Headbanging er skadelig

Livsfarlig hoderisting

Headbanging er uhyre skadelig. Lytt til Celine Dion i stedet, foreslår forskerne.

ROBERT DANSER: Bassgitaristen i Metallica, Robert Trujillo, setter liv og helse på spill når han kaster seg ut i headbanger-dansen.
ROBERT DANSER: Bassgitaristen i Metallica, Robert Trujillo, setter liv og helse på spill når han kaster seg ut i headbanger-dansen. Foto: Foto: Mark Humphrey/Scanpix
Sist oppdatert

Australske forskere har nå dokumentert det mange foreldre og besteforeldre har fryktet. Headbanging er skadelig.

Headbanging er, ifølge forskningsrapporten, en populær danseform som utøves sammen med heavy metal-musikk.

Hastighet og vinkel

Problemet med denne danseformen, er at det kan, i noen tilfeller, medføre skader som hørselstap, slagtilfeller og mild traumatisk hjerneskade. Dette i tillegg til allerede kjente, og mer vanlige skader, som vondt i hodet og nakkeskader, hvis hastigheten på hodebevegelsene blir for stor.

Hastigheten på musikken og vinkelen på hode og nakke er essensiell for å beregne hvor stor risikoen for skade er. Men det kommer vi tilbake til.

Populær stil

For å undersøke denne populære danseformen og dens potensielle skadeomfang, gikk forskerne på konserter med Motörhead, Mötley Crüe, Skid Row, The Hell City Glamours, L.A. Guns, Ozzy Osbourne, Winger, Ratt, Whitesnake og W.A.S.P.

De fant ut at stilen der man har hodet opp-ned fortsatt er den mest populære headbangerstilen, men at det allikevel er en stor variasjon innenfor denne dansesjangeren. Å svinge hodet i sirkler, og kaste hodet fra side til side er også populært på konsertene.

PASS DEG LARS: Hvis Lars Ulrich i Metallica har en bevegelsesvinkel av hode og nakke på 75 grader eller mer, kan han være ille ute helsemessig.
PASS DEG LARS: Hvis Lars Ulrich i Metallica har en bevegelsesvinkel av hode og nakke på 75 grader eller mer, kan han være ille ute helsemessig. Foto: Foto: Markus Schreiber/Scanpix

Helseformel

Ut i fra forskningen kunne man regne seg frem til formler som viste når helsen ble satt på spill de gangene man kastet seg ut i denne potensielt farlige dansen.

En gjennomsnittlig sang som testpersonene likte å headbange til, har en hastighet på rundt 146 slag i minuttet. Forskerne mener denne hastigheten kan forårsake både hodepine og svimmelhet, særlig hvis bevegelsesvinkelen til hode og nakke er med enn 75 grader.

Forbli skadefri

Men frykt ikke. Forskerne har også oppskriften på hvordan man kan gå skadefri fra en slik heavy metal-konsert. Virkningene kan nemlig reduseres hvis du reduserer hode- og nakkebevegelsen, eller rett og slett headbanger til musikk med lavere hastighet. Det siste rådet er rett og slett å bare headbange på hver andre beat.

FINN DIN STIL: Den mest populære headbanger-stilen er å ha hodet opp-ned. Men det er også greit å svinge hodet i sirkler, eller kaste hodet fra side til side.
FINN DIN STIL: Den mest populære headbanger-stilen er å ha hodet opp-ned. Men det er også greit å svinge hodet i sirkler, eller kaste hodet fra side til side. Foto: Foto: Mark Humphrey/Scanpix

Det kan virke som noen av rådene i forskningsartikkelen er skrevet etter et fuktig julebord, for eksempel da forskerne nevner at AC/DC burde spille sanger som "Moon River" på konsertene i stedet for "Highway to Hell", og at Cliff Richard burde være frontfigur for en opplysningskampanje om farene ved headbanging. De oppfordrer også til å merke metal-plater med headbangingsadvarsler.

- Lytt til Celine Dion

Og sist men ikke minst oppfordrer forskerne metal-fans til å melde overgang til musikk som Michael Bolton, Celine Dion eller Richard Clayderman.

Studien er publisert i British Medical Journal, og forskerne tilhører et av Australias største universiteter, University of New South Wales i Sydney.

Ifølge forskerne oppstod headbanging som fenomen på en Led Zeppelin-konsert i 1968. Forskjellen var bare at tilhørerne den gangen ga blanke i helserisikoen, og dundret likså godt hodene i scenekanten.

Les forskernes artikkel her.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også