Arbeidsmiljø og helse:

Er du en god kollega?

Godt arbeidsmiljø gir lavere sykefravær. Her er ti tips som gjør deg til en bedre kollega.

BEVISSTHET: Arbeidsmiljøet er først og fremst leders ansvar. Men alle arbeidstakere må bli mer bevisst sitt ansvar og sine muligheter til å påvirke arbeidsmiljøet positivt.
BEVISSTHET: Arbeidsmiljøet er først og fremst leders ansvar. Men alle arbeidstakere må bli mer bevisst sitt ansvar og sine muligheter til å påvirke arbeidsmiljøet positivt. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert
STØTTE: Gode og støttende kolleger gjør at man takler større utfordringer.
STØTTE: Gode og støttende kolleger gjør at man takler større utfordringer. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Forskning viser at sosial støtte fra kolleger er en viktig buffer mot stress, sykdom og overbelastning.

Hvordan er miljøet på din arbeidsplass? Svar i avstemningen nederst i artikkelen.

- Gode og støttende kolleger gjør at man takler større utfordringer. Det betyr at fravær av god kollegial støtte og et dårlig psykososialt arbeidsmiljø kan oppleves som psykiske belastninger på jobb. Dette kan igjen føre til helseproblemer og sykefravær, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

Potensial for bedre arbeidsmiljø

En ny undersøkelse viser at fire av ti nordmenn savner hyppigere tilbakemeldinger fra sine kolleger. Hver fjerde ansatt mener de har begrenset mulighet til å påvirke arbeidsmiljøet på jobben.

Venner og en jobb vi trives i, er de viktigste kildene til å oppleve lykke.

Finboe Svendsen mener det er et stort potensial for å bedre arbeidsmiljøet i Norge.

- Arbeidsmiljøet er først og fremst leders ansvar. Men alle arbeidstakere må bli mer bevisst sitt ansvar og sine muligheter til å påvirke arbeidsmiljøet positivt. Å gi tilbakemeldinger, både faglig og sosialt, er viktig for et godt arbeidsmiljø, sier Finboe Svendsen.

Sjeldne tilbakemeldinger

Ni av ti nordmenn er fornøyd med jobben sin. I undersøkelsen gjennomført av TNS Gallup fremgår det at tre av ti får tilbakemeldinger fra kolleger en gang i måneden eller sjeldnere.

- En god kultur for tilbakemeldinger på arbeidsplassen gjør at folk føler seg sett og verdsatt, og det bidrar til læring og utvikling. For at jobben skal være et godt sted å være, er det ikke alltid nok at arbeidsgiver følger arbeidsmiljøloven til punkt og prikke. I virkelig gode arbeidsmiljøer tar også de ansatte ansvar og bidrar positivt til at jobbhverdagen blir god for alle. Det handler i stor grad om å være en god kollega, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Jobb og fritid blandes sammen

En av tre norske arbeidstakere blir ukentlig eller oftere kontaktet av jobben utenom arbeidstid. Det viser ferske tall fra SSB. Arbeidsliv i Norden uttrykker bekymring for de helsemessige konsekvensene av at arbeidstid og fritid glir over i hverandre.

Sjekk deg selv - er du effektiv på jobben?

Stress er en sykdomsfaktor

Tall fra SINTEF har vist at så mye som to tredjedeler av langtidssykefraværet helt eller delvis skyldes forhold på jobben, og stress er en viktig årsak til sykdom.

Det er forskjell på sunt og usunt stress. Mye stress over lang tid kan gi oss problemer med den psykiske helsa. Utbrenthet, depresjon og angst begynner ofte med langvarig stress.

En dansk studie viser ifølge Arbeidstilsynet at psykososiale faktorer forklarer 29 prosent av alt sykefravær.

Det verste er å bli oversett

Seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Asbjørn Grimsmo, kjenner seg igjen i problemstillingen.

- Det er velkjent i forskningen at folk ikke får tilbakemelding på arbeidet sitt. Noe av det verste både på jobb og privat er at en blir oversett og gjort til luft, sier Grimsmo til Klikk.no.

Han har mer enn 20 års erfaring med forskning på arbeidsmiljø og arbeidslivskonflikter.

Hva kan du gjøre?

Arbeidstilsynets kampanje "Gode kolleger - en del av jobben" fokuserer på at hver og en av oss påvirker arbeidsmiljøet for oss selv og våre kolleger. Vi har alle et ansvar for å være en god kollega - fordi godt kollegaskap forebygger arbeidsmiljøproblemer. Arbeidstilsynet har derfor satt opp en liste med tips til hvordan kollegaer kan støtte hverandre og slik bidra til et godt arbeidsmiljø:

1) Husk at ditt bidrag er viktig: Vær bevisst på din egen påvirkningskraft. Alle kan påvirke eget arbeidsmiljø. Du har både ansvar og mulighet for å bidra positivt til en god arbeidsdag for alle.

2) Ta initiativ: Si fra til lederen din dersom det er noe i arbeidsmiljøet som ikke er bra. Ta initiativ og foreslå forbedringer dersom du synes det er behov for det.

3) Bidra til god dialog: Snakk med leder og kolleger om det som er vanskelig. Slik kan dere sammen skape en åpen og god dialog, med takhøyde for å ta opp problemer.

4) Del kunnskap: Del kunnskap, informasjon, tips og råd med kollegene dine.

5) Ta deg tid: Ta deg tid til de rundt deg i hverdagen. God sosial støtte fra kolleger og leder gjør oss i stand til å takle større utfordringer og er en viktig buffer mot stress, overbelastning og sykdom.

6) Bidra til en god tilbakemeldingskultur: Gi konstruktive tilbakemeldinger - og ta imot tilbakemeldinger på en konstruktiv måte. Alle kan bli bedre og tilbakemeldinger gir mulighet for læring og utvikling.

7) Gi anerkjennelse: Alle trenger å bli sett og verdsatt for å trives på jobb. Lytt til andre og vis interesse for det kollegene dine jobber med. Gi kollegene dine anerkjennelse for den jobben de gjør.

8) Følg felles kjøreregler: Følg de kjørereglene og rutinene dere er blitt enige om på arbeidsplassen din.

9) Ta avstand fra mobbing: Ikke aksepter mobbing eller utfrysing. Ta kontakt med verneombudet hvis du er usikker på hva du bør gjøre.

10) Vær inkluderende: Snakk pent om hverandre. Snakk med folk, ikke om folk. Den gode fellesskapsfølelsen - vi-følelsen - er et viktig kjennetegn på et sunt og godt arbeidsmiljø.

- Dette er generelt gode råd, i overensstemmelse med forskningsresultater fra en rekke prosjekter, selv om det kan være vanskelig å følge enkelte av rådene, sier Asbjørn Grimsmo.

Organisering på arbeidsplassen er viktig

Han mener tipsene fungerer bedre som mål enn midler for å få til et godt psykososialt miljø på jobben.

- Rådene har preg av et sterkt individperspektiv, der fokus er på hva den enkelte kan bidra med. Det er lett å glemme at strukturelle betingelser på jobben kan gjøre det vanskelig for den enkelte å følge disse rådene. Ta punkt 5 for eksempel - "ta deg tid". På steder med dårlig bemanning, høyt tempo og mye stress kan nettopp tidsnød føre til dårlig arbeidsmiljø. Du kan be den enkelte om å ta seg sammen, jobbe raskere og være støttende overfor kolleger, men du blir ikke kvitt problemet før du gjør noe med den strukturelle betingelsen - nemlig at man er underbemannet, sier Grimsmo.

Ikke bare å si fra

Han vil ha fokus på hvordan organiseringen understøtter oppgaveløsningen de ansatte står overfor.

- På en del av punktene i tipslisten fra Arbeidstilsynet ligger problemet i organiseringen på arbeidsplassen. Du vil ikke komme i mål før du gjør noe med den, sier Grimsmo.

Statistikk fra SSBs Samordnet levekårsundersøkelse 2009 viser at det ikke er bare bare å ta initiativ og si fra til lederen sin om ting som ikke er bra.

- Omtrent en tredjedel av norske arbeidstakere sier at de befinner seg i en situasjon hvor de risikerer å møte uvilje fra sjefen hvis de kommer med kritiske synspunkter på arbeidsmiljøet på jobben, sier Grimsmo.

- Måten arbeidet er strukturert på - det vi kaller det organisatoriske arbeidsmiljøet - er helt avgjørende for hvordan folk har det på jobben. Når vi er ute på tilsyn, er dette noe vi fokuserer sterkt på, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

- Det Grimsmo sier er helt i tråd med det Arbeidstilsynet står for, og som vi jobber for at arbeidsgivere skal ta inn over seg. I tillegg ønsker vi å motivere enkeltindivider til å bli mer bevisst sin påvirkningskraft, og det er i denne sammenhengen vi gir disse tipsene. Men det er arbeidsgivers ansvar å legge til rette for at det skal være mulig for den enkelte å være en god kollega - og bidra positivt til arbeidsmiljøet, sier Finboe Svendsen.

LES OGSÅ:

Slik takler du stress

- Sov på jobben!

Lyver på seg migrene

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også