Inkontinens

Det kan hende du tisser for ofte

Så mange ganger er det normalt å tisse på en dag.

TISSETRENGT: Når du kjenner at du er tissetrengt, bør du gå på toalettet. Hvis du går før du er tissetrengt, eller holder deg lenge etter, kan du få problemer med blærefunksjonen.
TISSETRENGT: Når du kjenner at du er tissetrengt, bør du gå på toalettet. Hvis du går før du er tissetrengt, eller holder deg lenge etter, kan du få problemer med blærefunksjonen. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Blærens funksjon

  • Funksjonen til blæren er et samspill mellom muskulatur i blæren, lukkemuskelen i urinrøret og nervesystemet som gir melding til blæren når den er så full at den bør tømmes.
  • Blæren skal være en "beholder" i oppsamlingsfasen som lagrer all urin som kontinuerlig renner fra nyrene til blæren via urinlederne. Muskulaturen i blæren er da helt avslappet og "beholderen" tar i mot all urin som kommer fra nyrene, samtidig som lukkemuskelen i urinrøret fungere som en "propp" i beholderen.
  • Når vi kjenner vannlatingstrang, går vi på toalettet, og slapper ubevisst av i lukkemuskelen i urinrøret.
  • Når første dråpen urin renner forbi lukkemuskelen, vil en refleks sørge for en sammentrekning i blæremuskelen. Denne sammentrekningen holder seg normalt til blæren er helt tom.
  • Deretter slapper blæremuskelen av igjen, lukkemuskelen i urinrøret strammer seg slik at beholderen igjen er tett og blæren er klar til å samle opp urin igjen.

(Informasjon fra Yngvild Ytrehus, generalsekretær i NOFUS)

Om du skal kjøre i flere timer i bilen, eller kanskje skal kose deg på konsert, er det veldig kjedelig å bli tissetrengt underveis. Da føles det gjerne lurt å tømme blæren mest mulig før slik at du slipper å løpe på do.

Det er helt greit en gang i blant, men gjør du dette for ofte, kan det få varige konsekvenser for blæren:

- Hvis du vanligvis tømmer blæren før du kjenner vannlatingstrang, kan blæren etter hvert bli vant til et mindre volum hver gang den gir signal om at den må tømmes, det vil si at trangen kommer oftere og blæren må tømmes oftere enn det som regnes som normalt.

Det forteller Yngvild Ytrehus, generalsekretær i Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens (NOFUS).

Du må ikke løpe på do med én gang

- Mange tømmer blæren "for sikkerhets skyld" fordi de er redde for uhell hvis de har dårlig kontroll på blæren, fordi de er usikre på om det finnes tilgjengelig toalett der de skal, eller fordi det rett og slett har blitt en uvane. Og hvis dette bare skjer av og til er det ikke så farlig, sier hun.

Ifølge Ytrehus tømmes blæren normalt når man kjenner et signal fra blæren når den inneholder 2-300 ml urin.

- Det kommer gjerne varsler før det er så mye i blæren, men det gjenkjenner vi oftest som en lett trang som ikke krever en umiddelbar tømming, forteller hun videre.

Går en for ofte, så kan urinblæren bli vant til lite mengde urin, ifølge uroterapeut ved Nordlandssykehuset, Sølvi Antonsen.

- Og da vil blæra kunne gi beskjed om hyppigere tømming. Blæren kan på et vis ta over styringen, sier Antonsen.

Hvis du holder deg for lenge

Holder du deg derimot for lenge før du tisser, vil også dette kunne få konsekvenser for blæren:

- Det er ikke lurt å holde seg så lenge at det er mer enn 400 ml i blæren. Det er ikke farlig om det skjer en gang i blant, men det bør ikke være for ofte, sier Ytrehus.

Hun forteller at blæren er en fleksibel muskel-sekk som skal samle opp urinen som produseres mellom hver gang man er på toalettet.

Muskulaturen i blæreveggen kan normalt strekkes langt uten at trykket inne i blæren stiger.

- Mange synes det kan være praktisk å kunne holde seg lenge uten å måtte gå på toalettet. Hvis dette skjer ofte vil man tøye muskulaturen i blæren og blærens gode evne til å trekke seg sammen og tømme hele innholdet i blæren kan på sikt bli dårligere, sier Ytrehus.

Hun sammenligner blæren med en ballong som blåses opp og som står en stund med mye luft i:

- Når luften slippes ut etter noen timer, vil ikke ballongen ha samme elastisitet lenger. Dersom blæren ikke klarer å tømme ut alt innholdet i blæren, vil det lett kunne oppstå resturin, urin som er igjen i blæren etter at man har tisset, sier Ytrehus.

Hvis det er urin igjen i blæren, kan dette ifølge Antonsen bli svært plagsomt.

- Vedresturin kan du bli mer utsatt for urinveisinfeksjoner, forteller uroterapeuten videre.

Ved gjentatte urinveisinfeksjonerresturin undersøkes med ultralyd.

- Unngå "selskapsblære"

- Får du for mye i urinblæren, kan det "renne over demningen". Det blir da urinlekkasje, sier Antonsen.

Trenger du mer informasjon?

Dersom du opplever problemer med blæren din, og trenger hjelp, kan du ta direkte kontakt med NOFUS på deres opplysningstelefon: 976 01526

Denne er for øvrig stengt i sommerferien frem til 8. august.

Samtidig kan det være mange årsaker til at det kan oppstå urinlekkasje, ifølge uroterapeuten.

- Så pass derfor på å tømme urinblæren din regelmessig i løpet av dagen.  "Selskapsblære" anbefales ikke, råder Antonsen.

4 - 8 ganger daglig

Hvis du vil sjekke om du tisser som "normalt", kan du telle alle gangene du har gått på do i løpet av dagen.

Ifølge Antonsen tisser vi vanligvis 4-5 ganger per dag:

- Dette er selvfølgelig også litt utfra hva du inntar av drikke. Det er ikke anbefalt å gå mindre enn 4 ganger på do. Da kan du komme i skade for å overstrekke urinblæren, advarer Antonsen.

Hvis det skjer, kan du få en urinblære som ikke tømmer seg godt nok, opplyser hun.

Ytrehus mener at det også er normalt å tisse så mye som 8 ganger daglig.

- Volumet som tømmes når du står opp om morgenen, er vanligvis større enn ellers i døgnet. Blæren tømmes gjennomsnittlig for 2-300 ml ved hver vannlating, forteller hun.

Samtidig understreker Ytrehus at dette vil påvirkes av hvor mye du drikker, hva du drikker og hva du spiser.

- Frukt og grønnsaker inneholder mye væske, og vil dermed øke urinproduksjonen. Koffeinholdig drikke som kaffe vil virke vanndrivende, sier hun.

Derfor tisser noen oftere enn andre

Løper du på do mye oftere enn venninnen din, uten å skjønne hvorfor, skal du vite at det kan være flere årsaker til dette.

Ytrehus nevner noen typiske årsaker:

  • Noen kan ha en dårligere blærekapasitet, kanskje fordi de selv har vent blæren til å tåle mindre volum ved å tømme blæren "for sikkerhets skyld".
  • Kapasitetene i blæren er mindre enn normalt fordi muskulaturen i blæren er mindre tøyelig.
  • Signalene til blæren gir feilaktig beskjed om at blæren er full.

- Trangen til å tisse kan komme ved veldig små volum i blæren, og hos noen kan blæren tømme seg ukontrollert. Dette kalles også en overaktiv blære, forklarer Ytrehus.

Da kan det ifølge helseleksikonet.no på sikt utvikle seg til inkontinens, der det blir vanskelig å kontrollere tømmingen av blæren.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også