Gen kan gjøre deg nikotinavhengig

Et gen kan gjøre deg avhengig av nikotin allerede første gang du tar et trekk av en sigarett.

DÅRLIG TREKK: Mange prøver å røyke for første gang i tenårene. Bærer du et spesielt gen, kan det første trekket være nok til å bli avhengig, mener forskere.

DÅRLIG TREKK: Mange prøver å røyke for første gang i tenårene. Bærer du et spesielt gen, kan det første trekket være nok til å bli avhengig, mener forskere. Foto: FOTO: Zdenka Micka/Crestock

Publisert Oppdatert

Færre røyker

  • Andelen dagligrøykere i alderen 16-74 år blir stadig mindre. I Norge var det 22 prosent som røykte daglig i 2007, mot 24 prosent i 2006. Det tilsvarer rundt 75 000 færre dagligrøykere.
  • Særlig stor er nedgangen blant unge. Fra 2006 til 2007 har andelen som røyker daglig i alderen 16-24 år blitt redusert fra 20 til 16 prosent.

Kilder: SHDIR, SSB

Mange tar sin første røyk i tenårene. At mange sliter med å bli kvitt uvanen resten av livet, kan ha med gener å gjøre, skriver BBC.

Det er forskere ved universitetet i Michigan som har studert det såkalte CHRNA5-genet, som også tidligere er blitt koblet til nikotinavhengighet. Man tror også at genet kan øke røykernes risiko for lungekreft.

Gen gir avhengighet

Den nye forskningen viser at CHRNA5-genet kan være med og gjøre deg avhengig allerede fra det første trekket du noensinne tar av en sigarett.

Forskerne fant ut at personer med dette genet samtidig hadde større risiko for å røyke fast.

435 personer var med i studien. Noen av dem røykte fast, andre hadde prøvd å røyke, men røykte ikke i perioden studien pågikk.

Alle ble spurt om hvordan det var da de tok sin første røyk.

Avhengig etter et par dager

Det viste seg at de som røykte fast, hadde større sannsynlighet for å bære CHRNA5-genet. Det var også større sannsynlighet for at de syntes det var godt å røyke første gangen de prøvde.

En av forskerner, professor Ovide Pomerleau, sier at den fysiske reaksjonen på den første røyken kan ha mye å si for hva som skjer videre i livet.

- Hvis man fortsetter å røyke, kan nikotinavhengighet oppstå i løpet av et par dager eller noen måneder. Hvis et gen har sammenheng med om man synes det er godt å røyke første gangen, kan vi forklare hvorfor folk blir avhengige, sier Pomerleau.

AVHENGIG: Mange av de faste røykerne i undersøkelsen var bærere av CHRNA5-genet.

AVHENGIG: Mange av de faste røykerne i undersøkelsen var bærere av CHRNA5-genet. Foto: FOTO: Crestock

Behandling langt fram

Doktor Marcus Munafo fra universitetet i Bristol sier at studien er interessant, men at en behandlingsmetode basert på genvarianten ligger langt fram i tid.

- Det er interessant å se mulige sammenhenger bak nikotinavhengighet. Men på det praktiske plan må vi fortsette å hjelpe røykere på samme måte som før, sier Munafo.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning