Selvbruning med melanotan

I koma etter selvbruning

Nordmenn ned i ungdomsskolealder setter selvbruningssprøyter.

LETTKLEDD: Modell Ann Mari Olsen (20) synes det er skremmende at en kvinne falt i koma etter å ha brukt "bli brun-sprøyte", men mener at hun selv bruker det illegale preparatet på en forsvarlig måte. Her er hun på modelloppdrag for Vi Menn.
LETTKLEDD: Modell Ann Mari Olsen (20) synes det er skremmende at en kvinne falt i koma etter å ha brukt "bli brun-sprøyte", men mener at hun selv bruker det illegale preparatet på en forsvarlig måte. Her er hun på modelloppdrag for Vi Menn. Foto: Foto: Frode Jensen
Sist oppdatert

Melanotan

  • Melanotan er en kunstig variant av det naturlige hormonet MSH (melanocyttstimulerende hormon). MSH stimulerer blant annet celler i huden (melanocytter) til å danne mer av stoffene som gir brunfarge.
  • Melanotan har andre virkninger i kroppen enn å gi økt brunfarge. Melanotan påvirker binyrene og en rekke andre funksjoner i kroppen. Dette kan blant annet påvirke matlyst, seksualfunksjon og sukkerbalanse.

Til tross for at en kristiansandskvinne på 29 år havnet i koma og svevde mellom liv og død etter å ha brukt Melanotan, injiserer fortsatt mange nordmenn det kunstige hormonet for å bli brune.

Tenåringer setter sprøyter

Facebook er nordmenn blant de ivrigste til å danne grupper og diskutere Melanotan. Flere norske bloggere forherliger metoden, og ungdommer ned i 15-16 årsalderen skriver åpenlyst om sine "eksperimenter".

Selv om de fleste er mest opptatte av at de blir brunere, er det flere som klager over uønskede bivirkninger.

Har brukt Melanotan

Modellen Ann Mari Olsen (20) har også brukt Melanotan, og har blogget om det.

- Jeg har bare hatt positive opplevelser med Melanotan, sett bort fra litt kvalme, sier Ann Mari Olsen til klikk.no.

Fra Ann Mari Olsens blogg:

"Jeg har alltid hatet sprøyter, så det var ikke noe jeg gledet meg til, men det gikk. Kanylen er liten og supertynn, og jeg kjenner som regel ingenting. Like etter svei det og sprengte litt i huden. Ble også svimmel og kvalm en del ganger, men de tror jeg er mest psykisk, jeg hater og er livredd sprøyter.

Sammen med brunfargen kom også føflekker. En del venner kommenterte det, men jeg synes det ikke var så ille. Jeg fikk ikke mange, men noen, og de jeg hadde, ble mørkere. De aller fleste får jo flere føflekker og ikke minst fregner når de er ute i sola."

KVALM: Fotomodell Ann Mari Olsen vedgår å ha blitt kvalm etter at hun begynte med Melanotan. Hun har også fått flere og mørkere føflekker .
KVALM: Fotomodell Ann Mari Olsen vedgår å ha blitt kvalm etter at hun begynte med Melanotan. Hun har også fått flere og mørkere føflekker . Foto: Foto: Frode Jensen

Les hele blogginnlegget her.

Hormonpreparatet Melanotan kommer i pulveform og skal blandes med sterilt vann før det injiseres med sprøyte.

Etterlyser respekt

Ann Mari Olsen vil ikke anbefale andre å prøve Melanotan, men etterlyser mer respekt for dem som velger å gjøre det.

- Enkelte bloggere skriver at folk har dødd av Melanotan, eller at øynene er blitt gule og så videre. Når uvitende folk skriver slik, tror jeg at det gjør at inntrykket av Melanotan blir veldig dårlig også, sier Ann Mari.

Tar sol

Av og til kan fotomodeller bli anmodet om å ta solarium eller spraytan for å få farge. Ann Mari har funnet sin favorittoppskrift på å bli brun.

ILLEGALT MARKED: Legemiddelverket frykter at hormonpreparatet Melanotan kan bli forfalsket eller tilsatt andre ulovlige stoffer.
ILLEGALT MARKED: Legemiddelverket frykter at hormonpreparatet Melanotan kan bli forfalsket eller tilsatt andre ulovlige stoffer. Foto: Foto: Crestock

- Etter at jeg begynte på Melanotan, blir jeg brun etter to-tre turer i solarium, sier hun.

Havnet i koma

20-åringen har hørt om kvinnen som havnet i koma etter å ha injisert Melanotan.

- Det er selvfølgelig skremmende, men alle kan ikke tåle alt. Hadde jeg merket at jeg ble dårlig av Melanotan, hadde jeg stoppet med en gang. Jeg bruker det med forsiktighet, veldig lave doser og ikke over lengre tid, sier Ann Mari.

