Stjeler organer fra pasienter

Stjeler fra levende og døde

Den siste tiden er det kommet fram flere eksempler på uetisk legeoppførsel ved norske sykehus.

Du bør passe på mer enn lommeboka på norske sykehus.

Du bør passe på mer enn lommeboka på norske sykehus. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Det ser ut til man som pasient bør passe på mer enn bare verdisakene ved innleggelse på norske sykehus.

Forrige uke ble det gjort kjent at fire norske forskningsprosjekt er stanset. Universitetet i Oslo og Aker sykehus sto bak disse prosjektene, som skulle gi økt kunnskap om hoftebrudd, hva som forårsaker dem og hvordan man forebygger slike brudd. Ved gjennomføringen av forskningsprosjektet viste deg seg nemlig at de involverte pasientene ikke visste at de ble forsket på.

Uetisk prøvetaking

I prosjektbeskrivelsen sto det svart på hvitt at samtykke skulle innhentes av alle pasienter før operasjon. Men da prosjektet startet opp, ble det tatt prøver av 177 pasienter som ikke var blitt spurt om samtykke på forhånd, ifølge Aftenposten. Enkelte av disse pasientene var dessuten demente.

Dette blir sett på som svært alvorlig av Nasjonal forskningsetisk komité (NEM) som har stanset prosjektene.

De ansvarlige tar kritikken til seg.

- Vi erkjenner at ikke alle rutiner var gode nok da dette ble startet, og beklager at dette har skjedd, sier fungerende forskningsdirektør Tom Bernklev ved Aker universitetssykehus, og direktør ved Universitetet i Oslo, Gunn-Elin Bjørneboe.

Hornhinner fra døde pasienter

Også de pårørende har grunn til å være på vakt hvis deres nærmeste må legges inn og det skulle gå galt. 11. november kunne NRK Brennpunkt meddele at norske sykehus har transplantert hornhinner fra avdøde pasienter, uten å hente inn tillatelse fra de pårørende.

Dette har ifølge NRK vært en offentlig hemmelighet på en rekke sykehus i lengre tid, siden legene risikerer å få nei fra de pårørende hvis de spør om lov, og de kan man miste muligheten til å redde synet til pasienter som trenger en transplantasjon.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har i forbindelse denne saken gjort klart at reglene vil bli endret med umiddelbar virkning. Nå skal pårørende varsles og gi sitt samtykke, også når det gjelder uttak av øyne og hornhinner, på lik linje med Danmark og Sverige.

Les også:

Grodde fast i sengen

Legen din ler av deg

Ligner ikke på ansiktsdonoren

Slik får du fin hud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning