Laserkirurgi:

Får øynene opp for laser

Kast brillene, bli kvitt vorter, pigmentflekker eller åreknuter – uten å måtte legge deg under kniven. Stadig flere behandles med laserkirurgi.

FIKS SYNET: Briller og kontaktlinser blir unødvendig etter at du har laserbehandlet øynene.
FIKS SYNET: Briller og kontaktlinser blir unødvendig etter at du har laserbehandlet øynene. Foto: Foto: Petter Berg
Sist oppdatert

Hva er laser?

Selve ordet laser er en forkortelse for Light Amplification by Simulated Emitted Radiation. Laseren benytter seg av energi som ligger lagret i atomene. En laser forsterker og sender ut elektromagnetisk stråling, som oftest er dette et synlig lys. Dette lyset har en bestemt bølgelengde og en klar farge. Lyset beveger seg i kun én retning, og lysstrålens intensitet er svært kraftig. Det at lyset har en bestemt bølgelengde gjør det mulig å utnytte lyset i behandlinger av forstørrede blodkar, ved hårfjerning og andre ting i hudoverflaten.

Sjekk dette først

Da bruk av laser og intenst pulset lys (IPL) ikke er ufarlig, har Statens strålevern laget en sjekkliste for deg som skal ta en laseroperasjon, enten kosmetisk eller medisinsk.

* Sjekk om virksomheten drives etter strålevernforskriftens krav, om det er helsepersonell som skal utføre eller kontrollere behandlingen, og om helsepersonellet har offentlig godkjenning.

* Laserbruk i kosmetisk behandling krever en ansvarlig lege. Be gjerne om en legetime først, hvis du lurer på noe.

* Spør om behandlingen, og vurder informasjonen du har fått om prosedyrer, faremomenter og eventuelle bivirkninger. Bruk et par dager på å tenke deg om etter at du har vært til konsultasjon.

* Hvis ikke øynene beskyttes, kan det oppstå skader, som forandringer i iris, regnbuehinnen og på netthinnen. Dette kan gi varig nedsatt syn. Derfor skal øynene dine beskyttes med laserbriller tilpasset laseren som brukes.

* Bruk av laser kan også gi forbrenninger og skader på huden, som kan bli til arr eller pigmentløse flekker senere.

* Be om å få oppgitt meldenummeret til laseren som skal brukes, da kan du sjekke at laseren er lovlig.

Se klart

Langsynthet opp til +6 dioptrier (D), nærsynthet ned til -10 D samt skjeve hornhinner opp til rundt 6 D kan korrigeres med laserbehandling. Hvor tykk hornhinnen er, samt hvor stor pupillen er i mørket, avgjør hvor stor brytningsfeil en kan behandle.

Behandlingen består av en operasjon, der det gjøres et mikrokirurgisk inngrep på hornhinnen, og deretter en laserbehandling som skal forandre formen på hornhinnen. Først skjæres det av en tynn lapp av hornhinnen, denne lappen løftes opp, slik at laserbehandlingen kan skje i det underliggende vevet i hornhinnen. Etterpå legges lappen på plass. De fleste kan legge bort brillene rett etter operasjonen, og synet vil stabilisere seg de neste ukene. Vær klar over at laserbehandlingen koster litt.

Som med alle operasjoner, kan det skje komplikasjoner, men dette er sjeldent. Selv om du har laseroperert øynene, vil du kunne få bruk for lesebriller senere.

Tenk at en lysstråle kan være så sterk at den kan rette opp dårlig syn, fjerne rynker og uønsket hårvekst!

Brenner svulster

Siden 1960-tallet er laser blitt brukt i helsesammenheng, men laserteknikken er voldsomt forbedret siden den gang. I dag brukes laser i både medisinsk og kosmetisk behandling.

Les også: Laserbehandling av hornhinnen

Men laser er ikke kun forbeholdt hudleger og øyeleger. Professor Erik Fosse ved Intervensjonssenteret på Rikshospitalet kan opplyse at laserbehandling også brukes i behandlingen av svulster i luftveiene.

Få komplikasjoner

- Den høye energien laseren gir fra seg, kan brukes til å varme opp vevet, slik at vevet dør. På den måten kan vi brenne bort svulster som sitter i luftveiene, for å forhindre at pasienter skal bli kvalt, forteller Fosse, som ble verdenskjent for sin innsats for krigsofrene i Gaza ved inngangen til 2009.

