Folk som sliter med tinnitus opplever konstant øresus - piping, susing og brumming som aldri tar slutt. Skolemedisinen klarer ikke å finne behandlingsformer, så pasienter sendes hjem fra legen uten hjelp.

Ifølge Newsdesk.se lider hver femte svenske av tinnitus.

I Sverige har løsningen for en rekke tinnituspasienter vært bare noen museklikk unna.

- Flere studier har vist at kognitiv adferdsterapi kan redusere plagene ved tinnitus. Behandling som foregår over Internett er fleksibel og når ut til mennesker over hele landet, sier psykolog Viktor Kaldo til den svenske avisen Expressen.

Effektivt

Akademiska sjukhuset i Uppsala har drevet den internettbaserte selvhjelpsbehandlingen, der 400 pasienter har deltatt siden 2003. Av disse skal 35 prosent ha opplevd at problemene med øresus ble halvert, mens ytterligere 40 prosent melder at problemene er blitt redusert.

- De har fått bedre livskvalitet, sier Viktor Kaldo.

Behandlingen har tatt mellom seks og ti uker, og foregår ved at pasientene får ulike øvelser de skal gjennomføre, samtidig som de må skrive dagbok og avlegge rapport minst en gang i uka.

Den internettbaserte selvhjelpsbehandlingen er blitt brukt ved audiologavdelingen på sykehuset i Uppsala siden 1999.

Flere behandlingsformer

Selvhjelpsboken prosjektet baserer seg på, "Kognitiv beteendeterapi vid tinnitus" (2004), er skrevet av Viktor Kaldo og professor Gerhard Andersson ved Linköpings universitet.

Det finnes flere måter å redusere øresus på. Blant disse er avspenningsøvelser, akupunktur, antidepressive legemidler, tann- og kjevebehandling, høreapparat, fysioterapi og rådgivning i rehabiliteringsgrupper.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!