Det er nå ekstremt høyt nivå av bjørkepollen på Østlandet og i Oslo-området.

Det skriver Norges Astma- og allergiforbund på sine nettsider.

Bjørkepollenspredningen begynte for en ukes tid siden og varer antagelig til midten av mai på Østlandet.

Se pollenvarslingen her.

Dobbel dose

Men hva kan du gjøre mens spredningen er på sitt verste, og det klør i øyne og nese?

- Bruk allergimedisin regelmessig. Du kan gjerne ta dobbel dose når det er meldt ekstremt kraftig spredning. Bruk også øyedråper og allerginesespray, sier Klikks legeekspert, Ragnhild Halvorsen.

Verst på ettermiddagen

Hvis du fortsatt klør i øyne og nese etter å ha tatt medisiner, øyedråper og nesespray, kan det også hjelpe å skylle øynene med øyeskyllevann. Du kan også skylle øyne og nese med saltvannsoppløsning.

TIDLIG SESONG: Årest bjørkepollensesong startet tidlig. © Foto: Elena Elisseeva/Crestock

- Ikke luft sengetøy ute i disse nærmeste dagene. Da drar du med deg fullt av pollen inn i huset. Det er også lurt å holde vinduene lukket når spredningen er som verst, nemlig om ettermiddagen, sier Halvorsen.

Les også:

Skeptisk til pollenvaksine

Plagsom pollen

Tidlig sesongstart

Regnet natt til tirsdag kan ha hjulpet litt for allergikerne, men også de neste dagene frem mot 1.mai-helgen er det ventet ekstremt kraftig bjørkepollennivå.

Sesongen startet tidlig på Østlandet i år fordi været har vært varmt og solfylt.

Resten av kystområdene i sør og vest, helt opp til Møre og Romsdal har nå generelt kraftig spredning av bjørkepollen, mens sesongen i Trøndelag nettopp har startet. Der er spredningen på et moderat nivå, foreløpig.

Les mer om allergi på Pasienthåndboka.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!