- Dette er en mye enklere behandling enn vanlig operasjon og kan derfor brukes som lindrende behandling hos pasienter som ikke kan kureres for kreften med kirurgi. Dessuten gir laserbehandling få komplikasjoner. Den høye varmen sørger for at det ikke så lett blir blødninger.

Visse begrensninger

- Men laserbehandling i luftveiene er kun lindrende behandling, det kurerer ikke sykdommen, understreker Fosse.

Han legger til at laser har vært testet ut på mange medisinske felt opp gjennom årene, blant annet i behandlingen av tette pulsårer. Dette ble det imidlertid slutt på da behandlingen ga for mange komplikasjoner.

Les også: Helse-Norges mektigste 2009 (Erik Fosse ligger på 73. plass)

Fjerner åreknuter

Åreknuter, derimot, fjernes ofte med laser, og ikke bare av kosmetiske grunner.

- De siste to og et halvt årene har vi brukt laser som et alternativ i behandling av åreknuter. Dette kalles endovenøs laserbehandling. Først lager vi et snitt ved kneleddet, deretter føres en laserfiber opp i samleåren på låret. Energien fra laseren gjør at åren tetter seg. Minsket trykk nedover i leggen fører til at spreng og åreknuter blir borte, forklarer karkirurg Alfred Arvesen ved Oslo Vaskulære Senter på Aker Universitetssykehus.

Les mer: Åreknuter (Pasienthåndboka)

Ikke for alle

Pasientene som laseropereres, sliter først og fremst med smerter, spreng og tyngdefølelse i beinet. Med denne behandlingen slipper pasientene operasjonssår i lysken og full narkose. De får kun lokalbedøvelse og trenger ikke mer enn tre til fem dager med sykmelding. Foreløpig er rundt 60 åreknutepasienter laseroperert hos Arvesen.

- Metoden passer ikke for alle pasientene. Før behandling kreves en ultralydutredning. Men vi håper at flere kan få glede av behandlingen fremover, sier Arvesen.

Les også:

Hårfjerning med laser

Hjelp mot pigmentflekker

LASERGUIDE:

Det finnes ulike typer lasermaskiner, avhengig av bruksområder. Laserbehandling koster litt, så du bør ta kontakt med klinikkene for informasjon om pris.

* Fraxell laser: Forbedrer huden, reduserer rynker, pigmentflekker og behandler arr etter blant annet akne. Skal hjelpe huden med å sette i gang kollagenproduksjonen. Behandlingen kan gjøres på ansiktet, halsen, brystet og hendene, og som regel trengs tre-fem behandlinger.

* N-Lite Laser: Kalles også RegenLite. Forebygger og reduserer akne og rynker i huden. Skal kunne brukes forebyggende for å opprettholde spenstigheten og strukturen i huden. Behandlingen skal ikke gi sår eller merker i huden, men det kan ta noen uker før en ser resultater.

* IPL-lys (intenst pulset lys): Mot uønsket hårvekst. Den nyeste teknologien heter I2PL. Det mørke pigmentet i håret leder lyset og varmen ned i hårsekken, slik at håret blir ødelagt for godt. En trenger fire-s eks behandlinger før en kan bli hårfri. Kan også brukes for å behandle sprengte blodkar, arr og røde merker i ansiktet, i tillegg til behandling av pigmentflekker.

* CO2-laser: Brukes til kirurgiske inngrep, som fjerning av vorter, for å behandle slappe øyelokk eller å fjerne rynker. Brenner av hudlagene og skal gi færre blødninger og mindre smerter etter operasjonen.

* Lasik, Intralasik og ASA: Korrigerer synet. Laserstrålen skal endre krummingen på hornhinnen, for det er krummingen som forårsaker brytningsfeilen. Med laser kan en korrigere slik at lysstrålene fokuseres riktig på netthinnen, så synet blir klart.

* Diodelaser: Skal fjerne uønsket hårvekst. Laserens bølgelengde tas opp i pigmentet i håret, og varmen ledes ned i hårsekken. Dermed ødelegges hårroten. De fleste trenger minst fem-syv behandlinger.

* Lasersmile: Brukes til tannbleking. Skal gi raskere og bedre bleking enn de vanlige blekemidlene og skal gi mindre skader på tannemaljen. Ta kontakt med tannlegen din for mer info.

Les mer: Klikk Helse

Kilder: www.forskning.no, www.wikipedia.no, www.statensstrålevern.no, www.ellipseklinikken.no, www.rikshospitalet.no, Senter for estetisk laserkirurgi, www.synslaser.no og www.pasienthåndboka.no

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også