Hodepine

Hvorfor akkurat nå!

Værskifte, sex eller en god parfyme kan være grunnen til at du har vondt i hodet.

Foto: FOTO: Bulls

Publisert Oppdatert

Parfyme

Vi er omgitt av parfyme fra morgen til kveld. I alt fra bodylotion og shampoer til vaskepulver, skyllemiddel og luftrensere finnes det syntetiske duftmolekyler. Er du sensitiv overfor dufter, er du spesielt utsatt. Om de er aldri så diskrete, kan de være påtrengende nok i store doser. Den milde håndkremen som kollegaen din alltid bruker etter håndvasken, kan gi deg vedvarende hodepine. Regelen er: Jo kortere tid du er eksponert for duften, dess bedre. Må du puste inn duftene hele dagen, har du et problem.

Hva skyldes det?

Dufter aktiverer nervecellene i nesen. Disse stimulerer igjen nervecellene som trigger hodepine - og er du sensitiv, hjelper det ikke om du knapt kjenner duften - eller om det er favorittparfymen din det er snakk om.

Hva kan du gjøre?

Fjern duftkilden - eller fjerne deg selv fra den. Det skader heller ikke om de rundt deg viser litt hensyn.

Sex

Det er ikke uvanlig å få hodepine i forbindelse med orgasme. Smertene kan vare fra noen få minutter til nærmere en time

Det er ikke uvanlig å få hodepine i forbindelse med orgasme. Smertene kan vare fra noen få minutter til nærmere en time.

Hva skyldes det?

Anstrengelse! Sex krever en viss aktivitet - noe som blant annet bygger opp press i nakkemuskler og hode. Løping, hosting, nysing og hard mage når du er på do, kan gi tilsvarende hodepine.

Hva kan du gjøre?

Sakke tempoet? Her kan faktisk en Ibux eller lignende være på sin plass - forutsatt at du er forutseende nok til å ta det et kvarter i forkant. Du bør for øvrig alltid utrede hodepine i forbindelse med orgasme, da det kan vær signal på blant annet utvidet pulsåre i hjernen.

Øreringer, hestehale, pannebånd

Kort sagt, alt som strammer og tynger vevet i hodebunnen eller nærliggende områder kan fremkalle hodepine.

REDNINGEN: Vondt i hodet av sex? Da kan en hodepinetablett være den beste løsningen.

REDNINGEN: Vondt i hodet av sex? Da kan en hodepinetablett være den beste løsningen. Foto: FOTO: iStockphoto

Hva skyldes det?

Selve muskelgruppene rundt hodeskallen er ikke spesielt fintfølende, men det omkringliggende vevet er svært sensitivt for press og trykk. Nervebanene lar seg også irritere av stramme pannebånd og tettsittende hatter. Jo tykkere hår og strammere strikk du har, dess verre. Tung ørepynt, derimot, er neppe selve årsaken til hodepine, men forsterker symptomene når den er underveis.

Hva kan du gjøre?

Fjerner du stramme strikker, spenner og bånd vil hodepinen etter all sannsynlighet forsvinne ganske raskt - innen en halv time.

Værforandringer

Studier viser at folk med tilbøyelighet til hodepine ofte er sensitive for væromslag - og ikke bare når det er tordenvær i emning. Går gradestokken opp, skjer dette ofte i takt med din akselererende hodepine. Det samme skjer ved stigende luftfuktighet. Alt som skaper press i atmosfæren, kan skape press på innsiden av hodet ditt.

Hva skyldes det?

Metrologiske forandringer fremprovoserer kjemiske og elektriske reaksjoner i hjernen, noe som igjen kan irritere nervebanene. Så mye som 60 prosent av migrenepasientene skal være værømfintlige.

Hva kan du gjøre?

Du kan i alle fall ikke gjøre noe med været. Du kan i høyden følge med på værmeldingene. Noe av det mest effektive er nok å ha reseptfritt smertestillende for hånden. Kjølige omslag kan også utligne "værtrykk".

Sult

Det er en grunn til at ernæringsfysiologer anbefaler oss å spise flere små måltider om dagen fremfor få og store; det gir nemlig jevnt blodsukker. Når vi slanker oss, faster eller bare dropper lunsj kan dette fremprovosere hodepine.

Hva skyldes det?

FLERE FORKLARINGER: Lave blodsukkerverdier kan også gi hodepine.

FLERE FORKLARINGER: Lave blodsukkerverdier kan også gi hodepine. Foto: FOTO: Bulls

Fortsatt strides ekspertene om den direkte årsaken. Lave blodsukkerverdier stimulerer etter alt å dømme nervebaner som igjen kan gi hodepine.

Hva kan du gjøre?

Spise, selvsagt. Men hva vi spiser vil være avgjørende for om hodepinen kommer tilbake. Man kan faktisk få hodepine av søtsaker på tom mage fordi blodsukkeret kan stige - for så å falle brått. Kombinerer vi proteinrik mat som fisk og kylling med de saktegående karbohydratene i brun ris og magnesiumrike grønnsaker som spinat og bønner burde vi være på den sikre siden. Ost, sjokolade og koffein kan, derimot, trigge hodepine.

Kilde: CNN.com

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag