Gode råd mot nettavhengighet

Kom deg ut av nettavhengigheten

Test om du er avhengig og få ti råd for å få kontroll over nettbruken.

AVHENGIG: Hvis du ikke får tid til venner, kona eller barna fordi du hele tiden er på nett, kan det hende du trenger hjelp.

AVHENGIG: Hvis du ikke får tid til venner, kona eller barna fordi du hele tiden er på nett, kan det hende du trenger hjelp. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Frykter du at du er avhengig av internett? Ta denne testen. (Ekstern lenke).

Testen er utviklet av legen Kimberly Young. Les mer om testen her.

- Hvis det er katastrofe for deg at du mister netttilgangen en dag, eller hvis du ikke klarer å finne på noe med vennene dine i helgene, fordi du må være på nett, da har du et problem, sier lege Roar Pedersen, tidligere svarlegesjef hos lommelegen.no.

Facebook og twitter

Pedersen sier at avhengigheten har endret seg de siste årene.

- Før var det surfing og nettporno som var problemet. Nå er det de sosiale nettverkene som facebook og twitter som gjør folk avhengige. Og du trenger ikke være sykelig avhengig før du bør prøve å trappe ned på bruken, sier legen.

Les også:

Fem tegn på at du er facebook-avhengig

Går ut over jobb og familie

Han mener de sosiale nettverkene ikke er bare negative.

- Det er bra med sosiale nettverk, og mange har mer kontakt med venner nå enn før på grunn av for eksempel facebook. Men det er når du ikke får tid til venner, kona og barna dine, eller ikke får gjort jobben din på grunn av internett, at det blir et problem, sier Roar Pedersen, som nå jobber som radiolog ved Curato røntgen.

Les også:

- Nettet er bedre enn sex

- Nettdating kan gjøre deg kynisk og iskald

Få bukt med avhengigheten

Richard Davis, amerikansk forsker og ekspert på nettavhengighet, har satt opp en liste med ti punkter over ting du kan gjøre for å få bukt med internettavhengigheten. Roar Pedersen har laget en norsk versjon av listen.

De første ni rådene kan være til hjelp hvis du merker at internett tar en for stor del av hverdagen. Hvis det er mer alvorlig, og går ut over jobb og familie, bør du søke profesjonell hjelp i samråd med legen din.

FÅ HJELP: Hvis du ikke klarer å komme ut av avhengigheten selv, fortell noen andre om problemet og får hjelp.

FÅ HJELP: Hvis du ikke klarer å komme ut av avhengigheten selv, fortell noen andre om problemet og får hjelp. Foto: Illustrasjon: Crestock

1. Flytt datamaskinen til et annet rom

Dette vil fjerne en del av motivasjonen for å gå online.

2. Gå aldri på nettet alene

Det bør være andre i rommet eller i huset, og hvis du ifølge punkt 1 flytter PCen til et rom med mye trafikk (for eksempel kjøkkenet eller stuen), vil du bli tvunget ut av den isolerte kontakten med internett, og må i større grad eksponere din internettbruk.

3. Lag en internettlogg

Du vil bli overrasket over hvor mye du bruker internett! Skriv også ned hva du tenker når du logger deg på og av. Dette kan hjelpe deg og en eventuell terapeut i å eksponere problemet ditt.

4. Fortell andre om ditt problem

Du vil oppdage at mange har lignende problemer/atferd. Dessuten vil det bli mindre skyldfølelse og tabu rundt internettbruken, og du vil kanskje kunne kombinere livet offline/online?

5. Mosjon!

Du vil få mer overskudd, men også bli trøttere om kvelden, slik at søvnproblemer blir mindre alvorlige.

6. Ikke bruk alias

Stå for hvem du er, vær deg selv. Det er viktig at du opprettholder følelsen av hvem du er, og at det du gjør er noe du er ansvarlig for og kan stå for. Et alias smuldrer opp ansvarsfølelsen og forsterker skyld og tabufølelse.

7. Ta internettfri!

Begynn med en dag. Kanske du klarer en helg eller en uke etter hvert? Dette gjelder også email. På denne måten kan du bryte avhengigheten.

INTERNETTFRI: Øv deg på å ta en dag fri fra internett og mail. Slik kan du bryte avhengigheten.

INTERNETTFRI: Øv deg på å ta en dag fri fra internett og mail. Slik kan du bryte avhengigheten. Foto: Foto: Crestock

8. Slutt å tenke på internettavhengighet!

Et merkelig råd kanskje, men en «diagnose» er ofte en selvoppfyllende profeti. Du trenger ikke vite mye om internettavhengighet. Men ta tak i alle mulighetene til å komme ut av alvorlig avhengighet og overforbruk, og bruk internett i fornuftige mengder uten skyldfølelse.

9. Hjelp andre!

Kjenner du andre som har det som deg kan det være fornuftig å snakke om det, hjelpe hverandre og sette ting i riktig perspektiv. Dette vil hjelpe deg til å se din egen internettbruk på en riktig måte.

10. Søk profesjonell hjelp!

Dette er det viktigste rådet hvis du sliter med overforbruk av internett og det går utover ditt sosiale og jobbmessige liv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning