Kikkhullskirurgi

Fremtidens operasjoner

St. Olav, SINTEF og NTNU har gått sammen om å skape den optimale operasjonsstua – "Fremtidens operasjonsrom".

REALITY-TV: Slik kan det se ut på monitorene når et kamera føres inn i bukhulen under kirurgi.
REALITY-TV: Slik kan det se ut på monitorene når et kamera føres inn i bukhulen under kirurgi. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Sist oppdatert
I fremtiden kan de fleste operasjoner gjøres med kikkhullskirurgi

Noen dråper blod kan være nok til å ødelegge operasjonen til Ronald Mårvik. Kikkhullskirurgi ved Fremtidens operasjonsrom skjer uten sår, søl og smerte.

Bedre symaskiner

Bedre pasientbehandling, logistikk og arkitektur. Det er målet med Fremtidens operasjonsrom ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Utstyret blir stadig mindre og bedre. Symaskinene våre, for eksempel. Her er det julaften annenhver dag, smiler kirurg Ronald Mårvik.

Han er mer enn vanlig interessert i teknologi, og blant verdens fremste kikkhullskirurger.

Mer elektronikk

Det var i 1987 det hele begynte, da Ronald Mårvik ble introdusert for kikkhullskirurgi i Bordeaux. Siden har buksnittene blitt mange.

Nå har St. Olav, SINTEF og NTNU gått sammen om å skape det optimale operasjonsrom, og allerede har om lag 400 hundre pasienter blitt operert her.

NESTEN SOM PÅ KINO: Fra auditoriet kan 20
personer følge operasjonen og stille spørsmål
underveis.
NESTEN SOM PÅ KINO: Fra auditoriet kan 20 personer følge operasjonen og stille spørsmål underveis. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

- Faget er nytt for oss. Å lære det har vært litt som å gå fra murermester til møbelsnekker. I denne jobben er det en stor fordel å være teknologisk interessert, like nyvinningene og forstå teknikken, ellers er det lett å bruke dem feil, påpeker kirurgen.

- Hva synes pasienten om at menneskehender byttes ut med elektronikk?

- Det menneskelige er som tidligere for pasienten. Det er tiden under og etter operasjonen som er annerledes, forteller Mårvik.

Sponset operasjonssal

Dette er FOR

Fremtidens operasjonsrom (FOR) og kikkhullskirurgi er resultatet av et samarbeid mellom Helsebygg, St. Olavs Hospital, SINTEF og NTNU som har pågått siden 2005. Et lite kamera på tuppen av en slange som føres inn i bukhulen, er nøkkelen til fremtidens operasjoner.

  • Hittil er ca. 400 pasienter operert ved FOR.
  • Sony og Olympus bruker FOR til utvikling av ny teknologi.
  • FOR er en del av et forskningsprosjekt som målsetter seg å finne det optimale operasjonsrom.
  • I 2009 skal rommet rives, men skal brukes som mal for lignende operasjonssaler som blir vanlige ved norske sykehus i 2010.
  • Spesialister i gastrokirurgi vil overta mye av oppgavene til dagens spesialister i generell kirurgi. Gastrokirurgi er en grenspesialitet under generell kirurgi.
  • Med kikkhullskirurgi kan en operasjon overføres til Seoul i Korea med 0,03 sekunders forsinkelse.
  • Den første kikkhullsoperasjonen var i Frankrike i 1987.
  • I Norge var den første i 1990.

Etter en labyrintisk runde med tøyskift og vask, åpner han endelig døren til hele Sykehus-Norges stolthet: Fremtidens operasjonsrom.

Vår første tanke er: men hva opererer man med? Hvor er tangen, saksen og klemmene?

Salen er en studie i blankt stål, endoskopisk lys, skjermer, displayer, knapper, dimmere og automatikk. Ikke engang lysbryteren ser ut som en lysbryter. Her har til og med lyset egen datamaskin.

Operasjonssalen har teknologi som ikke finnes noe annet sted i verden, og det uten at det har kostet sykehuset stort. Fremtidens operasjonsrom sponses nemlig av Olympus og Sony, som til gjengjeld får bruke rommet til utvikling av ny teknologi.

