Nikotin

– Bra for hukommelsen og konsentrasjonen

Nikotin kan gi bedre konsentrasjon og hukommelse, hevder britiske forskere.

FORTSATT SKADELIG: TIl tross for at røyking kan være gunstig for hukommelsen, er det fortsatt sunnest å la være.

FORTSATT SKADELIG: TIl tross for at røyking kan være gunstig for hukommelsen, er det fortsatt sunnest å la være. Foto: FOTO: Scanpix

Publisert Oppdatert

De fleste medisiner har en blanding av nyttige og skadelige effekter, og nikotin er ikke noe unntak

Oppdagelsen gir håp om at det vil være mulig å utvikle en nikotinpille som kan brukes i behandlingen av Alzheimers, skriver Daily Mail.

Færre bivirkninger

Eksperter utvikler nå medikamenter som har de samme aktive ingrediensene som tobakk, men uten å forårsake hjerte- og karsykdommer, kreft, slag eller avhengighet.

Forskerne, som presenterer sine siste funn på en hjernekonferanse i Geneve mandag, håper at den nye medisinen vil ha færre bivirkninger enn dagens medisin mot demens. Men de understreker at den nye behandlingen ikke vil være en kur.

Men forhåpentligvis vil medisinen kunne gi pasienter noen ekstra måneder der de slipper å være avhengig av hjelp fra andre.

Lovende forsøk

Det er professor Ian Stoleman ved King's College i London som har påvist at nikotin kan forbedre rotters evner i intelligens- og hukommelsestester.

- De fleste medisiner har en blanding av nyttige og skadelige effekter, og nikotin er ikke noe unntak, sier han til Daily Mail.

Forskningsteamet i London trente rottene opp til å respondere på et lysglimt. Flyttet de seg til riktig sted, ble de belønnet med mat.

Færre lot seg distrahere

Etter at rottene viste at de mestret oppgaven, klarte de å gjennomføre forsøket riktig cirka 80 prosent av gangene. Men etter at nikotin ble injisert, steg tallet med fem prosent.

Når rottene ble distrahert med høye lyder, klarte de bare oppgavene 50 prosent av gangene - men 80 prosent av gangene med nikotin.

Medikamentet vil forhåpentligvis være tilgjengelig om fem år.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning