Datteren kan få alvorlige helseproblemer

Den vesle jenta til Thomas Beatie kan få livsvarige fysiske og følelsesmessige problemer, frykter leger.

VERDENS FØRSTE GRAVIDE MANN: Thomas Beatie fødte en datter for noen uker siden. Nå frykter legen at den vesle jenta vil utvikle alvorlige helseskader.

VERDENS FØRSTE GRAVIDE MANN: Thomas Beatie fødte en datter for noen uker siden. Nå frykter legen at den vesle jenta vil utvikle alvorlige helseskader. Foto: FOTO: Stella Pictures

Publisert Oppdatert

Den transseksuelle mannen Thomas Beatie sjokkerte en hel verden da han fødte en datter tidligere denne måneden.

Selv om Thomas og kona Nancy insisterer på at babyen vil få en sunn, normal oppvekst, er ikke medisinske eksperter like sikre på dette.

- Thomas og Nancy hadde store vansker med å finne en lege som kunne gjennomføre en sædinseminasjon. Det var delvis på grunn av den etiske problemstillingen, men mange var også bekymret for barnets helse, sier en venn av familien til The Enquirer.

Skadelig testosteronnivå

Legene frykter at testosteronsprøytene Thomas tok under kjønnsskiftet for åtte år siden, kan føre til deformert hjerne og kjønn hos barnet samt genetiske defekter, alvorlige psykiske problemer og til og med kreft.

For tre år siden ble Thomas' testosteron-terapi stoppet da han bestemte seg for at han ville forsøke å bli gravid. Kona hans Nancy (46), som har to døtre fra et tidligere ekteskap, kunne ikke lenger bli gravid.

Men det høye innholdet av testosteron i kroppsfettet hans kan ha skadet fosteret, mener eksperter.

- Det er ikke noen tvil om at testosteronet påvirket molekylstrukturen i eggene, sier ekspert i indremedisin Donald Marks til The Enquirer.

- Testosteronet kan påvirke utviklingen av hjernen og barnets ytre, genetiske utseende. Det kan ta fem til ti år før disse endringene viser seg.

Deformerte kjønnsorgan

Også endokrinolog Lorena Lewy-Alterbaum, som har arbeidet med flere transseksuelle pasienter, er enig i at det er alvorlige helseaspekter å ta hensyn til

- Jeg er bekymret for at dette lille jentefosteret har svømt rundt i en livmor hvor testosteron-nivået har vært mye høyere enn normalt. Kjønnsorganene hennes kan bli forstørret eller fordreide.

- Traumatisk

Eksperter sier også at barnet kan utvikle alvorlige psykiske forstyrrelser.

- Dette er mye mer traumatisk enn å skulle leve med foreldre som er homofile eller transvestitter, sier psykolog Judy Kuriansky.

- Jenta blir jo nødt til å fortelle vennene sine at det var pappa som fødte henne.

Anonym donor

Thomas Beatie, som ble født som kvinne og tidligere het Tracy Lagondin, skal ha trosset legenes advarsler om at barnet kan utvikle livstruende helseproblemer.

Les også:

Thomas (34) fødte en datter

Beatie har gjennomgått kjønnsoperasjoner for å bli mann, men valgte å beholde sine kvinnelige kjønnsorganer.

- Jeg valgte å ikke gjøre noe med kjønnsorganene fordi jeg ville ha barn en dag, sa Beatie i et intervju med Oprah Winfrey i april.

Thomas fikk en inseminering, som kona Nancy utførte hjemme hos paret, og det ble brukt sæd fra en anonym donor.

HØYGRAVID MANN: Thomas Beatie og kona Nancy under Oprah Winfrey-showet de deltok i tidligere i vår. Da var Beatie over halvveis i svangerskapet.

HØYGRAVID MANN: Thomas Beatie og kona Nancy under Oprah Winfrey-showet de deltok i tidligere i vår. Da var Beatie over halvveis i svangerskapet. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning