En kvinne ble 25. oktober lagt inn på Akershus universitetssykehus. Hun hadde store liggesår og måtte opereres etter at kroppen hennes hadde grodd fast i madrassen, melder NRK Østlandssendingen.

Kvinnen, som i flere år skal ha ligget på sykehjem, har nektet å ta imot vask og pleie.

Slik ser et liggesår ut

En pasient har ifølge loven rett til å nekte å ta imot behandling, dersom man regnes som samtykkekompetent.

Skal undersøke saken

Fylkeslegen i Oslo og Akershus hadde ikke hørt om kvinnen før NRK Østlandssendingen tok tak i saken. Han har ikke mottatt noen bekymringsmelding fra eldreombudet eller sykehjemmet.

Les også: - Gravide kan drikke alkohol

Nå skal fylkeslegen undersøke saken.

- Pasienter og mennesker kan forgå hvis de ønsker det uten at helsevesenet griper inn, men det går selvfølgelig en grense, sier fylkeslege Petter Schou.

- Forferdelig for personellet

Bjørn Magne Eggen ved Ahus, sier at kvinnen har rett til å nekte behandling, men tilegger at en situasjon som dette er forferdelig for helsepersonellet.

- Det er en veldig problematisk situasjon å være i både faglig og yrkesetisk. Vi er lært opp til å gjøre det vi mener er best for pasienten, og når vi ser at pasienter velger å gjøre ting vi mener er medisinsk og pleiemessig uhensiktsmessig er det klart at det knyter seg i den som behandler pasienten, sier Eggen til NRK.

Les også:

- Bør ikke feire farsdagen

Tør du tisse her?

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!