Overvekt og svulster

I dag er den typiske pasienten i Fremtidens operasjonsrom en med sykelig overvekt eller binyresvulst. Men om få år finnes det knapt den operasjon som ikke kan gjøres med ultramorderne kirurgi.

På 1980-tallet startet det hele, for da fikk man muligheten til å overføre bilder fra operasjonen til en monitor. Jo mer kirurgen ser, dess lettere og mer presist kan operasjonen utføres. Men teknologien er ikke uten utfordringer: kirurgen spesialiseres innenfor stadig snevrere felt, og i fremtiden kan vi få et ressursproblem.

- Først trenger man hundre timer i laboratorium for å lære teknologien. Deretter må man praktisere noen hundre timer under assistanse.

Da kan man kanskje kalle seg en habil kikkhullskirurg, sier Mårvik og tar oss med én etasje opp til auditoriet.

Rommet er som en liten kinosal, her kan 20 personer følge operasjonen fra egen pc og kommunisere med operasjonsstaben.

- Det er ikke kirurgen, men assistenten som fører kameraet og svarer underveis, forteller Mårvik og understreker at utidige spørsmål ikke er noe problem.

TEKNOLOGIELSKER: Kikkhullskirurg Ronald Mårvik elsker teknologi og har det ekstra morsomt på jobben i Fremtidens operasjonsrom.
TEKNOLOGIELSKER: Kikkhullskirurg Ronald Mårvik elsker teknologi og har det ekstra morsomt på jobben i Fremtidens operasjonsrom. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Filmer med mikrokamera

- Se her, sier han og setter på en ikke altfor underholdende video av en binyreoperasjon.

Med små hudsnitt åpnes det til bukhulen, som blåses opp med gass. Slik ligger kroppens organer fritt, og det lille kameraet på tuppen av et 11 millimeter tykt rør tar oss med inn i pasientens kropp. Bildene er glassklare og superdetaljerte.

Den store utfordringen er å finne inn med instrumentene uten å komme borti andre organer.

- Her deler vi bukhinnen, gassdotten tørker blod, forklarer Mårvik. Gjennom røret med kameraet fører kirurgen operasjonsinstrumentene. Kirurgen heter forresten ikke kirurg i denne sammenheng, men operatør.

- Noe av det verste som kan skje er at en stor blodåre sprekker, for da lekker det to liter blod i minuttet, og det går millisekunder før vi mister oversikten. Får vi ikke stanset blødningen, må vi åpne opp, forklarer Mårvik.

Spørs om ikke ansatte på St. Olavs Hospital er ekstra skjerpet. Det er nemlig ikke bare operasjonen som overvåkes: et kamera i taket registrerer også bevegelsene til staben!

Rekordrask bedring

OPERATØRER: Kirurgene i "Fremtidens operasjonsrom" kalles ikke kirurger, men operatører.
OPERATØRER: Kirurgene i "Fremtidens operasjonsrom" kalles ikke kirurger, men operatører. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Lite stikk gir lite sår, og dårlige kår for infeksjoner og andre plager. Med kikkhullskirurgi reduseres såroverflaten med 85 prosent i forhold til tradisjonell metode.

Tidligere lå pasienten gjerne i en uke på sykehuset etter operasjonen, og smerter og infeksjoner var et problem. Med den nye metoden reduseres liggetiden med 50 til 75 prosent. Bruk av smertestillende medisiner reduseres med 90 prosent, mens brokk i operasjonssåret går ned fra 15 prosent til null.

Og gla'tallene fortsetter: tarmslyng er en saga blott med kikkhullskirurgi.

- I fremtiden ser vi for oss at de fleste operasjoner, unntatt keisersnitt, kan gjøres med kikkhullskirurgi. Utfordringen er mangelen på trenede kirurger og operasjonssykepleiere, mener Mårvik.

Savner du et bredere kinotilbud i Trondheim? Hva med å følge en binyreoperasjon? Er publikumet stort nok, finnes det nemlig mulighet for overføring til Nova kino.

LYSREGULERER: Til og med lyset reguleres av en egen datamaskin i Fremtidens operasjonsrom.
LYSREGULERER: Til og med lyset reguleres av en egen datamaskin i Fremtidens operasjonsrom. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

- Nei, dette er nok for konferansepublikum og ikke lekfolk, smiler Ronald Mårvik.

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også