Fjerne hemoroider

Slik blir du kvitt hemoroider

Gjør vi dobesøket raskt unna, kan mange av oss slippe folkeplagen.

SMERTER VED AVFØRING: Hemoroider er folkeplage som kan være smertefull. Gode toalettvaner er alfa og omega for å unngå plagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

SMERTER VED AVFØRING: Hemoroider er folkeplage som kan være smertefull. Gode toalettvaner er alfa og omega for å unngå plagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Ekspertene

Henriette Øien er avdelingsdirektør for avdeling grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

Terje Johannesen er profesor dr. med. Terje Johannesen, daglig leder i Norsk Helseinformatikk.

- Hemoroider er blant de mest hyppige av alle helseplager, sier professor dr. med. Terje Johannesen, daglig leder i Norsk Helseinformatikk (nhi.no).

Men det finnes ingen eksakte tall på hvor mange nordmenn som er, eller har vært, plaget av hemoroider. Enkelte nettsider skriver at det er en tredel av oss.

- En tredel høres ganske riktig ut, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør for avdeling grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

Dette anslaget sammenfaller med statistikken i Norstats undersøkelse av nordmenns toalettvaner, der det fremkommer at en av tre ser på toalettbesøket som "en pause i hverdagen".

Like mange innrømmer å ha sendt sms eller pratet i telefonen mens de har vært på do.

Les mer: Bakteriebombene på offentlige do

Bretter ut endetarmen

Mulige årsaker til hemoroider

 • Alder (gjennom et langt liv vil det i perioder eller som episoder være høyt trykk)
 • Diaré
 • Graviditet
 • Langvarig sitting
 • Kraftig press mot endetarmen (som ved treg mage)
 • Tradisjonelt har en oppfattet forstoppelse som en hyppig årsak til hemoroider.

Sitter du lenge på toalettet og trykker, eller sitter på en måte som strekker ut endetarmsåpningen, er du ekstra utsatt for å få plagen.

Kilde: Terje Johannesen

Enkelte av oss drøyer altså tiden på toalettet.

Foreldre rådes også ofte til å la barna bruke den tiden det tar, når de skal lære å bruke toalettet. Kan de høye hemoroide-tallene og oppdragelsen vår være relatert?

- Ja, jeg tror det er riktig å oppdra barna - og alle oss andre - til å gjøre seg raskt ferdig på do. Ikke bli sittende der, sier Johannesen.

- Ikke les «Donald» på do. Når vi sitter der, bretter vi ut endetarmen og det fører til økt trykk i området. Det finnes riktignok ikke forskningsmessig bevis for en slik sammenheng, men den virker logisk.

Hemoroider er åreknuter

Hemoroider er i utgangspunktet normale blodårer som befinner seg like innenfor endetarmsåpningen, i analkanalen.

- Av forskjellige grunner vil disse blodårene kunne pose seg ut, danne åreknuter, som vi betegner som hemoroider, sier legen.

- De synes å oppstå som følge av økt trykk i blodårene i endetarmsområdet. Årsakene til det økte trykket kan være mange. Faktum er at det ikke finnes noen klar konsensus blant forskerne om hvordan trykket øker og fører til utposninger av blodårene.

Les mer: Avføringen avslører deg

Sitt på dolokket

Dersom du vil beholde toalettbesøket som en hvilepause fra hverdagen, mener den amerikanske hemoroide-spesialisten David Gutman at det kun er én ting å gjøre - legg om toalettvanene dine.

- Få avføringen overstått, tørk deg, vask hendene og sett deg på dolokket for å lese, er hans råd ifølge NRK.

Husk at det ikke er avislesingen på toalettet som gir plagene, det er hvordan, og hvor lenge, du sitter på toalettet.

Å bruke mobiltelefonen på do er ikke bare uhygienisk - det er potensielt like hemoroide-fremkallende som hvis du sitter der og leser.

Les mer: Slik får du perfekt avføring

Slik forebygger du

SITT PÅ LOKKET: Bruker du toalettpausen til å lese aviser eller bruke mobilen, bør du først gjøre ditt fornødne - og deretter sette deg på toalettlokket.

SITT PÅ LOKKET: Bruker du toalettpausen til å lese aviser eller bruke mobilen, bør du først gjøre ditt fornødne - og deretter sette deg på toalettlokket. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det beste tiltaket mot hemoroider er forebygging.

Hva kan du gjøre selv?

 • Unngå forstoppelse
 • Drikk mye vann, gjerne 2 liter per dag
 • Spis fiberrik mat som grovt brød, grønnsaker og frukt
 • Sørg for regelmessig fysisk aktivitet
 • Gode toalettvaner: Ikke utsett å gå på toalettet når du har behov for det
 • Unngå langvarig trykking for å få ut avføring - ikke les eller bruk mobil på toalettet
 • Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing
 • Dersom hemoroiden kommer ut ved pressing, bør den dyttes inn igjen. Bruk en hanske eller kompress med rikelig vaselin.

Kilde: Apotek 1, lommelegen.no

Disse kjerringrådene kan lindre plagene:

 • Smør med aloevera
 • Smør med honning
 • Sitt med rumpa i grønnsåpevann (vanlig grønnsåpe) i ca 15.min
 • Kok opp saltvann 1 liter vann og 3 ss salt, avkjøles. Dupp en bomullsdott i saltvannet og putt i rumpen, la være der i ca 20 min. Svir litt først, men dette lindrer og hjelper mot hemoridene. Gjenta ved behov
 • Hell varmt vann i et vaskefat eller ei bøtte, akkurat så varmt at du klarer å sette stumpen nedi. Sitt i 5-10 min. i noen kvelder. Skal hjelpe mot blødende hemoroider
 • Varmt vann med eddik oppi, sitt med stumpen oppi i 15 min. 5 liter vann og en desiliter eddik

Kilde: Kjerringrad.com

- Lær barna å gjøre seg raskt ferdig på do, sier Johannesen.

De kan samtidig lære seg at det ikke er om å gjøre å presse ut alt. Dersom noe er vanskeligere å få ut, kan man heller gå to ganger.

Disse forebyggende tipsene fungerer også som egenbehandling ved milde plager:

 • Mat med fiber suger til seg vann og gjør avføringen mykere, og man trenger derfor ikke å trykke så hardt når man er på toalettet.
 • Gå på do når du føler for det - ikke hold igjen.
 • Det er ikke nødvendig å streve maksimalt for å få ut siste rest.
 • Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.

Slik behandler du

Har du plagsomme eller smertefulle hemoroider, bør du kontakte en lege som kan bekrefte at det er hemoroider og ikke andre plager.

I noen tilfeller kan det være aktuelt å undersøke området rett innenfor endetarmsåpningen, med hjelp av såkalt rektoskop, for å annen utelukke tarmsykdom, spesielt kreft. Flere av rådene mot forstoppelse forebygger mot tarmkreft.

Det finnes kremer og medisiner på apoteket, som kan helpe deg (se liste til høyre).

Det er også viktig å behandle ved hjelp av riktig ernæring, mosjon og andre forebyggende tiltak som nevnt over.

Har du forstoppelse, kan du lage et klystér i stedet for å sitte og presse.

- Et godt råd er å bruke vannklyster på 37 grader, sier allmennlege Svein Børjesson.

- Du kan eventuelt tilsette litt salt slik at det blir fysiologisk saltvann, da blir ikke så mye vann sugd opp i tarmen.

Klystér med beholder, slange og tupp fås på apotek.

Les mer: Kvinnehender er fulle av bakterier

Fiber er nøkkelen

Men det aller beste er å unngå forstoppelse.

- Fiber trekker til seg væske og hjelper med å gjøre avføringen mykere og mer volumiøs. Hovedkilden til fiber er i Norge grove kornprodukter. Velg fortrinnsvis produkter merket med nøkkelhullsmerket eller merket grovt eller ekstra grovt på brødskalaen, altså der 3 eller 4 av feltene er skravert. Baker man selv kan man gjøre brødet ekstra grovt ved å tilsette kli, sier Øien.

Spiser du mye ris og pasta, bør velge fullkornsvarianter. Også frukt og grønnsaker inneholder fiber.

- Alle grønnsaker har et visst fiberinnhold - her er variasjon stikkordet.

Drikk nok væske

- Vær forsiktig med hvitt mel, for mye loff og fint brød, ettersom det vil ta plassen til grovere kornprodukter, sier Øien, som anbefaler oss å konsultere matvaretabellen for mer info om fiberinnhold i matvarer.

- I tillegg er det viktig å holde seg i fysisk aktivitet.

Spiser du mye fiber er det viktig at du også får i deg nok væske, ettersom fiber trenger det for å svelle.

- Fiber og væske er nøkkelen for god tarmperistaltikk - altså tarmenes sammentrekninger for å bevege innholdet gjennom tarmen og ut. Denne stimuleres av at du har et visst volum, og det får du av fiber og væske. Du skal ikke pøse på med masse kli og drikke for lite væske, da kan det få motsatt effekt og avføringen kan bli vanskeligere å få ut.

Surmelk og svisker

Noen sverger til linfrø og sure melkeprodukter fremfor søtmelk, som de opplever som stoppende. Her er vi forskjellige. Det er også fint å spise tørket frukt, tørkede svisker er gunstige for mage-tarm-funksjonen.

- Det selges store mengder avføringsmidler, men dersom man følger disse rådene kan du mest sannsynlig unngå tabletter, sier Øien.

Noen må opereres bort

Vi kan få både utvendige og innvendige hemoroider. Selv om enkelte er standhaftige, smertefulle og plagsomme, vil de forsvinne av seg selv etter en tid - spesielt dersom du forebygger og behandler.

- Som oftest forsvinner de gradvis av seg selv, men kan noen ganger etterlate en hudtapp, såkalt mariske. Dersom du får plager med avføring eller kulen vokser, bør du be om en ny kontroll. Hemoroider kan fjernes kirurgisk dersom de er sjenerende eller smertefulle, skriver spesialist i allmennmedisin, Nina Lindstad på legenettstedet DoktorOnline.

Har du spørsmål om helse og sykdommer? Her kan du stille spørsmål til allmennlege Stig Bruset. Doktor Online er en del av Klikk Helse, som eies av Egmont Hjemmet Mortensen.

Medisiner

Stikkpiller og salver mot hemoroider er mye brukt. Noen av dem inneholder glukokortikoider, noen antibiotika, noen lokalbedøvelse, og noen stoffer som skal irritere slimhinnen slik at det lages bindevev så slimhinnen blir stram. Medikamentene fjerner ikke hemoroidene, men de kan dempe symptomer som kløe og væsking. De fleste av disse medikamentene skal ikke brukes lenge av gangen, med noen unntak.

Medisiner uten resept:

 • Alcos Anal. Virker ved å "irritere" slimhinnene til å trekke seg sammen og man regner da med at hemoroidene også skal bli mindre. Hindrer også kløe. Uten kortison. Skal brukes i 4-6 uker for maksimal effekt, og du kan velge mellom salve eller stikkpiller.
 • Hemoroidesalve. Virker som Alcos Anal og selges kun som salve.
 • Xylocain salve. Virker smertestillende.
 • Xyloproct. Inneholder kortison og lidokain. Kortison virker betennelsesdempende mens lidokain er smertestillende.

Medisiner på resept:

 • Scheriproct. Inneholder prednisolon og virker betennelsesdempende.
 • Proctosedyl. Inneholder kortison og virker betennelsesdempende. Skal ikke brukes over lang tid.

Kilde: Apotek 1

Innvendige hemoroider kan opereres bort, men de kan komme tilbake. Man kan fjerne hemoroiden ved hjelp av en strikk - slik at hemoroiden ikke får nok blod og faller av etter 3-7 dager.

Ved større hemoroider er det en større operasjon som gjøres for å fjerne hele hemoroiden. Etter denne operasjonen vil du trenge en sykemelding på mellom 3-14 dager, og det er viktig at avføringen er myk i denne perioden, skriver lommelegen.no.

Når bør du kontakte lege?

Hemoroider kan du til en stor grad behandle selv. Men som med alle plager bør du kontakte lege dersom det blir for omfattende, eller du har annen sykehistorikk.

Du bør kontakte lege:

 • Ved blødning fra endetarmen for første gang eller hvis det er lenge siden forrige legeundersøkelse, særlig om du er over 40 år
 • Dersom du har en større blødning eller ofte har småblødninger fra endetarmen.
 • Hvis du har behandlet med reseptfrie midler og ikke er blitt bedre i løpet av 1-3 uker.
 • Hvis smertene er store.
 • Dersom det lekker slim eller avføring fra endetarmen.
 • Ved langvarig kløe.
 • Dersom du er usikker på om det er hemoroider du har.

PS. Frem til 1800-tallet ble blodigler brukt mot hevelse ved betennelser, byller og hemoroider, med en viss fare for infeksjon. Ifølge Herman Lindqvists biografi brukte blant andre Napoleon denne metoden for å bli kvitt hemoroider.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

8 tegn på at du har et helseproblem

20 karaktertrekk avslører psykopaten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning