Symptomer på jernmangelanemi

 • Tretthet
 • Svimmelhet
 • Nedsatt fysisk yteevne
 • Hjertebank
 • Tungpust
 • Hodepine
 • Øresus
 • Hos personer med åreforkalkning i hjertets eller beinas blodårer, kan anemi også føre til forverring av brystsmerter (angina pectoris) eller smerter i beina under anstrengelse

Kilde: NHI.no

Omlag hver tiende norske kvinne i alderen 16 til 55 år lider av jernmangel. På listen over symptomer for alvorlig jernmangel finnes blant annet øresus.

10 til 15 prosent av den norske befolkningen sjeneres også av plagsom øresus.

Del

De to tingene kan ha en sammenheng.

Øresus beskrives ofte som susing, brumming, motorlyd eller pipetoner og er en subjektiv lydopplevelse uten ytre lydkilde. Du kan høre etterligninger av lydene her.

Slappe, svimle damer

Menn lider sjelden av jernmangel. Det er fordi de ikke har noen naturlig tapsutgang av blod. Men det har kvinner.

- Jern finner vi inne i hemoglobinet, de røde blodcellene. Når vi har jernmangel får vi derfor færre og mindre røde blodceller, forklarer ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Kvinner har oftere jernmagel enn menn fordi de menstruerer.

von Krogh sier det er en relativt vanlig mangelsykdom hos norske kvinner, og tror det finnes mange som ikke er klar over de har en mangel når symptomene dukker opp (se liste over symptomer til høyre).

- Når kroppen har for få røde blodceller, gjør ikke blodet jobben sin godt nok med å transportere oksygen rundt i kroppen. Det gjør at man kan føle seg slapp og svimmel, sier von Krogh.

Dette er øresus

Øresus - også kalt tinnitus - er en subjektiv lydopplevelse uten ytre lydkilde, som kan arte seg som susing, brumming, motorlyd eller pipetoner.

En halv million nordmenn rapporterer om tinnitus. For 210.000 går dette utover søvnkvaliteten, mens 50.000 nordmenn får livskvaliteten ødelagt.

Det finnes metoder for å bestemme nivå og tonehøyde på tinnituslyden. Men det er ingen sammenheng mellom nivået til lyden og hvor plagsom den oppfattes.

Kronisk øresus, øresus av mer enn seks måneders varighet, kan skyldes støyskader, alder, hodeskader, ørevoks og andre forhold som gir hørselstap.

Sykdom og helsebelastninger bidra også til øresus. De vanligste er øresykdommer, infeksjoner, Meniers sykdom, høyt blodtrykk, hypotyreose, diabetes 1 og 2, hjertekarsykdommer, stress, muskelspenninger, angst og depresjon, medisinbivirkninger og tidligere cellegiftbehandling.

I sjeldne tilfeller kan tinnitus være forårsaket av hjernesvulst eller svulst på hørselsnerven.

Tinnitus kan til en viss grad være arvelig. Ny norsk forskning viser at tinnitus likevel ikke er så arvelig som nedsatt hørsel.

Blodpumpa gir øresus

Når nivået av hemoglobin går under et bestemt nivå, har du jernmangelanemi - noe som betyr redusert oksygentransport og nedsatt aktivitet for jernavhengige enzymer, sier von Krogh.

- Når du får en uttalt jernmangel og kroppen ikke finner jern til å lage nok røde blodceller, går blodprosenten ned. Og når den blir lavere forsøker kroppen å kompensere ved å øke blodvolumet og pulsfrekvensen, forklarer allmennlege Ingard Løge ved NHI.no .

Hjertet pumper derfor ut større mengder blod ved hvert hjerteslag. Det økte volumet høres som øresus.

- Slagvolumet, som det kalles, øker betydelig når kroppen prøver å kompensere det den kan. Det økte blodvolumet kan høres ut som sus i øregangene, sier Løge.

- Man kan også tenke seg at lav blodprosent kan føre til en surstoffmangel som fintfølende organer, for eksempel øret, kan reagere på. Men det er mer spekulasjon.

Jernmangel eller anemi

Jernmangel alene gir ingen spesifikke symptomer. Kroppen klarer seg fint med tomme jernlagre i perioder, da den henter det jernet du trenger via kosten. Men har du tomme jernlagre over tid, er du i faresonen for å utvikle jernmangelanemi. Symptomene kommer først når du har tomme jernlagre og utvikler blodmangel (anemi).

- Det er mellom 2 og 3 prosent av norske kvinner som har anemi, sier von Krogh.

På folkemunne sier vi da at du er blodfattig.

RØDT = JERN: Jo rødere kjøttet er, jo mer jern inneholder det. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Mat med mye jern

Har du lite jern, men uten å ha utviklet anemi, vil et sunt og jernrikt kosthold som regel være nok til å fylle opp jernlagrene:

* Bruk rødt kjøtt til middag noen dager i uka.

* Velg grove kornslag - jo grovere korn, jo mer jern.

* Bruk leverpostei og prim som pålegg daglig.

* Spis viltkjøtt - Reinsdyr, hjort og elg er våre mest jernrike kjøttslag.

* Spis frukt eller drikk juice sammen med brødmåltidet så øker du opptaket av kornets jern.

* Ikke drikk kaffe eller te til måltidene. De hemmer jernopptaket.

* Kok tomatrettene dine i jerngryte.

* Bruk spinat - dette er en av de får gode jernkildene blant grønnsakene.

* Skal du spise havregryn eller kornblanding, så la grynene ligge i litt vann natten over. Dette øker tilgjengeligheten av jern i kornet.

Spis jernholdig mat

Jerntilskuddet er borte fra brunosten. Men det finnes mange andre matvarer som gir oss tilskudd av jern i en naturlig form.

Det finnes to typer jern. Den ene, hemjern, er bundet til hemoglobin. Den andre, ikke-hemjern, finnes i vegetariske matsorter.

- Den beste kilden er rødt kjøtt og innmat. Jo rødere kjøttet er, jo mer hemoglobin er det i det. Og i hemoglobinet finnes jernet, sier von Krogh.

1/3 av alt jernet vi får i oss via kosten, kommer fra de vegetariske matsortene.

- Grovt brød og helkornprodukter er en god, viktig kilde. Husk også å få i deg c-vitaminer, det hjelper kroppen å ta opp jernet, sier von Krogh.

Kaffe og te hindrer opptak

Har du problemer med lave jernlagre, bør du ikke drikke kaffe eller te til maten, men heller mellom måltidene.

- Det er fordi garvesyren i kaffe og te binder seg til ikke-hemjernet og hindrer kroppen i å ta det opp, sier von Krogh.

- Det er registert et tilfelle der en kvinne utviklet jernmangelanemi fordi hun drakk te til hvert måltid.

Garvesyre finnes også i vin, men ikke forkast rødvin til biffen helt ennå:

- Det gjelder ikke rødvin og biff fordi jernet i rødt kjøtt er hemjern, som ikke bindes opp av garvesyren på samme måte.

JERNFROKOST

Har du jernmangel, kan en skive grovbrød med leverpostei pyntet med paprika og persille, akkompagnert av et glass appelsinjuice, gi en god start på dagen. Grovbrødet, leverposteien og persillen gir kroppen jern, mens appelsinjuicen hjelper kroppen å ta opp jernet.

Hemjernholdige matvarer:

 • Rødt kjøtt
 • Leverpostei
 • Lungemos
 • Blodklubb
 • Annen innmat

Ikke-hemjernholdige matvarer

 • Helkornprodukter
 • Brokkoli
 • Rosenkål
 • Grønne bønner
 • Grønnkål

Kilde: Lise von Krogh

Les også:

Mat som gir sunt hår

Derfor trøstespiser kvinner

Guide til vitaminene du trenger

Grønn medisin - spis deg frisk!

Helseleksikon: Anemi (blodmangel)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Anemi (blodmangel)

Tilstand der en har unormalt lave verdier av røde blodlegemer.

Årsaker

Anemi er mer et symptom enn en konkret diagnose. Det er tre årsaksforhold som kan forklare at enkelte blir anemiske:

- mangelfull produksjon av røde blodlegemer

- et omfattende blodtap

- kronisk sykdom som forårsaker unormal nedbryting av celler.

Mangelfull produksjon av røde blodlegemer

En gjennomsnittlig voksen person har fem liter blod som består av milliarder av celler. Røde blodlegemer har en levetid på omkring fire måneder, og produseres i et stort antall i benmargen, der det også produseres andre sentrale blodbestanddeler - nemlig hvite blodlegemer og blodplater. Den omfattende produksjonen er avhengig av grunnleggende "råmaterialer", dvs. protein til produksjonen av celler, og jern til produksjonen av hemoglobinmolekyler.

Ulike mikronæringsstoffer inngår også i produksjonen, hvorav det best kjente er vitamin B12. Hvis man har mangel på noen av stoffene nevnt over, utvikler man anemi. Mangler man vitamin B12, kan årsaken være pernisiøs anemi. Strenge vegetarianere (veganere) blir ofte anemiske som resultat av at de mangler jern, men dette kan unngås hvis man har et variert (vegetarisk) kosthold som inkluderer egg.

Anemi oppstår oftest pga. at man har et kosthold som ikke er variert nok, men tilstanden kan også skyldes tarmsykdommer, som cøliaki. Fungerer ikke benmargen som den skal, kan dette også virke inn på produksjonen av røde blodlegemer. Benmargssvikt kan bl.a. oppstå hos leukemipasienter og hos personer med annen kreftsykdom som har fått ødelagt benmargen pga. behandling med cellegift.

Omfattende blodtap

Milten har til oppgave å tilintetgjøre utrangerte blodlegemer. Et eget hormonsystem arbeider i takt med graden av ødeleggelse og produksjon av blodlegemer. Systemene bryter imidlertid sammen hvis man mister store mengder blod, i forbindelse med f.eks. voldsomme menstruasjonsblødninger, magesår eller sår i tolvfingertarmen, kreft i tykktarmen eller blodig urin. Det finnes også flere medisintyper som kan forårsake blodlekkasjer fra magesekken, deriblant acetylsalisylsyre og betennelseshemmende preparater som brukes ved reumatisk sykdom.

Unormal nedbryting av celler

Enkelte er fra naturens side utstyrt med lite motstandsdyktige (fragile) blodlegemer - bl.a. personer som er rammet av sferocytose og sigdcelleanemi. Det finnes også mange kroniske lidelser, som kreft og nyresykdom, som av grunner man ikke helt kjenner til, fører til anemi. I disse sykdomstilfellene er anemien ofte vanskelig å behandle.

Symptomer

De fleste opplever å være trøtte og slitne uten noen åpenbar grunn. Faller blodmengden til halvparten av det som er normalt, fører mangelfull oksygentilførsel via de røde blodlegemene til at man overmannes av en voldsom slapphet. Enkelte får regelrett pusteproblemer. Eldre mennesker får ofte brystsmerter. Noen får tilleggssymptomer i form av vekttap hvis anemien skyldes f.eks. kreft eller mangelfull absorbsjon i tarmene.

Behandling

Det fordrer ofte det reneste detektivarbeid å finne ut hva som forårsaker anemi i hvert enkelt tilfelle. Kartleggingen består ofte i å vurdere alt fra personens kosthold og om det foreligger blodtap i tarmene eller i urinen, til at man ønsker å utelukke at blodmangelen skyldes sykdommer som spiserørsbrokk (hiatus hernie), magekreft eller tarmkreft - særlig hos eldre personer.

Oppdager man at anemien skyldes eksempelvis et dårlig kosthold eller kraftige menstruasjonsblødninger, behandles tilstanden med jern og vitaminer. Det er viktig med regelmessige blodprøver som kan vise om tiltakene virker etter hensikten.

Pernisiøs anemi behandles med vitamin B12-injeksjoner og folinsyretilskudd. Ved omfattende anemi, som gir alvorlige symptomer, kan det være aktuelt med blodoverføring.

Se flere saker fra: Helseleksikon

TrudeSusegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!