Christine Koht

Mistet to venner i rusmisbruk

– Det er bare så ufattelig sørgelig, sier Christine Koht om tapet av ekskjæresten.

MÅTEHOLDEN: Christine Koht er ikke avholdsmenneske, men drikker sjelden.

MÅTEHOLDEN: Christine Koht er ikke avholdsmenneske, men drikker sjelden. Foto: Foto: Knut Falch/Scanpix

Publisert Oppdatert

TV-aksjon mot rus

TV-aksjonen Blå Kors skal hjelpe barn og unge som lider under voksnes rusmisbruk i og utenfor Norge. De innsamlede midlene skal gå til å etablere nødvendige tilbud til barn av rusmisbrukere - tiltak som ikke ville blitt realisert uten midler fra TV-aksjonen.

Er du berørt av andres eller eget rusmisbruk, og ønsker hjelp, ring 800 87 944.

Aksjonen går av stabelen på NRK1 19. oktober.

Vil du bli bøssebærer? Ring 02025 eller gå inn på www.tvaksjonen.no for mer informasjon.

- Hun var min første lesbiske kjæreste. Jeg snakket en del med henne før hun døde og skjønte jo at det gikk dårlig. Men at det skulle ende så tragisk som det gjorde, hadde jeg aldri trodd. Jeg tenker fortsatt mye på denne jenta. Det er bare så ufattelig sørgelig, sier Christine Koht.

Glad i Blå Kors

Hun hadde ingen betenkeligheter ved å være ambassadør for årets TV-aksjon, der inntektene gikk til Blå Kors.

- Det kom rett fra hjertet. Rusproblematikken har liksom vært min fanesak i mange år. Jeg er veldig glad i Blå Kors og det denne organisasjonen står for. Hvis jeg kan bruke min stemme til noe betydningsfullt, ja da gjør jeg det med glede, smiler hun.

Unødvendig død

Christine har også opplevd å miste en svært god venn.

- Han døde på sofaen hos min aller beste venninne. Han sovnet rett og slett inn av rus; både alkohol og andre ting. En fryktelig og unødvendig død, mener jeg. En fin mamma mistet sin gode gutt så altfor tidlig.

Christine får et trist drag over ansiktet. Det er litt uvant å se henne slik. Damen som de fleste av oss forbinder med lattervekkende replikker og småfrekke kommentarer, snakker nå med alvorspreget stemme. Hun forteller at hun i ungdomstiden var veldig utprøvende, og at hun tidlig begynte å feste. Først i 20-årene tok Koht et oppgjør med seg selv og egen drikkekultur.

Hun er ikke avholdsmenneske, men drikker sjelden og helst så lite som mulig.

NATURLIG RUSET: Christine Koht har en fargerik personlighet, og blir ofte tatt for å være beruset på fest selv om hun ikke har drukket.

NATURLIG RUSET: Christine Koht har en fargerik personlighet, og blir ofte tatt for å være beruset på fest selv om hun ikke har drukket. Foto: Foto: Kyrre Lien/Scanpix

- Folk tror jeg er «hard på flaska» på fester og sånt. Jeg kan nok virke litt ruset, forteller Koht.

Rett fra hjertet

Christine Koht var glad for å bli spurt om å være ambassadør for årets TV-aksjon.

- Jeg kjenner ingen som ikke har noen i familien eller vennekretsen som sliter med rusmisbruk. Likevel er dette noe vi sjelden snakker om, fordi vi opplever det som veldig skambelagt. Det er liksom enklere å forholde seg til sultkatastrofer på den andre siden av jordkloden og gi penger til dem, nettopp fordi det ikke angår oss selv eller våre nærmeste, sier Koht.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning