Krystallsyke

Krystallsyken: – De fleste blir helt friske

Se hvilke symptomer du bør være oppmerksom på.

<b>KRYSTALLSYKE:</b> Sykdommen karakteriseres av kortvarig karusellignende svimmelhetsanfall og påfølgende kvalme:
KRYSTALLSYKE: Sykdommen karakteriseres av kortvarig karusellignende svimmelhetsanfall og påfølgende kvalme: Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– De fleste som blir diagnostisert med krystallsyken blir friske igjen, men noen få har langvarige plager som er vanskelig å behandle, sier leder for Nasjonal kompetansetjeneste for vestibulære sykdommer, overlege Frederik Goplen.

Krystallsyken symptomer

Dette er en tilstand som rammer balanseorganet i labyrinten i det indre øret. Her sitter det små krystaller som registrerer hodebevegelser, og hvis disse løsner fra sin posisjon og havner et annet sted i balanseorganet, blir man svimmel.

- Sykdommen er ufarlig, selv om den er plagsom. Dersom du har hatt krystallsyke én gang, er det vanlig å få den igjen, men det kan gå år mellom hver gang du har symptomer, sier kiropraktor ved Fokusklinikken, Lovisa Klingenberg.

Les også: Disse tingene må du ikke nøle med å ta opp med fastlegen

Krystallsyke varighet

Krystallsyken karakteriseres av kortvarig karusellignende svimmelhetsanfall og påfølgende kvalme. Anfallet varer vanligvis bare i 10-20 sekunder og kommer gjerne i forbindelse med at man beveger hodet i bestemte stillinger og er ofte verst i liggende stilling.

Dersom du opplever svimmelhetsanfall som dette, kan det være krystallsyke. Allikevel er det viktig å utelukke alvorlige tilstander.

– Det er mange årsaker til svimmelhet. Hvis du blir akutt svimmel, er det først og fremst viktig å finne ut om det er noe alvorlig, for eksempel hjerte- karsykdom eller hjerneslag, forteller overlege Frederik Goplen.

Derfor blir du svimmel

Sykdommen skyldes øresteiner, eller såkalte otolitter som har løsnet og falt inn i en eller flere av buegangene i det indre øret.

– Sykdommen starter fordi otolittene løsner. Dette kan igjen ha sammenheng med alder, kjønn, hormonelle endringer og beinskjørhet, sier overlegen.

Det er flere kvinner enn menn som får krystallsyke. Hormonelle endringer i kroppen , som ved overgangsalder, kan gjøre kvinner mer utsatt.

Les også: (+) Jeg glemmer aldri synet som møtte meg da jeg låste meg inn i min datters leilighet

Krystallsyke behandling

– Den vanligste behandlingen ved krystallsyke er såkalte reposisjonsmanøvre, forteller Goplen.

– Manøvrene skal få øresteinene til å falle ut av buegangene og denne behandlingen har god effekt for de fleste pasientene.

Kiropraktor Lovisa Klingenberg forteller at hun bruker forskjellige hodemanævre avhengig av i hvilken buegang krystallene ligger.

– Dette er manøvre hvor du får veiledet krystallene tilbake der de kom fra, slik at det ikke oppstår irritasjon og feilsignaler, sier hun.

Overlege Goplen forteller at man kan lære seg å gjøre hjemmeøvelser på egenhånd, men at de da må gjøres riktig.

– Det er også viktig at man har fått rett diagnose på forhånd, sier han.

Les også: Derfor må du vente med smertestillende hvis du har feber

Krystallsyke kan oppleves forskjellig

Kiropraktor Lovisa Klingenberg forteller at krystallsyke kan oppleves svært forskjellig fra pasient til pasient.

– Dette kan skyldes hvor i balanseorganet krystallene har beveget seg til, men også hvordan du takler det å være svimmel. Hvis du blir anspent og engstelig, redd eller unngår situasjoner der du blir svimmel, kan dette forverre tilstanden.

Heldigvis er dette helt ufarlig, men det kan være ekstremt utmattende og plagsomt.

– Diagnosen stilles ved at en lege, kiropraktor eller fysioterapeut gjør ulike hodemanøvrer og nevrologiske tester for å fremprovosere et svimmelhetsanfall og utelukke andre sykdommer.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2018, og sist oppdatert 25/03 2022.

Les også