Svevde mellom liv og død

Bivirkninger av Melanotan

  • Vanlige bivirkninger av Melanotan er mørke flekker i huden, unormal brunfarge og økning i størrelsen av føflekker.
  • Det er meldt om et tilfelle av en livsfarlig infeksjon i huden og lungene hos en nordmann. I dette tilfellet var glasset med Melanotan forurenset med bakterier.
  • Fagfolk frykter at Melanotan ved lengre tids bruk kan føre til utvikling av ondartet føflekkkreft fordi Melanotan overstimulerer melanocyttene. Slik overstimulering kan føre til at cellene mister styringen og blir til kreftceller.

Kvinnen i Kristiansand ble syk, havnet i koma og svevde mellom liv og død fordi det var farlige bakterier i væsken hun sprøytet inn i kroppen. Da man undersøkte rester i ampullen hun hadde brukt, ble det funnet genetiske spor etter en hissig bakterietype.

- Hun havnet i koma, og det var fare for livet etter at hun fikk en alvorlig infeksjon i blodbanene, sier fylkeslege i Vest-Agder Kristian Hagestad til klikk.no.

Fra Doktor Online: "Hei. Jeg har et nært familiemedlem som har gått til innkjøp av stoffet "malanotan" og påstår at dette er et harmløst selvbruningspreparat..."

Les hele innlegget og hudlegens svar HER.

Ingen rettigheter

Ingen har tillaltelse til å selge Melanotan i Norge, men legemiddelet omsettes illegalt av norske selgere. Det er ikke risikofritt.

Dersom du skulle få alvorlige bivirkninger av Melanotan, kan du få store problemer med å få erstatning, slik du har rett på hvis du blir skadet av lovlige legemidler.

Frykter ulovlige stoff

Legemiddelverket frykter også at det middelet kan bli forfalsket eller bli tilsatt andre ulovlige stoffer, siden det er store penger å tjene på å selge preparater under navnet Melanotan.

- Jeg vil på det sterkeste advare mot å sprøyte inn noe du ikke vet hvordan er fremstilt eller oppbevart. Kjenner man ikke riktig dose eller kvaliteten på stoffet man bruker, kan det være meget farlig, advarer direktør i legemiddelverket Gro Ramsten Wesenberg overfor klikk.no.

Forskning

I USA har man begynt å forske på et syntetisk fremstilt hormon ved navn afamalenodtide.

  • Hormonet stimulerer produksjonen av melanin, som er kroppens naturlige pigment. Håpet er at dette legemiddelet kan verne mot hudkreft og beskytte utsatte personer mot farlig sollys. Men denne virkningen er ennå ikke bevist.
  • Melanotan, som mange nordmenn bestiller på nett, er en syntetisk fremstilt variant av afamalenodtide, men har ikke lik sammensetning.
  • Helsemyndigheter verden over advarer mot bruken av Melanotan fordi man ikke kjenner nok til dosering og langtidsvirkninger.

- Når du sprøyter inn melanotan, sprøyter du inn et hormon som konkurrerer med et naturlig hormon i hypofysen. Det er umulig å si hvilke langtidsvirkninger dette har. Man frykter at Melanotan kan være kreftfremkallende, sier Wesenberg.

Blå lepper og føflekker

Utbredte bivirkninger av Melanotan på kort sikt er kvalme, hodepine og blå lepper. Mange får større og flere føflekker etter å ha brukt stoffet.

- Tenk deg nøye om før du tar Melanotan. Her gjør du noe du ikke aner konsekvensene av på lang sikt. Kanskje du blir brun nå, men hva om du får kreft om 20 år?

Fiksert på utseende

Direktøren i Legemiddelverket tror populariteten til Melanotan skyldes den stadig økende fikseringen på utseende.

- Det er veldig synd at vi er så opptatt av utseende. Jeg skulle ønske vi kunne gå tilbake til den tiden da det ikke var så farlig å være bleik om vinteren, sier Wesenberg.

Flere lokalaviser, blant annet Romsdals Budstikke og Fædrelandsvennen, har avslørt at ungdomsskoleelever bruker Melanotan.

Pulver i posten

Nettet florerer av informasjon om Melanotan. Mye er direkte feil, sier hudlege Jon Langeland.

- Hvis du googler Melanotan, får du svært mange treff. 14-åringer som finner linkene, tror kanskje at det de leser er vitenskapelig bevist. Men det er det som regel ikke, sier Langeland.

- Det er skremmende å tenke på at tenåringer setter sprøyter med et stoff de mottar i posten. Disse ungdommene får kanskje lavere terskel for å begynne med dop også, sier Jon Langeland.

Les mer om Melanotan på nettsidene til Legemiddelverket:

Farlig og ulovlig brunfarge

Legemiddelverket advarer mot bruk av Melanotan

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også