Forskning på lungesykdommen kols

Kols kan være arvelig

Ny forskning viser at kols kan være genetisk betinget.

KOLS: Nyere forskning viser at lungesykdommen kols kan være genetisk betinget

KOLS: Nyere forskning viser at lungesykdommen kols kan være genetisk betinget Foto: Foto: Alexandre Meneghini / Scanpix / AP

Publisert Oppdatert

Nettstedet forskning.no melder at to professorer ved Lungeavdelingen på Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen skal ha funnet to gener på kromosom 4 og 15 som kan gi kronisk obstruktive lungelidelser (kols).

Det er de norske professorene Amund Gulsvik og Per Bakke som har utført forskningsarbeidet i samarbeid med forskere fra universitetene i Harvard, Duke og Nevada. Resultatet fra forskningen er nylig publisert i tidsskriftet " PLOS Genetics".

Her kan du lese forskningsresultatet

Genene øker kols-risikoen

Symptomer på KOLS:

Symptomer på KOLS er langvarig hoste, oppspytt og tung pust når man anstrenger seg. Etter hvert som sykdommen utvikler seg vil daglige gjøremål gjøre at man blir tungpustet.

KOLS er synonymt med kronisk bronkitt og emfysem. Emfysem karakteriseres ved at man blir kortpustet, får kronisk hoste, økt produksjon av slim og gradvis tap av lungefunksjon.

(Kilder: Forskning.no / astmainfo.no)

De norske professorene har undersøkt 2000 røykende bergensere over lang tid. Halvparten har kols, og halvparten har ikke kols. De eldste pasientene er fulgt helt siden 1985.

- De som har de to genene, har større risiko for å utvikle kols enn de som ikke har dem, sier professor Amund Gulsvik til forskning.no.

Les også: Røykfri med e-sigarett

Det samme resultatet har kommet fram av tilsvarende undersøkelser i USA og Europa. Forskerne skal også ha undersøkt familiene til kols-pasientene. Resultatet er igjen at de som har de to genene i større grad er disponert for å utvikle kols.

Les mer om kols i pasienthåndboka

Forsker videre

- Vi har begynt å nøste på to gener. Det har tidligere blitt gjort undersøkelser som har vist en sammenheng med gen, men det har ikke kunnet blitt sporet i andre populasjoner. Det vil si at det kan være en tilfeldig påvising, sier Bakke til forskning.no.

Ettersom kols er et helt syndrom, med undergrupper som emfysem og kronisk bronkitt, skal forskerne undersøke videre om genene er sterkere relatert til noen av disse undergruppene.

Les mer om kols her

Fakta om KOLS:

- KOLS står for Kronisk obstruktiv lungesykdom

- KOLS forekommer sjeldent hos personer under 43 år, men mer enn 10 prosent av alle over 70 år har KOLS.

- Røyking, passiv røyking og industristøv samt gasser er vanlige årsaker til at man utvikler lungesykdommen.

- Sigarettrøyk er hovedårsaken til at flest får KOLS.

- Det er ventet en stor økning i forekomsten og dødeligheten av KOLS de neste 20 årene.

(Kilde: Forskning.no)

Les også:

Flest unge stumper røyken

Nikotin bra for hukommelsen

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning