- Det som er spesielt med dette viruset, er at det er nytt virus som smitter mellom mennesker. Det betyr at det ikke finnes noen god beskyttelse mot det, sier overlege Susanne Gjeruldsen Dudman ved Folkehelseinstituttet.

Forsvarsløse

- Så immunforsvaret vårt har ikke vært i kontakt med det før?

- Det ser slik ut, ja.

Les også:

10 myter om influensa og forkjølelse

- Men hvordan kan et virus oppstå sånn uten videre?

- Influensavirus oppstår ved at det hele tiden endrer seg, slik at det til slutt oppstår nye typer. Spørsmålet er hvor annerledes det nye viruset er sammenlignet med de som har sirkulert tidligere, sier Dudman.

Ikke smitte fra svin

- Hvorfor kalles det «svineinfluensaen»?

- Det skyldes at viruset har egenskaper i seg fra svin, men det har også trekk fra fugl og menneske. Det er en blanding, men viruset smitter ikke fra svin til menneske. Det ser ut til at det bare smitter mellom mennesker.

- Vanlig influensa

Dudman forteller at vi nå må forberede oss på en ekstra influensasesong, nå som vi endelig er blitt ferdige med vinterens influeansavirus.

- Er dette like ufarlig som en tradisjonell influensa?

- Akkurat det er vanskkelig å si sikkert nå, men man vil anta at det vil arte seg som en vanlig influensa, sier overlege Susanne Gjeruldsen Dudman ved Folkehelsa.

Les mer:

Se om barnet ditt er sykt

Tilbake til Klikk Helse

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!