Menssmerter

Råd mot menstruasjonssmerter

Dersom menssmertene oppleves som veldig sterke, bør de undersøkes.

MENSTRUASJONSSMERTER: Dersom du har så kraftige menssmerter at de går utover jobb og andre aktiviteter bør du oppsøke lege eller gynekolog. Foto: gettyimages.com.

MENSTRUASJONSSMERTER: Dersom du har så kraftige menssmerter at de går utover jobb og andre aktiviteter bør du oppsøke lege eller gynekolog. Foto: gettyimages.com.

Publisert Oppdatert

Menstruasjonssmerter

De fleste kvinner har litt ubehag i forbindelse med menstruasjonen.

Når menstruasjonssmerter debuterer hos kvinner som ikke tidligere har hatt slik plager, må man gjennomføre en gynekologisk undersøkelse og som regel en ultralydundersøkelse for å finne ut hva som ligger bak.

Les mer om menstruasjonssmerter i Helseleksikonet.no.

Mange kvinner har smerter når de har mensen, og særlig er menssmerter et problem for unge jenter. Plagene oppstår ofte en dag eller to før selve menstruasjonsperioden og fortsetter så de første dagene.

Som regel er smertene helt ufarlige, men det betyr ikke at de skal ses på som en bagatell. For enkelte er smertene noen dager så sterke at de påvirker evnen til å jobbe eller drive med andre aktiviteter.

Kraftige menssmerter

Ifølge jordmor ved Kvinnehelsa, Tove Fjellheim, er det muskelsammentrekninger som er årsaken til plagene.

- Musklene i livmoren trekker seg sammen for å støte ut menstruasjonsblodet, og disse muskelsammentrekningene kan gi smerter hos noen. Sammentrekningene skyldes økt produksjon av prostagladin, sier hun.

Ifølge jordmoren er det vanskelig å si hvor mye smerter det er vanlig å ha i forbindelse med menstruasjonen, fordi det er så store, individuelle forskjeller.

- Smerte er subjektivt. Det en person kan kalle ubehag, vil en annen kunne oppfatte som store smerter. Det en person opplever som smerte, kan imidlertid alltid defineres som nettopp smerte, sier hun.

Hun forteller at dersom smertene oppleves som veldig sterke, bør dette undersøkes.

- Årsaken kan da være endometriose, altså livmorslimhinnevekst andre steder enn i livmoren, muskelknuter i livmoren eller sammenvoksinger i bekkenet. Dersom en kvinne har meget sterke menssmerter, er det derfor viktig at dette undersøkes av en lege eller gynekolog, sier Fjellheim.

Smertestillende tabletter

Dersom smertene er moderate, kan imidlertid en tur til apoteket være alt som skal til for å løse problemet.

- Ved lette menssmerter pleier vi å anbefale reseptfrie smertestillende tabletter som paracetamol, og ved sterkere smerter kan du forsøke med ibuprofen eller eventuelt naproxen, sier lege ved Sex og samfunn, Marius Johansen.

Tablettene tas inntil tre ganger daglig, og du kan ifølge legen med fordel starte en eller to dager før du forventer at menssmertene starter.

- Det har også vist seg at det å jevnlig være i fysisk aktivitet kan hjelpe, sier han.

Les også: Har du kraftige menstruasjonsblødninger?

Råd mot menssmerter

Mot vanlige menssmerter kan det for noen hjelpe med varme - som å ta en varm dusj eller et varmt bad, eller å legge en varmepakning over det smertefulle området.

- Det hjelper dessuten å trene og holde seg i form, og for noen kan sex som fører til orgasme lindre smertene. Det er også en del som opplever at smertene blir svakere etter akupunkturbehandling, sier Fjellheim.

For deg som har sterke menssmerter, men ennå ikke har fått ditt første barn, kan det kanskje også være trøst i å høre at barnefødsler kan føre til at menstruasjonen blir mindre smertefull.

Dersom plagene vedvarer, anbefaler Johnsen å søke hjelp.

- Hvis smertene er så ille at det går utover daglige aktiviteter, kan det være lurt å snakke med helsesøster eller en lege, sier han.

Det å starte med prevensjon kan da være løsningen, også for jenter og kvinner som ikke har sex enda.

- Hormonell prevensjon reduserer som regel både blødningsmengde og menssmerter, og dette gjelder alle prevensjonsmidler som inneholder hormoner. P-piller er imidlertid den prevensjonsmetoden som ser ut til å ha best effekt mot menssmerter, sier han.

Les også: Tips mot oppblåst mage i menstruasjonsperioden

Vedvarende menssmerter

Dersom plagene vedvarer, anbefaler Johnsen å søke hjelp.

- Hvis smertene er så ille at det går utover daglige aktiviteter, kan det være lurt å snakke med helsesøster eller en lege, sier han.

Det å starte med prevensjon kan da være løsningen, også for jenter og kvinner som ikke har sex ennå. P-piller har for eksempel også de fordelene at de kan bidra til å forskyve eller hoppe over blødningene.

- Hormonell prevensjon reduserer som regel både blødningsmengde og menssmerter, og dette gjelder alle prevensjonsmidler som inneholder hormoner. P-piller er imidlertid den prevensjonsmetoden som ser ut til å ha best effekt mot menssmerter, sier Johnsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning