Blod i avføringen

Dette kan blod i avføringen bety

Ulik konsistens og farge på blodet har mye å si.

BLOD: Hvis det kommer blod papiret når du tørker deg, skal du være litt på vakt.

BLOD: Hvis det kommer blod papiret når du tørker deg, skal du være litt på vakt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

- Alt fra alvorlige til bagatellmessige årsaker kan ligge til grunn for blod i avføringen. En vanlig årsak til frisk, lyserød blødning i avføringen er hemoroider eller sprekkdannelser nær endetarmsområdet, sier Peder Tobias Sandvold Olsen.

Han er gastroenterolog ved Volvat Medisinske Senter.

Olsen forteller at dette kan komme i alle aldersgrupper, og at slike blødninger kan komme og gå uten øvrige, ledsagende symptomer.

Synlig eller usynlig

Allmennlege Torstein Bjørndal ved Medi3 i Ulsteinvik bekrefter dette.

- Blod i avføringen kan enten dreie seg om synlig blod eller usynlig blod som kun vises på prøver, sier han.

Synlig, friskt blod kan blant annet være et symptom på hemorroider, sprekker i endetarmen, polypper, infeksjon, divertikkelsykdom eller inflammatorisk tarmsykdom.

- Er blodet mørkere og levret, kommer det fra lenger oppe i tarmsystemet. Det kan komme fra tykktarmen eller tynntarmen, og dersom blodet fremstår som svart og kaffegrutlignende, kan det komme fra blødninger i magesekken, sier han.

Årsaken kan da være inflammatorisk tarmsykdom, magesår, magesekkreft, tykktarmskreft eller tynntarmskreft.

- Kreft i tynntarmen gir imidlertid sjelden synlig blødning, sier han.

Diaré og smerter

Det finnes ifølge Olsen flere former for betennelser som kan ramme tarmen og føre til blod i avføringen.

- Eksempler på slike betennelser er Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Disse rammer ofte unge voksne og vil som regel ledsages av symptomer som diaré eller smerter i magen. En annen form for betennelse som kan gi blødning fra tarm er divertikulitt eller utposing fra tarmen. Dette ses oftest hos eldre mennesker, sier han.

Svart avføring

Den aller mest alvorlige årsaken til blødning fra tarm er likevel kreftsykdom.

- Sykdommen rammer som regel mennesker over 50 år, men vi ser nå en tendens til at yngre også rammes i økende grad. Litt avhengig av hvor i tarmen svulsten er lokalisert, vil den kunne gi opphav til lyserødt eller mørkere blod i avføringen, sier Olsen.

Avføringen kan også bli helt svart, særlig hvis blødningskilden er lokalisert lenger oppe i tarmen.

- Svart avføring kan også ses for eksempel ved blødning fra magesår, bekrefter han.

Blod på papiret

Blod i avføringen trenger ikke å være farlig, og dette vil du altså til en viss grad kunne tyde utfra farge og konsistens.

- Er blodet frisk og lyst er årsaken som oftest ufarlige hemorroider og sprekker i slimhinnen. Blodet kommer da gjerne bare på dopapiret og ikke blandet i avføringen, men det er ikke nødvendigvis så lett å skille, sier Bjørndal.

Han legger til at endring i avføringsvaner over tid alltid bør vurderes av lege.

- Dette gjelder også dersom du får svart, kaffegrutliknende avføring, som skal undersøkes som øyeblikkelig hjelp, eller friskt blod som ikke går over i løpet av noen dager.

Olsen legger til at du også bør gå til legen hvis blødningen ledsages av øvrige symptomer, slik som magesmerter, avføringsendring, feber eller nedsatt allmenntilstand.

Kameraundersøkelser

Dersom du kommer til legen med slike bekymringer, vil legen starte med å gjøre en klinisk undersøkelse av mage og endetarm.

- Legen vil også ta blodprøver for å kontrollere blodverdier og jernlager. Blødninger fra tarm gir nemlig ofte jernmangel, sier Bjørndal.

Fastlegen henviser så eventuelt videre til koloskopi, som er en kameraundersøkelse av endetarm og tykktarm.

- Det kan også være aktuelt med gastroskopi, som er en kameraundersøkelse av spiserør, magesekk og øvre del av tynntarmen, sier han.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning