Menn kan helle LITT mer i glasset

Derfor tåler menn mer

Alkohol løser seg lett i vann og fordeler seg raskt i vannholdig vev som blod og muskelmasse. Siden menn oftest har mer muskler og større kropp enn kvinner, vil menn ofte få lavere promille.

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Som en hovedregel anslår vi at alkoholen forbrenner med 0,15 promille per time (0,10-0,25).

Når blodprøver analyseres for alkohol, kommer måleresultatet ut som en promilleverdi. 1 promille er det samme som 1 gram alkohol per kilo blod. I denne sammenheng regner vi at 1 liter blod veier 1 kg.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Det aller enkleste er å bruke Budstikkas promillekalkulator.

Denne kalkulatoren tar hensyn til kjønn og hvor lenge det er siden du begynte å drikke, men du kan ikke fylle inn drikkevarenes alkoholprosent selv. Det samme gjelder alkotesten til Cool.no

Det kan du derimot i denne online-sjekken fra NTNU: Drikkeplan

Promillegraf for hele kvelden

Problemet med NTNU-testen er at den ikke tar hensyn til kjønn, noe som er en ganske stor feilkilde (se rammesak til høyre). Denne utregningen tar imidlertid hensyn til hvor mye du drikker over tid.

Her kan du se hvordan promillen din har utviklet seg i form av en graf for hele kvelden.

Enkel matematikk

Men du trenger ikke være online for å finne ut hvor full du er. Tommelfingerregler à la én time pr. alkoholoenhet blir altfor unøyaktige.

Pasienthåndboka har en forholdsvis grei måte å beregne promillen på:

For kvinner:

Alkohol i gram / (kroppsvekten i kg x 60%) - (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

For menn:

Alkohol i gram / (kroppsvekten i kg x 70%) - (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

Antall gram: Det eneste problemet er å finne ut hvor mange gram alkohol du har drukket. Men hvor mye øl, vin og andre alkoholholdige drikker veier, finner du en enkel tabell over her.

OBS: Dette er en omtrentlig beregning av promille, individuelle variasjoner vil forekomme. Formelen bør derfor ikke brukes for å finne ut når du for eksempel kan kjøre bil.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!