? Hvis noe skulle skje, er det viktig at du vet hva du har krav på, forklarer hun.

Snakk med legen

I tillegg til dine egne mener Janbu du også bør ta en titt på behandlingsstedets forsikringer.

- Selv om det som regel går bra er det viktig å vite hva slags forsikringer de har, i tilfelle de skulle gjøre en feil, sier hun.

Et annet godt tips er å høre med forsikringsselskaper og eventuelt NAV om de har erfaring med de behandlingsstedene du vurderer.

Når det gjelder helse, er det viktig å føle seg trygg. Janbu råder deg til å stille de riktige spørsmålene før du reiser.

- Det er klokt å snakke med legen din om den behandlingen du planlegger å ta i utlandet og om du kanskje like gjerne kunne fått den her hjemme, mener Janbu.

KILMAREISER

Det har lenge vært populært å reise til varmere strøk for å pleie vonde, verkende kropper. Spesielt har steder som spanskekysten og Kanariøyene vært varme tilfluktssteder for mennesker med blant annet revmatisme, psoriasis eller astma- og allergiplager.

Det finnes mange reiseoperatører og destinasjoner for disse typene helsereiser, enten du er av typen som hjelpes av klimaet alene, eller du ønsker et behandlingsopplegg mens du er der. De aller fleste arrangørene tilbyr totalpakker med tilbud om både trening, legekontroller og fysioterapi.

Hit kan du reise:

* Italia og Montenegro: Adria Sol kan hjelpe deg med behandlingsreiser til Montenegro og til Puglia i Sør-Italia. Se www.adriasol.info eller ring: 976 05 074

* Spania: Reuma-Sol holder til i Alfaz del Pi på Costa Blanca-kysten i Spania. Se www.helsereiser.no eller ring: 22 79 92 00

* India: Golden Mango Travel arrangerer turer til Kerala i India. Se www.golden-mango-travel.no eller ring: 481 49 897

* Kanariøyene: Casas Heddy tilbyr et bredt utvalg av helsereiser på Lanzarote. Se www.casasheddy.no eller ring: 33 39 88 88

En norsk pasient får nytt syn i Praha.

En norsk pasient får nytt syn i Praha. Foto: Foto: DenPro

SYNSREISER

Å bli kvitt brillene er en drøm for mange. Og mange blir det også, takket være en laseroperasjon. I Norge er operasjonen kostbar, men i likhet med tannbehandlingen er det penger å spare i utlandet. Her er det også Øst-Europa som gjelder, og operasjonen kan du få til under halv pris av hva du ville betalt i Norge.

Hit kan du reise

* Ungarn og Tyrkia: Budapest og Istanbul er destinasjonene til Lasikreiser. Se www.lasikreise.no eller ring: 35 60 00 11

* Ungarn og Serbia: Synskorreksjon i Budapest og Vojvodina. Se www.dessal.no eller ring: 938 66 696

* Polen: Optikreiser hjelper deg med synskorrigering i Krakow. Se www.optikreiser.no eller ring: 570 24 007

* Sverige og Danmark: Reisearrangøren Godt Syn holder til i København og formidler synsreiser for skandinaviske pasienter i Göteborg, Malmö og København. Se www.godtsyn.no eller ring: 02465

TANNREISER

Spar penger på dyre tannbehandlinger.

Spar penger på dyre tannbehandlinger. Foto: Foto: Tannlegeforeningen

Å gå til tannlegen kan være en dyr affære. Derfor reiser stadig flere til utlandet for å få tannbehandling til en billig penge. Et stigende antall reiseoperatører hjelper deg med å arrangere turen. De fikser alt fra forundersøkelser og behandlingsopplegg til flyreise, hotell og turistaktiviteter mens du er der. Spesielt i Øst-Europa er det populære destinasjoner.

Hit kan du reise

* Ungarn: Tannreiser.no arrangerer reiser til Budapest. Se www.tannreiser.no eller ring: 412 18 771

* Polen: Denpro tilbyr tannreiser til Krakow. Se www.denpro.no eller ring: 57 02 40 07

* Kroatia: Tannreiser arrangert av Sun Adriatic. Se www.sunadriatic.no eller ring: 815 66 570

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning