Historisk transplantasjon

– Jeg kunne ikke leke med barna mine

Etter en historisk transplantasjon ble Claudia (30) frisk.

LYKKELIG: Claudia sammen med sønnen (15) og datteren (4). 30-åringen klarte ikke å snakke eller gå uten å få enorme problemer med pusten. Endelig klarer hun å leke med øyenstenene sine igjen.

LYKKELIG: Claudia sammen med sønnen (15) og datteren (4). 30-åringen klarte ikke å snakke eller gå uten å få enorme problemer med pusten. Endelig klarer hun å leke med øyenstenene sine igjen. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

- Jeg kunne ikke gå eller leke med barna mine. Siden jeg ikke pustet ordentlig, kunne jeg heller ikke ha lange samtaler. Jeg måtte ta pauser hele tiden for å få puste, sier Claudia Castillo (30).

Den colombianske kvinnen ble rammet av tuberkulose og fikk ødelagt luftveiene. Hun fungerte ikke i hverdagen, og ble alvorlig syk.

Les om tuberkulose i Pasienthåndboka

Så sykdommen på nært hold

Noe av det vondeste var å ikke klare å ta seg av sin 15 år gamle sønn og fire år gamle datter. Sønnen har fått oppleve sykdommen på nært hold, mens datteren har vært mer skjermet.

Leger i Barcelona ville prøve å bruke Claudias egne stamceller i et forsøk på å sette inn luftrøret til en donor.

Les om stamceller i Pasienthåndboka

Hun måtte ha nytt luftrør etter at den venstre lungen hennes kollapset.

Bare gjort på griser før

Det var knyttet stor spenning til operasjonen, siden den tidligere bare var gjennomført på griser.

Kirurgen Paolo Macchiarini forklarte tobarnsmoren hva som skulle skje.

- Jeg var nervøs. Jeg hadde vært syk i fire år, og i januar fortalte kirurgen meg at de måtte operere. Han fortalte meg at det var en prosedyre som aldri hadde vært forsøkt før, at dette ville være den første operasjonen av sitt slag i verden, sier Claudia til BBC.

FOREGANGSKVINNE: Claudia er takknemlig og glad for at operasjonen gikk bra, og at hun har blitt bedre. Nå håper hun at flere kan bli hjulpet med det samme inngrepet.

FOREGANGSKVINNE: Claudia er takknemlig og glad for at operasjonen gikk bra, og at hun har blitt bedre. Nå håper hun at flere kan bli hjulpet med det samme inngrepet. Foto: Foto: Scanpix

Legen var engstelig

Legen var ikke mindre bekymret.

- Jeg var veldig engstelig. Før denne operasjoen hadde vi bare noe lignende på griser, sier Paolo Macchiarini.

Kirurgen og teamet hans fjernet cellene fra donoren, og brukte Claudias egne stamceller for å lage nytt vev på luftrøret.

Prosedyren er gjengitt i det velrennomerte tidsskriftet The Lancet.

Se video: Slik utfører du hjerte- og lungeredning

Venter på operasjon

Operasjonen gikk over all forventning, og nå, fem måneder senere, kan Claudia igjen leke med barna sine og til og med gå i trapper uten å bli andpusten.

Fordi Claudias egne stamceller ble brukt til å danne vev, har det ikke vært noen fare for at kroppen hennes skulle støte fra seg organet fra donoren.

- Jeg er veldig glad for at de kunne utføre operasjonen på meg, sier Claudia, som håper at flere kan få det samme inngrepet og bli friske.

Ifølge BBC venter nå en tysk kvinne (44) på den samme operasjonen.

Les mer: Klikk/helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning