På beina med "robotdrakten" ReWalk

– Hadde aldri drømt at jeg skulle gå igjen

Robotdrakten ReWalk gjør det umulige mulig. Lamme kan nå stå og gå – til og med i trapper.

OPPREIST: Takket være en ny oppfinnelse kan israelske kan Radi Kaiof reise seg fra rullestolen og gå.

OPPREIST: Takket være en ny oppfinnelse kan israelske kan Radi Kaiof reise seg fra rullestolen og gå. Foto: FOTO: Scanpix/Baz Ratner

Publisert Oppdatert

En "robotdrakt" kan nå hjelpe lamme til å gjøre det som tidligere har vært sett på som umulig, nemlig å stå, gå og til og med komme seg opp og ned trapper, skriver BBC.

Reiser seg fra rullestolen

En video viser Radi Kaiof som har vært lam fra livet og ned i 20 år. Med drakten kan han reise seg fra rullestolen og gå rundt i sitt eget hus, på jobben, og, ikke minst, gå i trapper.

Drakten, som heter ReWalk, består av en slags ryggsekk og skinner langs beina. Rundt håndleddet festes en fjernkontroll der brukeren kan stille inn hvilken bevegelse hun eller han ønsker å utføre.

Se video her:

Robotdrakten forandret livet til Radi Kaiof. Han har vært lam de siste 20 årene etter en skade han fikk da han tjente i forsvaret i Israel.

- Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle kunne gå igjen. Etter at jeg ble skadet, glemte jeg hvordan det var å bruke beina. Bare når jeg står oppreist, kan jeg se folk i øynene, og ikke opp på dem, sier Radi Kaiof.

Oppfinneren er lam

Kaiof må bruke krykker sammen med robotdrakten, som styres av bevegelser han gjør med den friske overkroppen. Drakten tar også hensyn til tyngdekraft.

Robotdrakten er utviklet av ingeniøren Amit Goffer og prøves for tiden ut på et legesenter i Tel Aviv.

Goffer er også lam, og han ville gjerne finne en annen måte å bevege seg rundt på enn rullestolen.

Utviklerne hevder at ved å stå og gå vil lamme forebygge plager og helseproblemer som langtidsbrukere av rullestol ofte får.

Bra for lungene

Kate Parkin ved NYU Medical Centre i USA sier at en slik drakt kan gi flere helsemessige gevinster for rullestolbrukere.

- Fysisk jobber kroppen annerledes når den er oppreist. Du bruker andre muskler og lungene får brukt hele sin kapasitet, sier Parkin.

Det er også en psykisk gevinst ved at lamme kan komme seg opp og gå.

- Det lar mennesker stå i oppreist posisjon og få øyekontakt med andre, sier hun.

Må ha muskler i overkroppen

Det finnes ulike anretninger som kan hjelpe lamme med å stabilisere kroppen og bevege seg fremover, men de fleste er lite brukervennlige og brukes først og fremst på rehabiliteringssentre.

En britisk ekspert på ryggmargsskader sier at ReWalk kan være en god løsning for flere rullestolbrukere, selv om man ikke kommer seg raskere fram.

- Å sitte i rullestol kan føles vanskelig og anretninger som denne kan være til god hjelp. Likevel er det ikke sikkert den er så mye mer anvendelig enn en rullestol, sier Mark Bacon.

De som vil bruke robotdrakten, må ha god kontroll på både hender og skuldre for å klare å bruke den riktig.

Ifølge Reuters regner man med at ReWalk kan være i salg fra 2010. Prisen blir antagelig rundt 20.000 dollar. Med dagens kurs vil det si i overkant av 110.000 norske kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning